Διεθνή

Γερμανία: Απολύθηκε ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας μετά από υπόνοιες για δεσμούς με τη Ρωσία

Γερμανία: Απολύθηκε ο επικεφαλής κυβερνοασφάλειας μετά από υπόνοιες για δεσμούς με τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: ΤELEGRAPH

Οι αποκαλύψεις έγιναν από σατιρική τηλεοπτική εκπομπή

Το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας απέλυσε τον επικεφαλής κυβερνοασφάλειας της χώρας και ξεκίνησε έρευνα για τη συμπεριφορά του μετά από καταγγελίες μέσων ενημέρωσης ότι μπορεί να είχε έρθει σε επαφή με ρωσικούς κύκλους ασφαλείας μέσω μιας εταιρείας συμβούλων που συνίδρυσε.

Ο Άρνε Σένμποχμ τέθηκε υπό έλεγχο τις τελευταίες εβδομάδες, αφού μια σατιρική τηλεοπτική εκπομπή ανέδειξε τους δεσμούς του με μια συμβουλευτική εταιρεία κυβερνοασφάλειας, μέλος της οποίας ήταν μια γερμανική θυγατρική ρωσικής εταιρείας που ιδρύθηκε από έναν πρώην υπάλληλο της KGB.

Ο Άρνε Σένμποχμ συνίδρυσε το Συμβούλιο Κυβερνοασφάλειας στη Γερμανία για να συμβουλεύει εταιρείες και αρχές σε θέματα κυβερνοασφάλειας το 2012, πριν το 2016 διοριστεί επικεφαλής της BSI, της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφάλειας πληροφοριών.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, είπε ότι ο Σένμπομ απορρίφθηκε επειδή οι κατηγορίες είχαν «βλάψει μόνιμα την απαραίτητη εμπιστοσύνη του κοινού για την ουδετερότητα και την αμεροληψία της συμπεριφοράς του στο γραφείο του ως προέδρου της πιο σημαντικής αρχής κυβερνοασφάλειας της Γερμανίας».

Ο Σένμποχμ είπε ότι ο ίδιος ζήτησε τη Δευτέρα από το υπουργείο να ξεκινήσει έρευνα.

«Δεν είναι ακόμη σαφές για μένα τι έχει ελέγξει το υπουργείο και ποιες είναι οι συγκεκριμένες κατηγορίες εναντίον μου», είπε.

Ο κωμικός Jan Boehmermann ανέφερε στο βραδινό τηλεοπτικό του πρόγραμμα πριν από δέκα ημέρες ότι το συμβούλιο είχε από το 2020 στα μέλη του την Protelion GmbH που εδρεύει στο Βερολίνο, παλαιότερα γνωστή ως Infotecs, θυγατρική μιας ρωσικής εταιρείας που ιδρύθηκε από έναν πρώην υπάλληλο της KGB.

Η εταιρεία συμβούλων την περασμένη εβδομάδα διαμαρτυρήθηκε ότι δεν γνώριζε για τους φερόμενους δεσμούς με τις ρωσικές υπηρεσίες της Protelion GmbH, τις οποίες απέλυσε μετά την προβολή του τηλεοπτικού προγράμματος.

Η εταιρεία συμβούλων είπε ότι το υπουργείο Εσωτερικών γνώριζε για τους ισχυρισμούς τουλάχιστον από την άνοιξη, αλλά «καμία πληροφορία δεν παρασχέθηκε σε ενώσεις ή πιθανούς πελάτες από επίσημους φορείς».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments