Διεθνή

Τηλεφωνική επικοινωνία Σάλιβαν – Καλίν για F16, Αιγαίο και Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Σάλιβαν – Καλίν για F16, Αιγαίο και Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Hurriyet

Στη συνομιλία εκφράστηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας για την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ

Τηλεφωνική επικοινωνία, μόλις λίγες ημέρες μετά τη συνάντησή τους στην Κωνσταντινούπολη είχαν ο εκπρόσωπος τη τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και ο σύμβουλος της εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν.

Κατά την επικοινωνία τους συζητήθηκαν οι διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, η συνεργασία στην αμυντική βιομηχανία και την ενέργεια, ο πόλεμος στην Ουκρανία, το Αιγαίο και τη Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Σύμφωνα με το cnnturk, o Ιμπραχίμ Καλίν τόνισε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.

Παράλληλα, εκφράστηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας για την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Εκφράστηκε επίσης η ανησυχία για την εμβάθυνση και όξυνση του πολέμου στην Ουκρανία. Τονίστηκε ότι κάθε είδους διπλωματικές προσπάθειες είναι σημαντικές για τον μετριασμό των ζημιών που προκλήθηκαν από αυτόν τον πόλεμο στους τομείς της παγκόσμιας ειρήνης και σταθερότητας, της οικονομίας, της ενέργειας και της επισιτιστικής ασφάλειας. Αναφέρθηκε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει αποφασιστικά τις πρωτοβουλίες διπλωματικής λύσης, συμπεριλαμβανομένης της παράτασης της διάρκειας της Συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για τις αποστολές σιτηρών.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

«Η σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο» συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε στην Κωνσταντινούπολη ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον επικεφαλής σύμβουλο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, οι δύο πλευρές συζήτησαν τη συνεχιζόμενη υποστήριξή τους προς την Ουκρανία ενόψει της επιθετικότητας της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένης της καταδίκης της απόπειρας για την παράνομη προσάρτηση της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία.

Ο κ. Σάλιβαν εξέφρασε την εκτίμησή του για τις προσπάθειες της Τουρκίας να βελτιώσει την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια, βοηθώντας στη διευκόλυνση της εξαγωγής ουκρανικών σιτηρών και στο διπλωματικό της έργο για να εξασφαλίσει την απελευθέρωση Ουκρανών αιχμαλώτων πολέμου, καθώς και δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται από τη Ρωσία.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, συζήτησαν επίσης θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξής τους για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, τη σημασία του διαλόγου και της διπλωματίας για την επίλυση τυχόν διαφωνιών στην Ανατολική Μεσόγειο και την πρόοδο στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments