Ελλάδα

Αλλαγή ώρας: Τι θα ισχύσει φέτος στην Ελλάδα

Αλλαγή ώρας: Τι θα ισχύσει φέτος στην Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay

Τι ισχύει φέτος

Την τελευταία Κυριακή, στις 30 Οκτωβρίου, οι πολίτες καλούνται να γυρίσουν τα ρολόγια πίσω, προκειμένου να ξεκινήσει η χειμερινή ώρα. Αυτό θα συμβεί στις 04:00 τα ξημερώματα, με τα ρολόγια -μετά την αλλαγή ώρας- να δείχνουν 03:00.

Το προανήγγειλε εξάλλου και ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή ώρας ο Κώστας Σκρέκας, επεσήμανε ότι «συνεχίζουμε να αλλάζουμε ώρα».

Πλέον, εκκρεμεί μόνο η επίσημη ανακοίνωση από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, προκειμένου να εφαρμοστεί για μία ακόμη χρονιά η χειμερινή ώρα.

Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία αλλαγή ώρας ήταν προγραμματισμένη για τον Μάρτιο 2021, με τα κράτη – μέλη στην Ευρωπαϊκή Ένωση να καλούνται να επιλέξουν μια από τις δύο ζώνες (χειμερινή ή θερινή). Ωστόσο, η πανδημία κορωνοϊού και ο πόλεμος στην Ουκρανία πήγαν πίσω τον σχεδιασμό.

Τι ισχύει στην Ευρώπη

Η απόφαση για την αλλαγή ώρας ελήφθη το 1975 εν μέσω πετρελαϊκής κρίσης. Εκείνη τη χρονιά αποφασίστηκε να υιοθετείται η θερινή ώρα την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και οι δείκτες του ρολογιού να πηγαίνουν μια ώρα μπροστά. Αντίστοιχα, την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου οι πολίτες άλλαζαν τους δείκτες στα ρολόγια τους για να έρθει η χειμερινή ώρα.

Στη Γερμανία η θερινή ώρα καθιερώθηκε το 1980. Συνηγορούσαν και πρακτικοί λόγοι, καθώς είχαν καθιερώσει τη θερινή ώρα οι περισσότερες γειτονικές χώρες. Από το 1996 ισχύει μία ενιαία, πανευρωπαϊκή ρύθμιση, κατά την οποία την άνοιξη γυρίζουμε τα ρολόγια μία ώρα μπροστά (ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον), ενώ το φθινόπωρο τα επαναφέρουμε μία ώρα πίσω.

Ποια η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η Ολομέλεια στο Ευρωκοινοβούλιο είχε αποφασίσει την κατάργηση της αλλαγής ώρας το 2021. Η ψηφοφορία είχε γίνει τον Μάρτιο του 2019. Αυτό επρόκειτο να γίνει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021, ωστόσο, λόγω των έκτακτων συνθηκών με την πανδημία, το θέμα δεν προχώρησε και οι χώρες δεν επέλεξαν ποτέ αν θα κρατούσαν τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα.

Η τελική απόφαση βρίσκεται εδώ και καιρό στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του. «Η αλλαγή της ώρας πρέπει να καταργηθεί» είχε δηλώσει το 2018 ο τότε επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά από μια σχετική διαδικτυακή έρευνα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments