Διεθνή

Ο Τραμπ δίνει «μάλλον» ραντεβού στις 8 Νοεμβρίου

Ο Τραμπ δίνει «μάλλον» ραντεβού στις 8 Νοεμβρίου

Πηγή Φωτογραφίας: cnn

Στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, διαδραματίζεται, το τελευταίο διάστημα, μια σειρά δηλώσεων και αντιπαραθέσεων, που συγκλίνουν στην ανακοίνωση μιας νέας υποψηφιότητας του «πολύ» Ντόναλντ Τραμπ

Στην ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, διαδραματίζεται, το τελευταίο διάστημα, μια σειρά δηλώσεων και αντιπαραθέσεων, που συγκλίνουν στην ανακοίνωση μιας νέας υποψηφιότητας του «πολύ» Ντόναλντ Τραμπ για τις επόμενες αμερικανικές εκλογές.

Η πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου των ΗΠΑ και των Δημοκρατικών έγινε σε μια στιγμή, που μόνο πολιτικά ουδέτερη δεν είναι. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος συμπληρώνει το ογδοηκοστό έτος της ηλικίας του, δήλωσε πως είναι λογικό οι ψηφοφόροι να αναρωτιούνται εάν κάποιος στην ηλικία του μπορεί να ανταπεξέλθει στα άκρως απαιτητικά καθήκοντα του Προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μιας νέας υποψηφιότητας. Ο Μπάιντεν, που έχει χαρακτηρισθεί ως πρόσωπο – γέφυρα για μια πιο νεανική Προεδρία, δεν έχει κρύψει ποτέ το ενδιαφέρον του να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για το ύπατο αξίωμα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Οι Δημοκρατικοί δηλώνουν, με αυτόν τον τρόπο που είναι και ο πλέον επίσημος, «παρών» στις πολιτικές εξελίξεις και έτοιμοι να αναμετρηθούν νικηφόρα απέναντι σε μια νέα υποψηφιότητα Τραμπ, υπενθυμίζοντας την πρόσφατη επικράτησή τους στις προεδρικές εκλογές του 2020.

«Μάλλον» υποψήφιος

Πριν από δύο χρόνια, θα φάνταζε μάλλον εξωπραγματικό να περιμένει κανείς μια τρίτη υποψηφιότητα Τραμπ για μια δεύτερη προεδρική θητεία. Η εκλογική επικράτηση των Δημοκρατικών ήταν νωπή, οι φωνές εσωκομματικής αμφισβήτησης των πολιτικών ικανοτήτων του Τραμπ πύκνωναν, ενώ και το προχωρημένο της ηλικίας του πρώην Προέδρου είχε τεθεί στον δημόσιο διάλογο.

Πλέον, το αντίθετο θα έμοιαζε εκτός πραγματικότητας, το να μην είναι και πάλι υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων ο Ντόναλντ Τραμπ.

Το δήλωσε σχεδόν ανοιχτά, άλλωστε, προσθέτοντας απλά το «μάλλον», στην προχθεσινή χθεσινή ομιλία του στο Τέξας: «Έτρεξα δύο φορές. Κέρδισα δύο φορές. Τα πήγα πολύ καλύτερα τη δεύτερη φορά από ό,τι πριν. Αυτό το απίστευτο ταξίδι που κάνουμε μαζί μόλις ξεκίνησε. Παίρνοντας εκατομμύρια περισσότερες ψήφους το 2020 από ό,τι το 2016 και ομοίως, λαμβάνοντας περισσότερες ψήφους από οποιονδήποτε εν ενεργεία πρόεδρο στην ιστορία της χώρας μας με διαφορά. Και τώρα για να ξανακάνω τη χώρα μας επιτυχημένη, ασφαλή και ένδοξη, μάλλον θα πρέπει να το ξανακάνω».

Πέρα από αξιολογικές κρίσεις, επί προεδρίας του πολυεκατομμυριούχου επιχειρηματία, το παραδοσιακά «δεξιό» Ρεπουπλικανικό Κόμμα άλλαξε εκλογικό ακροατήριο, διεισδύοντας στα εκλογικά νερά των ιστορικά κεντροαριστερών Δημοκρατικών. Ο κομματικός εκλεκτός των οικονομικών ελίτ, των πιο μορφωμένων κοινωνικών κατηγοριών, των δυναμικά ανερχόμενων ελεύθερων επαγγελματιών έπαψε να είναι το τυπικά «δεξιό» κόμμα των Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι, όμως, άρχισαν να εκφράζουν όλο και πιο πιστά τις λιγότερο εύπορες κοινωνικές ομάδες και τα λιγότερο μορφωμένα κοινωνικά στρώματα και κοινωνικές ομάδες.

Τα φαινόμενο αυτό φέρει, πρωταρχικά, τη σφραγίδα της αμφιλεγόμενης προσωπικότητας του Ντόναλντ Τραμπ. Επί των ημερών του, άρχισε και εμπεδώνεται αυτός ο μεγάλος εκλογικός μετασχηματισμός, αυτή η βαθιά τομή στο εκλογικό σώμα, στην ίδια την κοινωνική βάση των Ηνωμένων Πολιτειών. Το μορφωμένο στέλεχος ψηφίζει Μπάιντεν και ο φτωχοποιημένος εργάτης προτιμά τον Τραμπ.

Οι ενδιάμεσες εκλογές ως ορόσημο

Τι περιμένει όμως ο δεινός επιχειρηματίας και διακεκριμένος πολιτικός για να ανακοινώσει και επισήμως την υποψηφιότητά του;

Αναμφίβολα, ο Τραμπ είναι αντιμέτωπος με σοβαρά νομικά θέματα και με σημαντικές δικαστικές διαμάχες. Αυτά αποτελούν εξ αντικειμένου τροχοπέδη σε μια πιθανή υποψηφιότητα.

Από τη σκοπιά όμως της πολιτικής ουσίας, αυτό που φαίνεται να έχει στη σκέψη του ως ημερομηνία – ορόσημο πρέπει να είναι η 8η Νοεμβρίου. Τότε, πρόκειται να διεξαχθούν οι ενδιάμεσες εκλογές, μέσα από τις οποίες αναδεικνύεται η νέα σύνθεση της νομοθετικής λειτουργίας των ΗΠΑ. Σε δυόμιση περίπου εβδομάδες, γίνονται οι εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στη Γερουσία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, που συναποτελούν το Κογκρέσο. Τα έως τώρα προγνωστικά «δείχνουν» ρεπουμπλικανική παλινόρθωση, αν και αυτό συμβαίνει με τα κόμματα που δεν τα κατάφεραν στις εκλογές. Με βάση τις δημοσκοπήσεις, οι Ρεπουμπλικάνοι επιστρέφουν νικηφόρα, στο Κογκρέσο. Ο Τραμπ δεν πιστεύεται να χάσει τον πολιτικό συμβολισμό, ούτε την ευκαιρία να εμφανισθεί «θεσμικός» και να κεφαλαιοποιήσει τα πιθανολογούμενα πολιτικά κέρδη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments