Διεθνή

Συνεδριάσεις ΔΝΤ: Στόχος η Δύση να χρηματοδοτήσει τον αναπτυσσόμενο Νότο

Συνεδριάσεις ΔΝΤ: Στόχος η Δύση να χρηματοδοτήσει τον αναπτυσσόμενο Νότο

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείο/ pixabay.com/Αρχείου

Η θεματολογία των συνεδριάσεων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας περιλαμβάνει όλα τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ανθρωπότητα. Η στάση της Δύσης απέναντι στις αναπτυσσόμενες χώρες του Νότου και η κλιματική αλλαγή αποτελούν κορυφαία θέματα συζήτησης.

Πόλεμος, πληθωρισμός, χρέος, πείνα, ενεργειακή ασφάλεια και φόβος ύφεσης θα κυριαρχήσουν στις συζητήσεις στις ετήσιες συνεδριάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου αυτή την εβδομάδα. Αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής που συγκεντρώνονται στην Ουάσιγκτον έχουν επίσης καλούς λόγους να διατηρήσουν στην κορυφή του μυαλού τους, την ζωτικής σημασίας προτεραιότητα να σταματήσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Αυτό είναι προφανές για χώρες όπως το Πακιστάν που ήδη υποφέρουν από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ωστόσο, οι πλούσιες χώρες που είναι οι μεγαλύτεροι μέτοχοι των διεθνών δανειστών, θα πρέπει επίσης να διαβεβαιώσουν ότι η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής παραμένει προτεραιότητα.

Είναι λοιπόν, καλό που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν κάλεσε την περασμένη εβδομάδα την Παγκόσμια Τράπεζα και άλλες πολυμερείς αναπτυξιακές τράπεζες (MDB) να επικεντρωθούν περισσότερο στις παγκόσμιες ανάγκες όπως η κλιματική αλλαγή, εν μέρει αξιοποιώντας ιδιωτικά κεφάλαια. Η Αμερική και μια ομάδα άλλων χωρών έχουν δώσει στην Παγκόσμια Τράπεζα προθεσμία μέχρι τον Δεκέμβριο για να καταστρώσει ένα σχέδιο.

Η Δύση έχει λόγους συμφέροντος να κινητοποιήσει τρισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθήσει τα φτωχότερα έθνη του λεγόμενου Παγκόσμιου Νότου στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα. Για αρχή, οι πλουσιότερες χώρες πρέπει να προστατευθούν από τις άμεσες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη και από δευτερογενείς επιπτώσεις, όπως η μαζική μετανάστευση που προκαλείται από ανθρώπους που διαφεύγουν από αφόρητες συνθήκες.

Η απελευθέρωση επενδύσεων έχει και γεωπολιτικά οφέλη. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και οι απειλές της Κίνας προς την Ταϊβάν έχουν τονίσει την ανάγκη για τη Δύση να στηρίξει τους συμμάχους της στον υπόλοιπο κόσμο. Η επένδυση στην πράσινη ανάπτυξη είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.

Πού είναι τα τρισεκατομμύρια;

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών ανακοίνωσε μια εταιρική σχέση υποδομής 600 δισεκατομμυρίων δολαρίων στη σύνοδο κορυφής νωρίτερα φέτος – μια πρωτοβουλία που βοήθησα να προωθηθεί. Οι δυτικές χώρες έχουν ήδη συνάψει συμφωνία με τη Νότια Αφρική και διαπραγματεύονται συνεργασίες με το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ινδία.

Η G7 θέλει να προσφέρει μια πράσινη εναλλακτική στην πρωτοβουλία πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων της Κίνας «Belt and Road», η οποία έχει επεκτείνει τη σφαίρα επιρροής του Πεκίνου χρηματοδοτώντας υποδομές σε όλο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά η οποία πρόσφατα χάνει τη δυναμική της.

Η συνεργασία της G7 είναι μια καλή αρχή. Αλλά 600 δισεκατομμύρια δολάρια σε πέντε χρόνια είναι μόνο ένα κλάσμα αυτού που απαιτείται. Σύμφωνα με την BlackRock, εξαιρουμένης της Κίνας, οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου θα χρειαστούν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως από όλες τις πηγές – ή εξαπλάσιο από αυτό που παίρνουν σήμερα – για να απελευθερώσουν τις οικονομίες τους από τον άνθρακα.

Τα προβλήματα χρέους των ίδιων των πλουσίων χωρών καθιστούν δύσκολη την εξεύρεση μετρητών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουν καταλήξει στην ανάγκη να απορροφούν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές.

Κατ ‘αρχήν, αυτή είναι μια εξαιρετική ιδέα. Μια ομάδα χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με πάνω από 130 τρισεκατομμύρια δολάρια στη διάθεσή τους πέρυσι δεσμεύτηκαν να θέσουν την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής στο επίκεντρο της δουλειάς τους. Αλλά η ροή αυτών των χρημάτων στον Παγκόσμιο Νότο είναι δύσκολη, επειδή οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι οι αποδόσεις που προσφέρονται  δικαιολογούν τους κινδύνους.

Κινητοποίηση MDB

Ένας τρόπος για να λυθεί αυτό το πρόβλημα είναι τα MDB να κάνουν περισσότερα για να μειώσουν τους κινδύνους στις αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτά τα ιδρύματα είναι σε θέση να συνεργαστούν με φτωχότερα έθνη για να ρέουν οι πράσινες επενδύσεις, δημιουργώντας αγορές, θέτοντας πρότυπα και δημιουργώντας ρυθμιστικά πλαίσια, λέει ο Chris Humphrey του think tank Overseas Development Institute. Τα MDB μπορούν επίσης να επενδύσουν απευθείας σε κρίσιμες υποδομές, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, που είναι απαραίτητα για να ξεκλειδώσουν περισσότερες επενδύσεις στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.

Η  Ομάδα των Επτά βιομηχανικών χωρών και η δράση της

Η G7 μπορεί να χρησιμοποιήσει εγγυήσεις με πολλούς άλλους τρόπους για να κάνει τις πράσινες επενδύσεις στον Παγκόσμιο Νότο ελκυστικές για ιδιώτες επενδυτές, τόσο μέσω των MDB όσο και άλλων οχημάτων. Αν το κάνουν αυτό ελεύθερα, μπορεί ακόμη και να κινητοποιήσουν τρισεκατομμύρια δολάρια.

Αλλά οι πλούσιες χώρες θα πρέπει επίσης να είναι έτοιμες να επενδύσουν περισσότερο κεφάλαιο σε εκείνα τα MDB που έχουν τα πιο φιλόδοξα και αξιόπιστα σχέδια για να σώσουν τον πλανήτη – μια ιδέα που υποστηρίζεται από μια ομάδα βαρέων βαρών οικονομολόγων όπως ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Λόρενς Σάμερς. Πράγματι, μια τέτοια υπόσχεση θα μπορούσε να είναι απλώς το καρότο που χρειάζεται για να παρακινήσει τα θεσμικά όργανα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments