Κόσμος

Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν Ελλάδα, Νορβηγία και Ολλανδία

Nordic Monitor: Τούρκοι διπλωμάτες κατασκοπεύουν Ελλάδα, Νορβηγία και Ολλανδία

Πηγή Φωτογραφίας: indyturk

Οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν παύσει την παράνομη πρακτική της συλλογής πληροφοριών επικριτών και αντιπάλων στην Ευρώπη, την οποία συνέχισαν και το 2022

Απόρρητα έγγραφα της τουρκικής κυβέρνησης από τον Ιούνιο του τρέχοντος έτους φέρνουν στο φως νέες αποκαλύψεις για την κατασκοπευτική δραστηριότητα της Άγκυρας.

Οι Τούρκοι διπλωμάτες δεν έχουν παύσει την παράνομη πρακτική της συλλογής πληροφοριών επικριτών και αντιπάλων στην Ευρώπη, αποκαλύπτει ο αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρτ στο Nordic Monitor.

Το εν λόγω έγγραφο, με ημερομηνία 7 Ιουνίου 2022, φέρει τη σφραγίδα «απόρρητο». Εκδόθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφάλειας (Emniyet), η οποία υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στο ντοκουμέντο αναγράφεται ότι οι πληροφορίες διαβιβάστηκαν στην Emniyet από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις 2 Ιουνίου, πράγμα που σημαίνει ότι το υπουργείο συγκέντρωσε τα ονόματα από αναφορές που εστάλησαν στα κεντρικά γραφεία οι τουρκικές πρεσβείες και τα προξενεία.

Το έγγραφο υπεγράφη από τον Ερντογάν Καρτάλ, αναπληρωτή αρχηγό του τμήματος αντιτρομοκρατίας της Emniyet, και διανεμήθηκε σε 74 τουρκικές επαρχίες σε ένα απόρρητο μήνυμα για περαιτέρω αστυνομική δράση εναντίον Τούρκων υπηκόων που έχουν αναγνωριστεί από διπλωμάτες στο εξωτερικό.

Ο Καρτάλ αναφέρθηκε στην πηγή των πληροφοριών ως «το πληροφοριακό σημείωμα που ελήφθη από το συνδεδεμένο ίδρυμα (V)». Ο λατινικός αριθμός V θεωρείται κωδικός της Διεύθυνσης Ασφάλειας και Έρευνας του Υπουργείου Εξωτερικών.

Το έγγραφο, με ημερομηνία 21 Ιουνίου 2022, ανέφερε πληροφορίες που προέρχονταν από ένα επαρχιακό αστυνομικό τμήμα στις 8 Ιουνίου, το οποίο στην πραγματικότητα είχε προέλθει από την Emniyet μια μέρα νωρίτερα. Ανέφερε ότι έξι άτομα εντοπίστηκαν στη Νορβηγία, την Ολλανδία και την Ελλάδα και διέταξε τις κατάλληλες νομικές ενέργειες εναντίον τους.

Δεν είναι σαφές πόσα άτομα κατασκοπεύτηκαν από Τούρκους διπλωμάτες. Το συνημμένο έγγραφο, με την πλήρη λίστα των ονομάτων που διαβιβάστηκε από το Υπουργείο Εξωτερικών, λείπει. Ωστόσο, η διανομή του καταλόγου σε 74 επαρχίες μαρτυρά ότι εκατοντάδες άνθρωποι πρέπει να έχουν χαρακτηριστεί ως επικριτές της κυβέρνησης Ερντογάν στο εξωτερικό.

Εκτιμάται ότι αυτοί συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν. Η οργάνωση ασκεί έντονη κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν σε μια σειρά ζητημάτων, από τη διάχυτη διαφθορά μέχρι τη βοήθεια της Τουρκίας σε ένοπλες τζιχαντιστικές ομάδες.

Προκειμένου να αποφευχθεί διπλωματική αντίδραση και προβλήματα σε διμερές επίπεδο, σε περίπτωση που αποκαλυφθούν οι παράνομες κατασκοπευτικές δραστηριότητες διπλωματών, ο Καρτάλ προειδοποίησε ότι οι πληροφορίες που διαβιβάζονται από το Υπουργείο Εξωτερικών «δεν πρέπει να κοινοποιηθούν σε μη εξουσιοδοτημένα άτομα ή ιδρύματα».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments