Πολιτική

Βαρβιτσιώτης για τροπολογία Μενέντεζ: Κατά των εθνικών συμφερόντων, όσοι πανηγυρίζουν που δεν πέρασε

Βαρβιτσιώτης για τροπολογία Μενέντεζ: Κατά των εθνικών συμφερόντων, όσοι πανηγυρίζουν που δεν πέρασε

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/middleeastmonitor

Μήνυμα σε όσους πανηγυρίζουν που η τροπολογία Μενέντεζ που επέβαλε προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16 δεν πέρασε στο νομοσχέδιο της Γερουσίας των ΗΠΑ έστειλε από τη Βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Μήνυμα σε όσους πανηγυρίζουν που η τροπολογία Μενέντεζ που επέβαλε προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16 δεν πέρασε στο νομοσχέδιο της Γερουσίας των ΗΠΑ για τον αμυντικό της προϋπολογισμό, έστειλε από τη Βουλή ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

«Όσοι πανηγυρίζουν που πέρασε σχέδιο χωρίς τροπολογία Μενέντεζ πανηγυρίζουν για κάτι που δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό μας προκαλεί. Και δείχνουν άγνοια για το πως νομοθετεί το κογκρέσο», είπε κατά την τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός των Εξωτερικών και πρόσθεσε: «Είναι μια μακρά διαδικασία και δεν είναι το τέλος διαδρομής που είχε αντικείμενο την Ελλάδα αλλά η αιτία και αφορμή δεν είχε αυτή. Είναι η μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας που δεν θεωρείται πιστός, καλός σύμμαχος των ΗΠΑ. Η χώρα μας έχει αναβαθμίσει τις διμερείς σχέσεις σε αμυντικό και πολιτικό επίπεδο με τις ΗΠΑ. Δεν αφήσαμε καμία ευκαιρία χαμένη».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επεσήμανε επίσης πως υπάρχει μια πρωτοφανής ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς όπως είπε η ρητορική της Άγκυρας είναι ενδεικτική των προθέσεων των γειτόνων που έχουν καταστήσει τις διμερείς σχέσεις αντικείμενο προεκλογικής αντιπαράθεσης.

ΗΠΑ: Εκτός Γερουσίας οι τροπολογίες για τα F-16

Εκτός του νομοσχεδίου της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) τέθηκαν οι τροπολογίες που επέβαλαν προϋποθέσεις στην Τουρκία για την αναβάθμιση των F-16.

Η αναίρεση των εν λόγω τροπολογιών έγινε εξαιτίας της απόφασης να αφαιρεθούν όλες οι τροπολογίες που δεν είχαν εξασφαλίσει ευρεία συναίνεση, καθώς ο πρόεδρος της Επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων της Γερουσίας υποστήριξε ότι ήθελε το τελικό κείμενο της Γερουσίας να περιλαμβάνει μόνο τις τροπολογίες για τις οποίες δεν υπήρχαν διαφωνίες.

Επιπλέον, ιδιαίτερο ρόλο για την τροπή που πήραν τα πράγματα σχετικά με τις τροπολογίες για τα F-16 φαίνεται ότι έπαιξαν οι επιφυλάξεις που εξέφρασαν οι Ρεπουμπλικάνοι συμπρόεδροι των Επιτροπών Διεθνών Σχέσεων και Άμυνας στη Γερουσία. Μάλιστα σε αυτές τις επιφυλάξεις ήρθε να προστεθεί και η παρασκηνιακή πίεση που άσκησε ο Λευκός Οίκος, ο οποίος επιθυμεί να μην περιορίζονται οι διαθέσιμες επιλογές του από τέτοιες δεσμευτικές τροπολογίες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments