People

Αυτά είναι κόλπα δύσκολα που κάνουν στην Ινδία

Αυτά είναι κόλπα δύσκολα που κάνουν στην Ινδία

Πηγή Φωτογραφίας: Vogue India

Μια χαριτωμένη Ινδή, που ερωτεύτηκε ένας νεαρός φοιτητής στη Σχολή του

Ούτε ένα δημοσίευμα για την Ακσάτα Μούρτι, που να μην ξεκινάει από την αμύθητη περιουσία της Ακσάτα, της συζύγου του νέου Βρετανού Πρωθυπουργού. Όλα, μα όλα, μας υπενθυμίζουν πόσο μεγάλη είναι η προίκα της, που περιγράφουν και αποτιμούν λεπτομερώς, με παγωμένους αριθμούς, σαν λογιστές ή σαν ανώτατοι εφοριακοί υπάλληλοι. Υπάρχει μάλιστα και η κατηγορία ορισμένων μαρξιζόντων δημοσιογράφων, και καλά ψαγμένων, που συνδέουν τα αμύθητα πλούτη, τον πάμπλουτο πατέρα, τα εκατομμύρια, που την συνοδεύουν παντοιοτρόπως, με το ότι παντρεύτηκε έναν επίσης πάμπλουτο άνδρα, προερχόμενο από πλούσια οικογένεια, που εκλέχθηκε και πρωθυπουργός.

View this post on Instagram

A post shared by International Finance (@intlfinance)

Η υπόνοια είναι από αρκετές μπάντες ελέγξιμη για δημόσιο διάλογο, γιατί αφορά την χαριτωμένη Ινδή, που ερωτεύτηκε ένας νεαρός φοιτητής στη Σχολή του. Μάλιστα, είχε γίνει δέκτης της αόρατης εκείνης ενέργειας – οι Ινδοί προπρεύονται έτη φωτός στα «ενεργειακά» από εμάς – που κάνει έναν άνδρα να ερωτευθεί μια γυναίκα και να μην ξεκολλά το βλέμμα του από επάνω της. Πιέσεις μπορεί να υπήρξαν από τα οικογενειακά περιβάλλοντα, πιέσεις υλιστικές, όπως τις εννοούμε εμείς σήμερα, αν και όχι όλοι: «Ποια είναι αυτή; Είναι της τάξεώς μας;» και άλλα παρόμοια, από αυτά που βλέπουμε σε παλιές ελληνικές ταινίες, αλλά που όλο και τα σκεφτόμαστε, άσχετα από το αν τα κρύβουμε κάτω από το ατελείωτο χαρτί της υποκρισίας. Πιέσεις πιθανές και, σε κάθε περίπτωση, σε δεύτερο και τρίτο χρόνο.

Λοιπόν, του άρεσε, την πλησίασε, γράφτηκε στο ίδιο μάθημα για να παρακολουθήσει το υψηλό αντικείμενο της διδακτέας ύλης (όλοι τα έχουμε κάνει λίγο – πολύ τα τοιαύτα), με μια έκφραση που καλώς είθισται: «ήταν ωραίος». Εν προκειμένω, ήταν «ωραίος» ο Ρίσι με την Ατάκσα, όταν την πρωτογνώρισε και την διέκρινε από όλες τις άλλες. Αποφασιστικός και διακριτικός. Και όταν την πρωτογνώρισε, δεν έγραφε στο μέτωπό της την περιουσία της, ούτε συνοδευόταν από τους γονείς του, για να ζητήσει την άδειά τους. Είναι ζητήματα καρδιάς αυτά. Κι εδώ αρχίζει το άλλο δύσκολο του πράγματος.

Στην Ινδία, οι θρησκευτικοί κανόνες είναι αυστηροί και οι ηθικές προσταγές είναι ανελαστικές και, κυρίως, εφαρμόζονται ακόμη στην πράξη. Η αυστηρότητα και η ανελαστικότητα ισχύουν και για όσες Ινδές έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, στην Εσπερία, στην Δύση του αδυσώπητου Ορθού Λόγου και του Καντ. Και ο υποψήφιος γαμπρός οφείλει να σεβαστεί ένα ολόκληρο τελετουργικό πριν παντρευτεί. Ο Ρίσι όφειλε να ντυθεί ευπρεπώς, σεβόμενος πλήρως τους ενδυματολογικούς κώδικες, και να επισκεφθεί το σπίτι της Ατάκσα, όπου τον γνώρισαν οι γονείς της. Και για να λάβει τη σχετική έγκριση, είναι αναγκαία η πατρική συναίνεση. Άλλως, ο γάμος ματαιώνεται. Οριστικά και αμετάκλητα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι η προίκα. Κι αυτή δεν είναι καθόλου αναγκαίο να δυσθεώρητη σε χρηματικά ποσά, ούτε ανυπολόγιστη σε ακίνητη περιουσία. Η προίκα έχει μια λειτουργία κυρίως κοινωνική. Είναι μια μορφή αντιχαρίσματος των γονέων της νύφης προς τον αυριανό τους γιο, για να είναι το πεδίο της ζωής τους καθαρό, χωρίς παλαιά χρέη για τον άνδρα. Και αν αυτός φύγει πρόωρα, επειδή έτσι το θέλησε το κάρμα, η γυναίκα δεν νυμφεύεται ποτέ ξανά στη ζωή της. Κακοτυχία τη θεωρούν και η σύζυγος πρέπει να δείξει κουράγιο και αυτοπεποίθηση. Προς το παρόν, ας αφήσουμε ήσυχους τους δυο ανθρώπους να απολαύσουν τις λίγες μονάκριβες στιγμές ανάπαυσης, στην καμπή αυτή, στο καρμικό αυτό γύρισμα της ζωής του Ρίσι και της Ατάκσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments