Διεθνή

Οι πέντε επικρατέστεροι διαδόχοι του Πούτιν σε περίπτωση αποχώρησής του

Οι πέντε επικρατέστεροι διαδόχοι του Πούτιν σε περίπτωση αποχώρησής του

Πηγή Φωτογραφίας: thebell.io- Αρχείου

Εξέχοντες αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επιλεγεί ως επίδοξοι υποψήφιοι, καθώς οι μυστικοί του Κρεμλίνου συζητούν ιδιωτικά μια λίστα πιθανών διαδόχων σε περίπτωση που ο Πούτιν εκδιωχθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία

Τους πέντε επικρατέστερους διαδόχους του Πούτιν σε περίπτωση ανατροπής του ή αποχώρησής του από το αξίωμα του προέδρου παρουσιάζει το περιοδικό Newsweek.

Όπως αναφέρει ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος έκλεισε τα 70 του στις 7 Οκτωβρίου, δεν κατάφερε να πετύχει τη γρήγορη νίκη που προσπάθησε να εξασφαλίσει όταν ανακοίνωσε την «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» στις 24 Φεβρουαρίου κατά της Ουκρανίας και μήνες αργότερα, η αμυνόμενη χώρα ανακαταλαμβάνει εκτάσεις της επικράτειάς της στα νότια και βορειοανατολικά.

«Οι αποτυχίες έχουν προκαλέσει σπάνιες επικρίσεις μεταξύ των κορυφαίων συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένου του Τσετσένου ηγέτη Ραμζάν Καντίροφ και του Γεβγένι Πριγκόζιν, ιδρυτή της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, ενώ οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες αναφέρθηκαν σε πιθανό πραξικόπημα εντός του στρατού του.

Εξέχοντες αξιωματούχοι του Κρεμλίνου έχουν επιλεγεί ως επίδοξοι υποψήφιοι, καθώς η ανεξάρτητη ρωσική εφημερίδα Meduza ανέφερε ότι οι μυστικοί του Κρεμλίνου συζητούν ιδιωτικά μια λίστα πιθανών διαδόχων σε περίπτωση που ο Πούτιν εκδιωχθεί λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Οι πέντε επικρατέστεροι διάδοχοί του είναι:

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, πρώην πρωθυπουργός και αναπληρωτής πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας είναι ένας από τους πολλούς πιθανούς διαδόχους που συζητούνται από αξιωματούχους του Κρεμλίνου.

Ο 57χρονος ήταν εξαιρετικά παρεμβατικός με δημόσιο λόγο καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου, κάνοντας υπερβολικά, σκληρά σχόλια για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ενώ την περασμένη Δευτέρα βρέθηκε στη λίστα καταζητούμενων του Κιέβου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν του εμπιστεύτηκε την προεδρία το 2008 και στη συνέχεια οι δύο πολιτικοί άνδρες εναλλάσσονταν μεταξύ τους στην προεδρία και την πρωθυπουργία.

Σεργκέι Κιριγιένκο

Ο 60χρονος είναι ο πρώτος αναπληρωτής επιτελάρχης του γραφείου του Πούτιν και του πιστώνεται το ξεκίνημα της καριέρας του Πούτιν όταν του ανέθεσε την κορυφαία θέση στην κύρια υπηρεσία ασφαλείας του Κρεμλίνου, την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB).

Ο Κιριγιένκο είναι τώρα υπεύθυνος για την επίβλεψη και τη διαχείριση της προσάρτησης των περιοχών Ντόνετσκ, Λουχάνσκ, Ζαπορίζια και Χερσώνα της Ουκρανίας, έργο που έρχεται καθώς η διεθνής κοινότητα αποκηρύσσει τα δημοψηφίσματα που διεξάγονται στις περιοχές ως παράνομα.

«Είναι συνεχώς στη δημοσιότητα και λέει ό,τι θέλει [να ακούει] ο πρόεδρος», είπε στο Meduza πηγή από το Κρεμλίνο.

Ντμίτρι Πατρούσεφ

Ο Ντμίτρι Πατρούσεφ, υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας, είναι γιος του επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Νικολάι Πατρούσεφ.

«Ο Νικολάι Πατρούσεφ ήταν πολύ καλός στο παρελθόν στο να χειραγωγεί ό,τι είναι απαραίτητο και είναι πολύ καλός στο να παίζει από όλες τις πλευρές και να διατηρεί την εξουσία του. Άρα είναι πολύ πιθανό [να διαδεχθεί τον Πούτιν]», είπε ο Στίβεν Χολ, λέκτορας στο πανεπιστήμιο Μπαθ, στην Αγγλία,

Ο Ρίτσαρντ Τέαρλοβ ο οποίος υπηρέτησε ως επικεφαλής της Βρετανικής Μυστικής Υπηρεσίας Πληροφοριών από το 1999 έως το 2004, είπε επίσης τον Ιούλιο ότι ο Νικολάι, μακροχρόνιος σύμμαχος του Πούτιν, είναι ο πιο πιθανός υποψήφιος.

Γεβγένι Πριγκόζιν

Ο Πριγκόζιν, ιδρυτής της ομάδας Wagner, έχει γίνει πρωτοσέλιδο τις τελευταίες εβδομάδες επειδή γελοιοποίησε δημόσια τον στρατό του Πούτιν εν μέσω μιας σειράς επιτυχημένων αντεπιθέσεων που διεξήγαγε το Κίεβο στη νότια και βορειοανατολική Ουκρανία.

Ο Στίβεν Χολ, απαντώντας στην εκτίμηση του Ρώσου στρατιωτικού εμπειρογνώμονα Όλεγκ Ζντάνοφ ότι ο Πριγκόζιν θα μπορούσε να στραφεί στον Πούτιν, είπε ότι μπορεί «να μεταφερθεί στο προσκήνιο σαν μαριονέτα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments