Διεθνή

Έρευνα: Υπό ενεργειακή πίεση οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις

Έρευνα: Υπό ενεργειακή πίεση οι περισσότερες γερμανικές επιχειρήσεις

Πηγή Φωτογραφίας: smart-energy

Περίπου το 82% των 24.000 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών ως επιχειρηματικό κίνδυνο

Η ενεργειακή κρίση επηρεάζει σχεδόν κάθε κλάδο της γερμανικής οικονομίας, με τον αριθμό των εταιρειών που θεωρούν το υψηλό ενεργειακό κόστος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία ως απειλή για τις επιχειρήσεις στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί, το DIHK επιχειρηματική έρευνα έδειξε την Τετάρτη.

Περίπου το 82% των 24.000 επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα βλέπουν τις τιμές της ενέργειας και των πρώτων υλών ως επιχειρηματικό κίνδυνο, τον οποίο η DIHK – η Ένωση Γερμανικών Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων – είπε ότι ήταν ο μεγαλύτερος από τότε που άρχισε να τηρεί αρχεία το 1985.

Αντίστοιχα, η αισιοδοξία ήταν ανεπαρκής, με μόλις το 8% των ερωτηθέντων να αναμένει βελτίωση. «Ακόμη και κατά τη διάρκεια της εποχής του κορωνοϊού και της κρίσης της χρηματοπιστωτικής αγοράς, το ποσοστό των αισιόδοξων ήταν πάνω από 10%,» δήλωσε ο επικεφαλής του DIHK Μάρτιν Γουάνσλεμπεν. «Οι εταιρείες φοβούνται ότι τα χειρότερα δεν έχουν έρθει ακόμη».

Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2022 βοηθήθηκε από την άρση των περιορισμών πανδημίας, «αυτές οι αναπτυξιακές ωθήσεις έχουν καταναλωθεί από την κρίση των τιμών της ενέργειας, τον πληθωρισμό και τη ζοφερή παγκόσμια οικονομία για μήνες», είπε ο Wanleben. «Η γερμανική οικονομία δεν αντιμετωπίζει μόνο έναν σκληρό χειμώνα, αλλά και μια δύσκολη χρονιά», πρόσθεσε.

Περισσότερες από τις μισές εταιρείες δήλωσαν ότι αναμένουν τις δραστηριότητές τους να υποχωρήσουν τους επόμενους 12 μήνες, σύμφωνα με το DIHK, το οποίο επιβεβαίωσε την εαρινή πρόβλεψή του για ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας κατά 1,2% το 2022 και στη συνέχεια συρρίκνωση κατά περίπου 3% το 2023.

Η έρευνα αφήνει ελάχιστα περιθώρια για αμφιβολίες σχετικά με την κατεύθυνση των επόμενων μηνών, δήλωσε ο Ilja Nothnagel του DIHK.

Η τελευταία πρόβλεψη της γερμανικής κυβέρνησης είναι για ανάπτυξη 1,4% φέτος και πτώση 0,4% το επόμενο έτος.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν με άνευ προηγουμένου ταχύτητα τους μήνες από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και η Γερμανία διαπίστωσε ότι δεν μπορεί πλέον να βασίζεται στη Ρωσία, όπως έκανε για δεκαετίες για να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία της.

Σε απάντηση, σχεδόν μία στις 5 ενεργοβόρους βιομηχανίες έχει περιορίσει την παραγωγή ή τις προσφορές, ενώ κάθε 12ος εξετάζει το ενδεχόμενο να μετατοπίσει την παραγωγή κάπου αλλού, δήλωσε η DIHK, ιδίως εταιρείες της αυτοκινητοβιομηχανίας, στο 17%.

«Ακούμε αρκετά συχνά από εταιρείες ότι αναζητούν ή προσβλέπουν σε τοποθεσίες που ταιριάζουν στο χαρτοφυλάκιό τους από άποψη ενέργειας», που αυτή τη στιγμή είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, είπε ο Nothnagel.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments