Διεθνή

Απροσδόκητα οικονομικά επιτεύγματα στην Ιταλία

Απροσδόκητα οικονομικά επιτεύγματα στην Ιταλία

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

H Ιταλία είδε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να αυξάνεται κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό ρεκόρ

Η νέα ιταλική κυβέρνηση και η Τζόρτζια Μελόνι έχουν κατηγορηθεί, όχι εντελώς αθεμελίωτα, για τις οικονομικές δεξιότητές τους. Η περίοδος της ιταλικής διακυβέρνησης Μάριο Ντράγκι, γνωστού και ως Super Mario, δεν είναι εξάλλου μακρινή.

Συγκεκριμένα, η Ιταλία είδε το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν της να αυξάνεται κατά 0,5% το τρίτο τρίμηνο σε σύγκριση με το προηγούμενο, παρά την ενεργειακή κρίση και τον πληθωρισμό ρεκόρ.

Αυτή η απροσδόκητη αύξηση του ΑΕΠ, συνώνυμη με τα φορολογικά έσοδα, θα δώσει πρόσθετα δημοσιονομικά περιθώρια στη νέα πρωθυπουργό, η οποία έχει δεσμευτεί να ενισχύσει τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, που αντιμετωπίζουν τις αλματώδεις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας.

Για ολόκληρο το 2022, η προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον τραπεζίτη Μάριο Ντράγκι, είχε προβλέψει ανάπτυξη της τάξεως του 3,3%. Αναφορικά με το 2023, ο Super Mario είχε μειώσει σημαντικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη στα τέλη Σεπτεμβρίου. Υπολόγιζε αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6% έναντι 2,4^% υπολογίζοντας πλέον στην αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,6%, έναντι 2,4% προηγουμένως, φοβούμενος την επίδραση της εκτίναξης των τιμών της ενέργειας και του πολέμου στην Ουκρανία.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έκρινε αναπόφευκτη την ύφεση την επόμενη χρονιά στην Ιταλία, με μείωση του ΑΕΠ κατά 0,2%. Η ανάπτυξη της Ιταλίας έφτασε το 6,7% πέρυσι, ποσοστό που δεν έχει παρατηρηθεί για περισσότερα από 40 χρόνια, μετά από μια βουτιά 9% το 2020, λόγω της πανδημική κρίσης της Covid – 19.

Εν είδει προοπτικής, η νέα κυβέρνηση υπό την δεξιά Τζόρτζια Μελόνι, με το νεοφασιστικό παρελθόν, θα πρέπει να φανεί πολύ προσεκτική ως προς τις πολιτικές που ακολουθούν οι σύμμαχοί της, Ματέο Σαλβίνι και Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Απέναντί της δεν έχει – ακόμη – μια αντιπολίτευση ισχυρή να αντιστρατευθεί στις επιλογές της, οι οποίες φαίνεται να αποδίδουν καρπούς.

Ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο παίξει ενδεχομένως το άριστο επίπεδο σχέσεων του Σίλβιο Μπερλουσκόνι με τη Ρωσία του Β. Πούτιν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments