Διεθνή

Ο πόλεμος των Ρώσων χάκερ

Ο πόλεμος των Ρώσων χάκερ

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay/capital/Αρχείου

Είναι βέβαιο ότι οι ρωσικές «επιθέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών» κατά των αμερικανικών συμφερόντων συνεχίζονται.

Ο ρωσικός πόλεμος έχει εξελιχθεί σε μάλλον προβλέψιμο ως προς τη βραχυπρόθεσμη πορεία του, με τη χρήση στρατιωτικών μέσων και τα εγκλήματα εκδίκησης που διατάσσει ο Β. Πούτιν μετά από σοβαρή απώλεια. Παράλληλα, όμως, εμφανίζεται και ο πόλεμος που διεξάγεται από Ρώσους ή φιλορώσους χάκερ εναντίον της Δύσης, η οποία απαντά με ιδιωτικές ομάδες χάκερ. Έτσι, οι κυβερνοεπιθέσεις δεν περιορίζονται μόνο στα ιδιωτικά laptop πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων ή ενεργών πολιτών.

Πιο συγκεκριμένα, αρκετά αμερικανικά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων μεγάλων, όπως το Λος Άντζελες, η Ατλάντα και το Σικάγο, είδαν τις ιστοσελίδες τους να παραλύουν για λίγες ώρες από μια κυβερνοεπίθεση, που πραγματοποιήθηκε από τη φιλορωσική ομάδα Killnet.

Είναι βέβαιο ότι οι ρωσικές «επιθέσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών» κατά των αμερικανικών συμφερόντων συνεχίζονται. Μετά από αρκετούς επίσημους κυβερνητικούς ιστότοπους την περασμένη εβδομάδα, ήταν η σειρά των μεγάλων αεροδρομίων να στοχοποιηθούν.

Επρόκειτο για μια σύντομη επίθεση χωρίς επιχειρησιακές συνέπειες για την εναέρια κυκλοφορία, αλλά που δημιουργεί εύλογη αναστάτωση,  όπως όλα όσα επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα την αεροπορική ασφάλεια και τις πτητικές λειτουργίες.

Oι ιστότοποι 14 αεροδρομίων στις ΗΠΑ δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση. Από την κυβερνοεπίθεση δεν επηρεάστηκε η λειτουργία των αεροδρομίων, αλλά είναι μία ακόμη κυβερνοεπίθεση εναντίον υψηλού στόχου, η οποία έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο κυβερνοεπιθέσεων.

Το προηγούμενο των Five Eyes

Αυτό το «ιστορικό προηγούμενο» εμφανίζεται την Άνοιξη, λίγο μετά τη ρωσική στρατιωτική εισβολή.

Σε απάντηση στην ανθρωπιστική και οικονομική υποστήριξη των δυτικών χωρών προς την Ουκρανία, δίκτυα Ρώσων χάκερ βρίσκονταν στα πρόθυρα να εξαπολύσουν επιθέσεις σε υπολογιστή μεγάλης κλίμακας.

Καθώς η κατάσταση επιδεινωνόταν στην ανατολική Ουκρανία, από τα πυρά του ρωσικού στρατού, και το Κίεβο καλούσε για διαπραγματεύσεις στη Μαριούπολη, το μέτωπο της πληροφορικής άνοιγε από Ρώσους χάκερ, οι οποίοι έβαζαν στο στόχαστρο πέντε χώρες της Δύσης.

Αυτές οι πέντε χώρες σχημάτιζαν τη λεγόμενη ομάδα «Five Eyes» και περιελάμβανε τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστραλία, τον Καναδά και τη Νέα Ζηλανδία.

Παράλληλα, τον Απρίλιο, άλλες τέσσερις δυτικές χώρες προειδοποιούσαν ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών τους είχαν πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ρωσία ετοιμαζόταν να εκτοξεύσει μαζικές κυβερνοεπιθέσεις κατά των συμμάχων της Ουκρανίας στον δυτικό κόσμο.

Το σύνολο των χωρών, που συγκροτούσαν τα «Five Eyes», επεσήμαινε ότι ορισμένοι Ρώσοι «κυβερνοεγκληματίες» είχαν πάρει όρκο πίστης για την εκτόξευση μαζικού και ταυτόχρονου χτυπήματος.

Τελικά, το χτύπημα δεν έγινε, χάρη στη σχετική εγρήγορση των αρμοδίων υπηρεσιών αυτών των πέντε χωρών.

Η απάντηση των δυτικών χάκερ

Ωστόσο, ούτε οι Δυτικοί είμαστε «αθώοι του αίματος». Αναλαμβάνουν ανάλογες πρωτοβουλίες.

Εξάλλου, αυτές οι επιθέσεις δεν είναι μονόπλευρες. Ήδη πολλά δίκτυα χάκερ έχουν στοχοποιήσει τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης για να καταγγείλουν την επίσημη προπαγάνδα.

Ας μην ξεχνάμε ότι, λίγες μέρες μετά την ρωσική εισβολή, οι ιστότοποι των κρατικών πρακτορείων ειδήσεων TASS και RIA Novosti, η εφημερίδα Kommersant, η προσκείμενη στον δικτάτορα Πούτιν καθημερινή εφημερίδα «Izvestia» και το περιοδικό «Forbes Russia» δημοσίευσαν ένα μήνυμα που ζητούσε τον τερματισμό της εισβολής στην Ουκρανία από τη Ρωσία.

Στα μέσα Μαρτίου, η γερμανική θυγατρική του ρωσικού πετρελαϊκού κολοσσού Rosneft, που υπόκειται σε κυρώσεις από τη Δύση μετά τη ρωσική εισβολή, υπέστη  κυβερνοεπίθεση, σύμφωνα με όσα είχαν ανακοινωθεί από την ίδια την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας Πληροφοριών και Τεχνολογίας.

Συμπερασματικά, αυτές οι κυβερνοεπιθέσεις είναι βέβαιο ότι πλήττουν, πριν και πάνω από όλα, ιδιωτικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Δεν έχουν λάβει ακόμη τον μαζικό χαρακτήρα που κάποιες ομάδες, δυτικές ή ρωσικές, θα επιθυμούσαν. Κι εδώ δεν θα έπρεπε να υποτιμούμε το γεγονός, ότι οι Ρώσοι υστερούν σημαντικά σε τεχνογνωσία συγκριτικά με τον δυτικό κόσμο, οι αρχές του οποίου γνωρίζουν καλύτερα να εντοπίζουν και να αναχαιτίζουν επιθέσεις τέτοιου τύπου. Ο πόλεμος των χάκερ βρίσκεται ακόμη στην αρχή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments