Διεθνή

Ρωσία – Ουκρανία: Δύο παράλληλοι κόσμοι

Ρωσία – Ουκρανία: Δύο παράλληλοι κόσμοι

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO/Pixabay/ot.gr

O Β. Πούτιν  τόνισε ότι η Ρωσία ενεργεί «όπως θα έπρεπε» και «πάντα σωστά» στην Ουκρανία και αποκλείει τους μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμούς σε πόλεις, αλλά «προς το παρόν».

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του Ρώσου Προέδρου, οι παρεμβάσεις του Β. Ζελένσκι και η παροχή πρόσθετης και θεαματικής βοήθειας από τρίτες χώρες συγκλίνουν στο ότι τα δύο εμπόλεμα μέρη βρίσκονται σε αποκλίνουσες τροχιές, παρά το σιβυλλικό και αντιφατικό χαρακτήρα που είχαν ορισμένες από τις δηλώσεις του Β. Πούτιν.

Συγκεκριμένα, ο Β. Πούτιν  τόνισε ότι η Ρωσία ενεργεί «όπως θα έπρεπε» και «πάντα σωστά» στην Ουκρανία και αποκλείει τους μεγάλης κλίμακας βομβαρδισμούς σε πόλεις, αλλά «προς το παρόν».

Από την πλευρά της, η Ουκρανία, που σημειώνει προόδους επί τους  πεδίου, θα λάβει νέα στρατιωτική βοήθεια 725 εκατομμυρίων δολαρίων από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανθρωπιστική βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία.

Αναλυτικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του, εκτιμώντας ότι η χώρα του ενεργεί «όπως πρέπει» στην Ουκρανία, μετά από σχεδόν οκτώ μήνες πολέμου και παρά τη σειρά υποχωρήσεων που σημείωσε ο στρατός του έναντι των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Πούτιν, απευθυνόμενος σε εκπροσώπους του Τύπου στο Καζακστάν μετά την περιφερειακή σύνοδο κορυφής, τόνισε: «Δεν είναι ωραίο αυτό που συμβαίνει τώρα, αλλά (εάν η Ρωσία δεν είχε επιτεθεί στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου), θα ήμασταν στην ίδια κατάσταση λίγο αργότερα, οι συνθήκες θα ήταν απλώς χειρότερες για εμάς. Οπότε τα κάνουμε όλα σωστά».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίσθηκε, επίσης, ικανοποιημένος με τα μαζικά χτυπήματα που έπληξαν κρίσιμες υποδομές της Ουκρανίας την Δευτέρα και την Τρίτη, αλλά και πάρκα και σπίτια. Έκρινε, δε, ότι νέοι βομβαρδισμοί μεγάλης κλίμακας στις πόλεις της Ουκρανίας δεν ήταν απαραίτητοι, αλλά «προς το παρόν».

Η Ρωσία είχε πραγματοποιήσει πολυάριθμες πυραυλικές επιθέσεις νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, σε αντίποινα για την έκρηξη που κατέστρεψε μερικώς τη στρατηγικής σημασίας γέφυρα της Κριμαίας της Ρωσίας.

Η υπόσχεση Ζελένσκι για νίκη

Την ίδια μέρα, η Ουκρανία γιόρτασε, από την πλευρά της, για πρώτη φορά από την έναρξη της εισβολής, την εθνική εορτή της Ημέρας των Υπερασπιστών της Χώρας, την αφορμή για τον αρχηγό του κράτους Β. Ζελένσκι να υποσχεθεί τη νίκη στον λαό του.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος τόνισε: «Ευχαριστούμε (…) όλους εκείνους που πολέμησαν για την Ουκρανία στο παρελθόν και όλους εκείνους που αγωνίζονται για αυτήν τώρα, αυτούς που κέρδισαν τότε και αυτούς που αναμφίβολα θα κερδίσουν τώρα».

Με βάση την επιτυχία σε πολλά μέτωπα από τις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές αρχές επιδεικνύουν την αποφασιστικότητά τους, χωρίς να διστάζουν να εξαπολύσουν επιθέσεις ακόμη και σε ρωσικό έδαφος.

Και αν η Ουκρανία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την έκρηξη που άνοιξε τη γέφυρα της Κριμαίας, ήταν σίγουρα ενθουσιασμένη με τη μερική καταστροφή αυτής της βασικής δομής για τον εφοδιασμό των στρατευμάτων κατοχής, που αντιμετωπίζουν μια ευρεία αντεπίθεση στο νότο.

Η ζημιά στη γέφυρα Πούτιν ήταν τόσο σημαντική για τον Ρώσο Πρωθυπουργό Μιχαήλ Μισούστιν, ώστε όρισε την 1η Ιουλίου 2023 ως ημερομηνία ολοκλήρωσης των εργασιών.

Επιπλέον, σε διεθνές επίπεδο, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέα στρατιωτική βοήθεια 725 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, ενώ, από την πλευρά της, η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ανθρωπιστική βοήθεια 400 εκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο.

Ρωσία και Ουκρανία, λοιπόν, δύο χώρες σε αντιθετικές τροχιές, που ανασυντάσσουν διαρκώς τις δυνάμεις τους. Εδώ και σχεδόν οκτώ μήνες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments