Διεθνή

Μέρκελ: Αμετανόητη για την ενεργειακή πολιτική της με τη Ρωσία

Μέρκελ: Αμετανόητη για την ενεργειακή πολιτική της με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: pbs

Πέρυσι, το 55% των γερμανικών εισαγωγών φυσικού αερίου προήλθε από τη Ρωσία, εν μέρει αποτέλεσμα της επιδίωξης εμπορικών δεσμών της Μέρκελ με τη Ρωσία και της υποστήριξης του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2

 Η πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Πέμπτη ότι δεν μετανιώνει για την πορεία που ακολούθησε η κυβέρνησή της με την ενεργειακή πολιτική της και τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της εξουσίας της, η οποία σύμφωνα με τους επικριτές άφησε τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης να εξαρτάται υπερβολικά από το ρωσικό αέριο. Όλα αυτά υπό το βάρος και των σημερινών αποκαλύψεων ότι μόλις 4 μήνες πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία Μέρκελ και Σολτς υιοθέτησαν αξιολόγηση ασφαλείας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη την αυξημένη ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Πέρυσι, το 55% των γερμανικών εισαγωγών φυσικού αερίου προήλθε από τη Ρωσία, εν μέρει αποτέλεσμα της επιδίωξης εμπορικών δεσμών της Μέρκελ με τη Ρωσία και της υποστήριξης του αμφιλεγόμενου αγωγού Nord Stream 2, ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

«Πάντα ενεργείς την ώρα που βρίσκεσαι», είπε στους δημοσιογράφους στη Λισαβόνα όταν ρωτήθηκε για την προσέγγιση της κυβέρνησής της στη Ρωσία.

Η Μέρκελ, η οποία αποσύρθηκε από την πολιτική πέρυσι μετά από 16 χρόνια ως καγκελάριος, είπε ότι ποτέ δεν πίστευε στην έννοια του «Wandel durch Handel» ή στην επιρροή της αλλαγής μέσω του εμπορίου.

«Από αυτή την άποψη, δεν μετανιώνω καθόλου για αποφάσεις, μάλλον, πιστεύω ότι ήταν σωστό από την οπτική γωνία της εποχής», είπε, προσθέτοντας ότι το φθηνό ρωσικό αέριο επέτρεψε στη Γερμανία να προχωρήσει στη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών και του άνθρακα.

Ωστόσο, η Γερμανία έχει πλέον καθυστερήσει αυτά τα σχέδια, καθώς προσπαθεί να αντικαταστήσει τις παραδόσεις αερίου υπό τη ρωσική ασφυξία.

Ο γερμανικός πληθωρισμός, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, κυμαίνεται στο 10,9% και η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για δαπάνες δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις να πληρώσουν για τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

Ο αγωγός Nord Stream 2, ο οποίος είχε σχεδιαστεί για να διπλασιάσει τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, τέθηκε σε ισχύ τις ημέρες πριν από την εισβολή.

“Αυτή η βάναυση εισβολή από τη Ρωσία έφερε τώρα μια αλλαγή. Αυτό είναι ένα σημείο καμπής”, είπε η Μέρκελ αναφερόμενη στην ενεργειακή πολιτική της Γερμανίας.

Αυτό ήταν ένα καθήκον για τη νέα κυβέρνηση της Γερμανίας, υπό την ηγεσία του σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς, είπε.

Η Μέρκελ μιλούσε στο περιθώριο εκδήλωσης για την ανακοίνωση του νικητή του Βραβείου Γκιουλμπένκιαν για την Ανθρωπότητα, για το οποίο ηγήθηκε της επιτροπής κριτών.

Politico: Καμία ανησυχία για ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία δεν είχε η Μέρκελ, 4 μήνες πριν την εισβολή

Μόλις τέσσερις μήνες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η γερμανική κυβέρνηση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του αντικαγκελαρίου της Όλαφ Σολτς είχε υιοθετήσει αξιολόγηση ασφαλείας για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, σύμφωνα με την οποία έκρινε ότι η ενεργειακή τροφοδοσία δεν θα κινδύνευε από την αυξημένη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο που θα σήμαινε η λειτουργία του επίμαχου αγωγού.

Η σημερινή γερμανική κυβέρνηση του καγκελαρίου, πλέον, Ολαφ Σολτς αναγκάσθηκε να δώσει στη δημοσιότητα το απόρρητο έγγραφο, που φέρει ημερομηνία 26 Οκτωβρίου 2021 και συντάχθηκε από το υπό τον Πέτερ Αλτμάιερ υπουργείο Οικονομίας, αφού δημοσιογράφοι του περιοδικού Der Spiegel ζήτησαν πρόσβαση στην έκθεση με την εκρηκτική αξιολόγηση και απείλησαν με δικαστική προσφυγή κατά της γερμανικής κυβέρνησης σε περίπτωση άρνησης δημοσιοποίησής της.

Η αξιολόγηση, η οποία συνόδευε θετική εισήγηση για την πιστοποίηση του Nord Stream 2, αναδεικνύει μία υπερβολικά αφελή γνώμη για τους κινδύνους που έθετε η υπερβολική εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία αυξανόταν συνεχώς κατά τα χρόνια που προηγήθηκαν του πολέμου της Μόσχας, γράφει το Politico. Αγνοεί επίσης τις ανησυχίες ανατολικοευρωπαίων εταίρων της Γερμανίας, όπως η Πολωνία και η Ουκρανία, που προειδοποιούσαν τότε ότι ο Nord Stream 2, ο οποίος επρόκειτο να μεταφέρει απευθείας φυσικό αέριο από την Ρωσία στη βόρεια Γερμανία, θα αύξανε το κίνδυνο ενεργειακού εκβιασμού εκ μέρους του Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Τόσο για την Γερμανία, όσο και για τις γειτονικές αγορές, ο κίνδυνος σοβαρών προβλημάτων στην ασφάλεια της τροφοδοσίας λόγω διακοπής λειτουργίας μεμονωμένων υποδομών προμήθειας εισαγωγών είναι πολύ περιορισμένος», αναφέρεται στο κείμενο της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη με την διακοπή των εξαγωγών φυσικού αερίου και με το φάσμα της ενεργειακής κρίσης.

Σημειώνεται ότι μόλις πριν από δύο ημέρες, ο καγκελάριος Σολτς δήλωσε ότι «ήταν πάντοτε σίγουρος» ότι ο Πούτιν «θα χρησιμοποιούσε τις ενεργειακές προμήθειες ως όπλο».

πηγή: Reuters/politico

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments