Διεθνή

Gazprom: Οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν παρά τις γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου

Gazprom: Οι Ευρωπαίοι θα παγώσουν παρά τις γεμάτες αποθήκες φυσικού αερίου

Πηγή Φωτογραφίας: Gas and Money

Ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού ρωσικού κολοσσού, υπογράμμισε  ότι αρκεί ένα κύμα ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών, έστω και για πέντε ημέρες ή μία εβδομάδα, για να βυθίσει ολόκληρες πόλεις στο ψύχος

Μπορεί οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρώπης να είναι σχεδόν πλήρεις, αλλά οι Ευρωπαίοι κινδυνεύουν να παγώσουν κατά τη διάρκεια ενός ισχυρού ψύχους αυτόν τον χειμώνα, σχολίασε ο επικεφαλής της Gazprom, Αλεξέι Μίλερ, μιλώντας στο Russian Energy Week στη Μόσχα.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ενεργειακού ρωσικού κολοσσού, υπογράμμισε  ότι αρκεί ένα κύμα ασυνήθιστα χαμηλών θερμοκρασιών, έστω και για πέντε ημέρες ή μία εβδομάδα, για να βυθίσει ολόκληρες πόλεις στο ψύχος.

Μάλιστα επικαλούμενος αναλύσεις (χωρίς να τις κατονομάσει) αναφέρει ότι κατά τις ημέρες της αιχμής της χειμερινής ζήτησης, η Ευρώπη θα μπορούσε να στερηθεί περίπου 800 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα, ή το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσής της.

Η Ρωσία έχει περιορίσει σημαντικά τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην περιοχή εδώ και μήνες. Κι όπως υπογράμμισε ο Μίλερ, η Gazprom προμήθευε προηγουμένως την Ευρώπη με 600 έως 1,7 δισ. κυβικά μέτρα την ημέρα κατά την περίοδο αιχμής της χειμερινής ζήτησης. Τόνισε δε, ότι η εξάρτηση της Ευρώπης από τις υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης αερίου έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των αλλαγών στις εισαγωγές καυσίμων της.

«Σίγουρα, η Ευρώπη θα επιβιώσει, αλλά τι θα συμβεί μέχρι να αρχίσει να ρέει και πάλι το φυσικό αέριο»  για να γεμίσει τις αποθήκες πριν από τον χειμώνα του 2023 και του 2024, αναρωτήθηκε ο CEO της Gazprom, προσθέτοντας: «Είναι σαφές ότι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη έχει έρθει όχι για σύντομο χρονικό διάστημα».

Πληρότητα στις ευρωπαϊκές αποθήκες

Σύμφωνα με το Aggregated Gas Storage Inventory (AGSI+) το ποσοστό πληρότητας στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ξεπερνά πλέον το 90% από 28% που ήταν στο τέλος του προηγούμενου χειμώνα.

Τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές εγκαταστάσεις UGS ανέρχονται σε 91,35%, ποσοστό που είναι περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον μέσο όρο της πενταετίας αυτήν την ημερομηνία.

Η Πορτογαλία, το Βέλγιο και η Πολωνία έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο πληρότητας αποθήκευσης 100%, 100% και 98,08%, αντίστοιχα. Οι εγκαταστάσεις UGS στη Γαλλία είναι γεμάτες 97,45%, στη Δανία 98,04% γεμάτες, στη Γερμανία 93,03%, στην Ισπανία 90,92%, στην Ιταλία 91,94%, στην Ολλανδία 92,66%, στη Σουηδία 92,93%, στη Ρουμανία 87,9%, στη Σλοβακία 89,51%, στην Κροατία 93,01%.

Τα στοιχεία του AGSI+ δείχνουν ότι στο τέλος Φεβρουαρίου, το συνολικό ποσοστό πληρότητας των χώρων αποθήκευσης ήταν 28%, και μειώθηκε στο 26% στα τέλη Μαρτίου, πριν ανέλθει στο στο 33% στο τέλος Απριλίου, στο 47% στο τέλος Μαΐου και στο 60% στο τέλος Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments