Focus

Ο Πικάσο ήταν ο πρώτος άντρας που κακοποίησε μια γυναίκα και το αποκάλεσε τέχνη και δεν είναι ο τελευταίος

Ο Πικάσο ήταν ο πρώτος άντρας που κακοποίησε μια γυναίκα και το αποκάλεσε τέχνη και δεν είναι ο τελευταίος

Πηγή Φωτογραφίας: British GQ

Οι ερωμένες και το μεγάλο του μυστικό

Παντρεύτηκε δύο φορές και είχε πολλές ερωμένες και μπορεί να υποστηριχθεί ότι η σεξουαλικότητά του τροφοδοτούσε την τέχνη του. Μάθετε περισσότερα για τα ερωτικά ενδιαφέροντα, τα φλερτ και τα μοντέλα του Πικάσο σε αυτή τη χρονολογικά ταξινομημένη λίστα με τις σημαντικές γυναίκες στη ζωή του.Ο Πικάσο γνώρισε το 1900 στο Παρίσι το μοντέλο Germaine Gargallo Florentin Pichot, φίλη του Καταλανού φίλου του Πικάσο Carlos (ή Carles) Casagemos. Ο Casagemos αυτοκτόνησε τον Φεβρουάριο του 1901 και ο Πικάσο τα έφτιαξε με την Germaine τον Μάιο του ίδιου έτους. Η Germaine παντρεύτηκε τον φίλο του Πικάσο, Ramon Pichot, το 1906.

Madeleine ήταν το όνομα ενός μοντέλου που πόζαρε για τον Πικάσο και έγινε ερωμένη του το καλοκαίρι του 1904. Σύμφωνα με τον Πικάσο, έμεινε έγκυος και έκανε έκτρωση. Δυστυχώς, αυτά είναι όλα όσα γνωρίζουμε για τη Μαντλέν. Από πού ήρθε, πού πήγε αφού άφησε τον Πικάσο, πότε πέθανε, ακόμα και το επώνυμό της έχουν χαθεί στην ιστορία.

View this post on Instagram

A post shared by Musée De Montmartre (@museedemontmartre)

Η σχέση του με τη Μαντλέν φαίνεται ότι επηρέασε πολύ τον Πικάσο, καθώς άρχισε να ζωγραφίζει εικόνες μητέρων με τα μωρά τους περίπου εκείνη την εποχή – σαν να ήθελε να αναλογιστεί τι θα μπορούσε να είχε συμβεί. Όταν ένα τέτοιο σχέδιο ήρθε στην επιφάνεια το 1968, ο ίδιος παρατήρησε ότι μέχρι τότε θα είχε αποκτήσει ένα παιδί 64 ετών.

Η Madeleine εμφανίζεται σε μερικά από τα έργα του Πικάσο της ύστερης Γαλάζιας Περιόδου, όλα ζωγραφισμένα το 1904:

Γυναίκα με χιτώνιο

Madeleine σκύβοντας

Γυναίκα με περικεφαλαία από μαλλιά

Πορτρέτο της Μαντλέν

Μητέρα και παιδί

Fernande Olivier (το γένος Amelie Lang)

Ο Πικάσο γνώρισε τον πρώτο του μεγάλο έρωτα, την Fernande Olivier, κοντά στο στούντιό του στη Μονμάρτη, το φθινόπωρο του 1904. Η Fernande ήταν Γαλλίδα καλλιτέχνης και μοντέλο που ενέπνευσε τα έργα του Πικάσο για την ροζ περίοδο και τους πρώιμους κυβιστικούς πίνακες και γλυπτά. Η θυελλώδης σχέση τους διήρκεσε επτά χρόνια και έληξε το 1911. Είκοσι χρόνια αργότερα, έγραψε μια σειρά από απομνημονεύματα για την κοινή τους ζωή, τα οποία άρχισε να εκδίδει. Ο Πικάσο, αρκετά διάσημος πια, την πλήρωσε για να μην κυκλοφορήσει άλλα από αυτά μέχρι να πεθάνουν και οι δύο.

Eva Gouel (Marcelle Humbert)

Ο Πικάσο ερωτεύτηκε την Eva Gouel, γνωστή και ως Marcelle Humbert, το φθινόπωρο του 1911, ενώ ζούσε ακόμη με την Fernande Olivier. Δήλωσε τον έρωτά του για την ωραία Εύα στον κυβιστικό του πίνακα Γυναίκα με κιθάρα («Ma Jolie»). Η Gouel πέθανε από φυματίωση το 1915.

Gabrielle (Gaby) Depeyre Lespinasse

Προφανώς, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της Eva Gouel, ο Γάλλος συγγραφέας και ποιητής André Salmon συνέστησε στον Πικάσο την Gaby Depeyre σε μια από τις παραστάσεις της. Το ειδύλλιο που προέκυψε ήταν ένα μυστικό που ο Picasso και η Depeyre κράτησαν για τον εαυτό τους σε όλη τους τη ζωή.

Ο Salmon θυμάται ότι η Gaby ήταν τραγουδίστρια ή χορεύτρια σε ένα παρισινό καμπαρέ και την αποκαλούσε «Gaby la Catalane». Ωστόσο, σύμφωνα με τον John Richardson, ο οποίος δημοσιοποίησε την ιστορία της σχέσης του Πικάσο με την Depeyre σε ένα άρθρο στο House and Gardens και στον δεύτερο τόμο του A Life of Picasso, οι πληροφορίες του Salmon μπορεί να μην είναι αξιόπιστες. Ο Richardson πιστεύει ότι μπορεί να ήταν φίλη της Eva ή της Irène Lagut, της επόμενης ερωμένης του Πικάσο.

View this post on Instagram

A post shared by Inessa (@inessa_ja)

Φαίνεται ότι η Γκάμπι και ο Πικάσο περνούσαν χρόνο μαζί στη Νότια Γαλλία, καθώς ο Ρίτσαρντσον συμπέρανε ότι το κρησφύγετό τους μπορεί να ήταν το σπίτι του Herbert Lespinasse στο Σεν Τροπέ. Το ραντεβού έλαβε χώρα τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 1915 και μπορεί να ξεκίνησε όταν η Εύα πέρασε χρόνο σε νοσοκομείο μετά από μια εγχείρηση.

Η Gaby κατέληξε να παντρευτεί τον Lespinasse, έναν Αμερικανό καλλιτέχνη που έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Γαλλία, το 1917. Γνωστός για τις γκραβούρες του, αυτός και ο Πικάσο είχαν πολλούς κοινούς φίλους, όπως ο Moise Kisling, ο Juan Gris και ο Jules Pascin. Το σπίτι του στο Σεν Τροπέ προσέλκυσε πολλούς από αυτούς τους παριζιάνους καλλιτέχνες.

Οι αποδείξεις για τη σχέση της Γκάμπι με τον Πικάσο ήρθαν στο φως μόνο μετά το θάνατο του συζύγου της το 1972, όταν η ανιψιά της αποφάσισε να πουλήσει πίνακες, κολάζ και σχέδια από τη συλλογή της. Με βάση τη θεματολογία των έργων (τα περισσότερα από τα οποία ανήκουν σήμερα στο Μουσείο Πικάσο στο Παρίσι), υπάρχουν ενδείξεις ότι ο Πικάσο ζήτησε από την Γκάμπι να τον παντρευτεί. Προφανώς, εκείνη αρνήθηκε.

Pâquerette (Emilienne Geslot)

Ο Πικάσο είχε σχέση με την Pâquerette, ηλικίας 20 ετών, για τουλάχιστον έξι μήνες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και του φθινοπώρου του 1916, μετά το θάνατο της Eva Gouel. Η Pâquerette γεννήθηκε στο Mantes-sur-Seine και εργάστηκε ως ηθοποιός και μοντέλο για τον υψηλής κοινωνίας μόδιστρο Paul Poiret και την αδελφή του, Germaine Bongard, η οποία είχε το δικό της κατάστημα μόδας. Η σχέση τους σημειώθηκε στα απομνημονεύματα της Γερτρούδης Στάιν, όπου αναφέρει: «Ο Πικάσο ερχόταν πάντα στο σπίτι, φέρνοντας την Pâquerette, μια κοπέλα που ήταν πολύ καλή».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments