Διεθνή

Στάινμαϊερ: Ξαφνικά στο Κίεβο ο Γερμανός Πρόεδρος

Στάινμαϊερ: Ξαφνικά στο Κίεβο ο Γερμανός Πρόεδρος

Πηγή Φωτογραφίας: bild

Ταξίδεψε με τρένο νωρίς το πρωί της Τρίτης - Αναμένεται να συναντηθεί με Ζελένσκι

Αιφνιδιαστική επίσκεψή στο Κίεβο, στην τρίτη προσπάθεια του, πραγματοποιεί σήμερα ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Στάινμαϊερ.

Ο Γερμανός πρόεδρος έφτασε με τρένο το πρωί στην ουκρανική πρωτεύουσα, όπου αναμένεται να έει συνάντηση με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Ο Στάινμαϊερ θα δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής που προκλήθηκε από τις ρωσικές επιθέσεις. Βρίσκεται στην Ουκρανία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου.

Ο Στάινμαϊερ αντιμετωπίζεται επικριτικά στην Ουκρανία: Ως υπουργός Εξωτερικών, ο πολιτικός του SPD υποστήριξε καλές σχέσεις με τη Ρωσία – ακόμη και μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και τη μυστική ρωσική εισβολή στο Ντονμπάς από το 2014.

Μόνο μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο Στάινμαϊερ παραδέχτηκε δημόσια τα λάθη του. Σε μια συνέντευξη στο BILD am Sonntag, εξήγησε: «Η προσήλωσή μου στο Nord Stream 2 ήταν ξεκάθαρα ένα λάθος. Κρατήσαμε γέφυρες στις οποίες η Ρωσία δεν πίστευε πλέον και για τις οποίες μας προειδοποιούσαν οι εταίροι μας».

Ο Στάινμαϊερ θεωρούνταν για πολύ καιρό ο αρχιτέκτονας της πολιτικής της Γερμανικής Ρωσίας και διατηρούσε καλές σχέσεις με τον υπουργό Εξωτερικών του Κρεμλίνου Σεργκέι Λαβρόφ. Υπό τον πρώην καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος προσλήφθηκε ως λομπίστες αερίου για ρωσικές ενεργειακές εταιρείες μετά την καγκελαρία του, ο Σταϊνμάιερ ήταν επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίας για αρκετά χρόνια.

Το γεγονός ότι ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος ακύρωσε την επίσκεψή του στο Κίεβο την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε σφοδρή κριτική.

Είναι η τρίτη προσπάθεια του Ομοσπονδιακού Προέδρου να ταξιδέψει εκεί. Την περασμένη εβδομάδα, αυτό είχε αναβληθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα για λόγους ασφαλείας. Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας (BKA), που είναι αρμόδια για την προστασία του, έγραψε στο Twitter ότι «συνέστησε, ενόψει της τρέχουσας κατάστασης κινδύνου, να αναβληθεί το προγραμματισμένο ταξίδι του ομοσπονδιακού προέδρου στην Ουκρανία». Τις προηγούμενες ημέρες, η Ρωσία είχε επανειλημμένα επιτεθεί στην υποδομή της Ουκρανίας με ρουκέτες και drones, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στην παροχή ηλεκτρισμού και θερμότητας. Επίθεση δέχθηκε και η πρωτεύουσα Κίεβο.

Ο Σταϊνμάιερ ήθελε πραγματικά να ταξιδέψει στο Κίεβο στα μέσα Απριλίου – μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Εσθονίας. Λίγο πριν ωστόσο, η επίσκεψη ακυρώθηκε, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος τον χαρακτήρισε “ανεπιθύμητο”, γεγονός που χαρακτηρίστηκε από το Βερολίνο ως μια άνευ προηγουμένου διπλωματική και πολιτική προσβολή.

Η κατάσταση εκτονώθηκε και πάλι μετά από τηλεφωνική επικοινωνία των δύο προέδρων στις αρχές Μαΐου.

Με πληροφορίες από Bild

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments