Διεθνή

Πώς ψήφισαν οι Ισραηλινοί;

Πώς ψήφισαν οι Ισραηλινοί;

Πηγή Φωτογραφίας: jpost

Για να μπορέσει να επιστρέψει στην εξουσία, ο «γερόλυκος» της πολιτικής Μπ. Νετανιάχου ευνόησε επιδέξια και τεχνηέντως τον συνασπισμό εξουσίας που μέχρι σήμερα βρίσκεται στη διακυβέρνηση

Ο Μπ. Νετανιάχου επέστρεψε, μαζί με τον δεξιό συνασπισμό του, στην εξουσία του Ισραήλ και , ήδη, τονίσθηκε ότι αυτή η εσωτερική εξέλιξη στην ισραηλινή κοινωνία και το ισραηλινό πολιτικό σύστημα εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα. Ωστόσο, σε αυτές τις πέμπτες εκλογές μέσα σε τρία χρόνια, με φόντο το αναλογικό εκλογικό σύστημα, το δεξιό κόμμα του Λικούντ παρουσίασε ορισμένες καίριες ιδιομορφίες, τις οποίες δεν θα ήταν άστοχο να συγκρατήσουμε ως μια πολιτική ακτινογραφία του εκλογικού αποτελέσματος.

Κατά πρώτον, στα 77 του χρόνια, ο άνθρωπος που έχει ήδη διατελέσει Πρωθυπουργός του Ισραήλ για δεκαπέντε χρόνια, επιστρέφει στο αξίωμα που υποχρεώθηκε να αφήσει μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2021. Το Λικούντ (=δεξιά) προηγείται με το ένα τέταρτο των εδρών στην Κνεσέτ, το Κοινοβούλιο, με 32 έδρες από τις συνολικά 120. Και αυτό το επίτευγμα του Νετανιάχου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστεί κανείς τις νομικές ταλαιπωρίες, τις οποίες υπέστη, για διαφθορά και υπεξαίρεση του δημοσίου χρήματος. Και χάρη στις συμμαχίες του με άλλα κόμματα, ο Νετανιάχου εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτικών εδρών.

Επίσης, οι Ισραηλινοί πολίτες ψήφισαν, όσο και αν αυτό ακουστεί ενδεχομένως παράδοξο, φιλελεύθερα. Ο Νετανιάχου δεν έκρυψε τη δεξιά πολιτική ταυτότητά του. Δεν απέκρυψε, όμως, και την εκτίμηση που τρέφει για την εργασία, τη δημιουργικότητα, τη δημιουργία πλούτου. Η ατζέντα, ωστόσο, που ανέδειξε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, περιέκλειε πιο έντονες εθνικές αναφορές από αυτές των κυριότερων αντιπάλων στα κεντροαριστερά της πολιτικής σκηνής.

Κατά τρίτον, οι Ισραηλινοί ψήφισαν για πέμπτη φορά μέσα σε τρεισήμισι χρόνια, επειδή το Κοινοβούλιο τους είναι κατακερματισμένο. Είναι ενδεικτικό ότι το νέο Κοινοβούλιο (=Κνεσέτ) θα συγκροτείται από δέκα διαφορετικά πολιτικά κόμματα. Ένα ολόκληρο μωσαϊκό κομμάτων, με ποικίλες ονομασίες: Υπερορθόδοξοι Σεφαραδίτες, Κόμμα των Εργατικών, Παράταξη Εξουσίας και Θρησκευτικός Σιωνισμός είναι μερικές μόνο από τις (πρωτότυπες) ονομασίες τους.

Ακόμη, για να μπορέσει να επιστρέψει στην εξουσία, ο «γερόλυκος» της πολιτικής Μπ. Νετανιάχου ευνόησε επιδέξια και τεχνηέντως τον συνασπισμό εξουσίας που μέχρι σήμερα βρίσκεται στη διακυβέρνηση. Το «Υπάρχει Μέλλον» του γοητευτικού τηλεαστέρα Γ. Λαπίντ ανήλθε στην εξουσία με την υπόγεια υποστήριξη του Νετανιάχου και χωρίς, βέβαια, ο Λαπίντ να το αντιληφθεί. Ο νέος Πρωθυπουργός της Χώρας διείδε στοιχεία πολιτικής έπαρσης και προσωπικής οίησης στον Λαπίντ. «Πόνταρε» σε αυτά. Τα πρόβαλλε μεθοδικά και από ότι φαίνεται, δεν βγήκε πολιτικά χαμένος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments