Διεθνή

DW: Εργατικά ατυχήματα στην Τουρκία: Στο δικαστικό «μικροσκόπιο» οι ευθύνες εταιρειών – κυβέρνησης

DW: Εργατικά ατυχήματα στην Τουρκία: Στο δικαστικό «μικροσκόπιο» οι ευθύνες εταιρειών – κυβέρνησης

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι δικαστικές αρχές μελετούν τις ευθύνες της εταιρείας ΤΤΚ και των όρων σύμβασης με την κυβέρνηση στην Τουρκία αναφορικά με ένα ανάλογο τραγικό ατύχημα, που κόστισε, επίσης, τη ζωή σε δεκάδες ανθρακωρύχους.

Ενώ οι πληγές της καταστροφής του ορυχείου Amasra δεν έχουν επουλωθεί ακόμη, οι οικογένειες περιμένουν τη δικαιοσύνη για σχεδόν 10 χρόνια στην υπόθεση της δολοφονίας λόγω εργασίας που έλαβε χώρα στο Kozlu, και πάλι σε μια κρατική επιχείρηση εξόρυξης το 2013.

Η έρευνα για την έκρηξη που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 41 ανθρακωρύχων στην περιοχή Amasra του Bartın δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Προέκυψε ότι οι εργασίες εγκατάστασης των αναρροφητηρίων, που λειτουργούν ως εξαερισμός στον κλίβανο, είχαν ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρεία, αλλά η εγκατάσταση δεν έγινε μέχρι την ημερομηνία του ατυχήματος.

Τα αποτελέσματα της πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων φαίνονται επίσης στην καταστροφή των ορυχείων στο Κοζλού, η οποία σκότωσε οκτώ ανθρακωρύχους τον Ιανουάριο του 2013.

Οι εκθέσεις εμπειρογνωμόνων σχετικά με την καταστροφή διαπίστωσαν ότι η Turkish Hard Coal Corporation (TTK) είχε αναθέσει το άνοιγμα μιας γκαλερί σε μια ιδιωτική εταιρεία και ως εκ τούτου ήταν υπαίτιος . Μετά την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου το 2018, τον Μάιο του τρέχοντος έτους κατατέθηκε μήνυση κατά των στελεχών του ΤΤΚ. Η πρώτη εκδίκαση της υπόθεσης θα διεξαχθεί αύριο.

Μιλώντας στη DW Turkish, ο Murat Kemal Gündüz, δικηγόρος της οικογένειας του ανθρακωρύχου Muharrem Yapıcı, που έχασε τη ζωή του στην καταστροφή, εξηγεί ότι η διαδικασία υποβολής μήνυσης κατά των δημοσίων διοικητών είναι αρκετά επίπονη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments