Ελλάδα

Ιστορικό ρεκόρ: Οι ΑΠΕ κάλυψαν 100% για πρώτη φορά τη ζήτηση ενέργειας στην Ελλάδα

Ιστορικό ρεκόρ: Οι ΑΠΕ κάλυψαν 100%  για πρώτη φορά τη ζήτηση ενέργειας στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο Eurokinissi

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 100% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τουλάχιστον πέντε ώρες την περασμένη Παρασκευή

 Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές κάλυψε πλήρως τη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα για λίγες ώρες την περασμένη εβδομάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας, ανακοίνωσε ο ανεξάρτητος φορέας μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ.

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν το 100% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για τουλάχιστον πέντε ώρες την περασμένη Παρασκευή, φτάνοντας το υψηλό ρεκόρ των 3.106 μεγαβατώρες στις 08:00 GMT.

Όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, αυξάνοντας τις εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Ενίσχυσε επίσης την εξόρυξη άνθρακα, ανατρέποντας το σχέδιο απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές.

Το μερίδιο των ελληνικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από ηλιακή, αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια ανήλθε στο 46% του ενεργειακού μείγματος της χώρας το οκτάμηνο έως τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους, από 42% την ίδια περίοδο το 2021, σύμφωνα με την περιβαλλοντική ομάδα σκέψης The Green.

«Ρεκόρ αισιοδοξίας για τη μετάβαση της χώρας στην καθαρή ενέργεια, τον απογαλακτισμό των ορυκτών καυσίμων και τη διασφάλιση της ενεργειακής μας επάρκειας», έγραψε στο Twitter η Green Tank.

Η Ελλάδα στοχεύει να προσελκύσει περίπου 30 δισεκατομμύρια ευρώ σε ευρωπαϊκά κεφάλαια και ιδιωτικές επενδύσεις για την αναβάθμιση του ηλεκτρικού της δικτύου και υπερδιπλασιασμό της χωρητικότητας πράσινης ενέργειας για να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 70% του ενεργειακού της μείγματος έως το 2030.

Σχεδιάζει να έχει 25 γιγαβάτ εγκατεστημένης χωρητικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από περίπου 10 γιγαβάτ που είναι τώρα, αλλά οι αναλυτές λένε ότι η Αθήνα μπορεί να επιτύχει αυτόν τον στόχο νωρίτερα.

Ο ΑΔΜΗΕ επενδύει στην επέκταση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας για την ενίσχυση της ισχύος και τη διευκόλυνση της διείσδυσης της ηλιακής, αιολικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments