Διεθνή

Μπάιντεν σε πετρελαϊκούς κολοσσούς: Ζήτησε να σταματήσουν την «πολεμική αισχροκέρδεια»

Μπάιντεν σε πετρελαϊκούς κολοσσούς: Ζήτησε να σταματήσουν την «πολεμική αισχροκέρδεια»

Πηγή Φωτογραφίας: FORBES

Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε με φορολόγηση των υπερκερδών τους, καθώς μάχεται τις υψηλές τιμές αντλίας ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών

Μήνυμα προς του πετρελαϊκούς κολοσσούς για τα υπερκέρδη τους εξαιτίας και της πολεμικής σύρραξης στην Ευρώπη, έστειλε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, καλώντας τις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να χρησιμοποιήσουν τα κέρδη – ρεκόρ τους για να μειώσουν το κόστος για τους Αμερικανούς και να αυξήσουν την παραγωγή. Σε αντίθετη περίπτωση προειδοποίησε με φορολόγηση των υπερκερδών τους, καθώς μάχεται τις υψηλές τιμές αντλίας ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών.

Σε δηλώσεις του στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επέκρινε τις μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες πως αποκομίζουν μεγάλα κέρδη, ενώ οι Αμερικανοί, κουρασμένοι από τον πληθωρισμό, πληρώνουν αδρά για να γεμίσουν τα αυτοκίνητά τους.

Η πετρελαϊκή βιομηχανία «δεν έχει εκπληρώσει τη δέσμευσή της να επενδύσει στην Αμερική και να υποστηρίξει τον αμερικανικό λαό», είπε.

«Τα κέρδη τους είναι ένα απροσδόκητο του πολέμου», είπε, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία, λέγοντας πως έχουν ευθύνη να δράσουν, προσθέτοντας πως εάν μετακυλούσαν αυτά τα κέρδη στους καταναλωτές, οι τιμές της βενζίνης θα μειώνονταν περίπου 50 σεντς.

«Εάν δεν το κάνουν, θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο για τα πλεονάζοντα κέρδη τους και θα αντιμετωπίσουν άλλους περιορισμούς», προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος. Ο Λευκός Οίκος θα συνεργαστεί με το Κογκρέσο για να εξετάσει αυτές τις επιλογές και άλλες. «Ήρθε η ώρα αυτές οι εταιρείες να σταματήσουν την πολεμική αισχροκέρδεια».

Παγκόσμιοι ενεργειακοί γίγαντες, συμπεριλαμβανομένης της Exxon Mobil Corp και η Chevron Corp σημείωσαν έναν ακόμη γύρο τεράστιων τριμηνιαίων κερδών, επωφελούμενες από την άνοδο των τιμών του φυσικού αερίου και των καυσίμων που έχουν ενισχύσει τον πληθωρισμό σε όλο τον κόσμο και οδήγησαν σε νέες εκκλήσεις για περαιτέρω φορολόγηση του τομέα.

Είτε οι Δημοκρατικοί, είτε οι Ρεπουμπλικάνοι πάρουν τον έλεγχο του Κογκρέσου, η ψήφιση ενός νόμου που θα φορολογεί τις εταιρείες ενέργειας για τα πλεονάζοντα κέρδη πιθανότατα θα ήταν δύσκολη, πιστεύουν οι ειδικοί της ενέργειας.

Ο Λευκός Οίκος εξετάζει εδώ και μήνες προτάσεις του Κογκρέσου που θα μπορούσαν να φορολογήσουν τα κέρδη των παραγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς οι καταναλωτές αγωνίζονται με υψηλότερες τιμές ενέργειας.

Οι Βρετανοί νομοθέτες ενέκριναν τον Ιούλιο έναν απροσδόκητο φόρο 25% στους παραγωγούς πετρελαίου και φυσικού αερίου στη βρετανική Βόρεια Θάλασσα, ο οποίος αναμενόταν να συγκεντρώσει 5 δισεκατομμύρια λίρες (5,95 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα χρόνο για να βοηθήσει τους ανθρώπους που αγωνίζονται με τους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments