Διεθνή

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου στη Βουλή και στέρηση μισθού σε βουλευτή της Λε Πέν για ρατσιστικό σχόλιο

Γαλλία: Απαγόρευση εισόδου στη Βουλή και στέρηση μισθού σε βουλευτή της Λε Πέν για ρατσιστικό σχόλιο
Η Λε Πέν και το κόμμα της απέρριψαν τις κατηγορίες για ρατσισμό και αντ' αυτού κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι παρερμήνευσαν όσα είπε ο ακροδεξιός βουλευτής

 Η γαλλική Εθνοσυνέλευση την Παρασκευή μείωσε τον μισθό ενός ακροδεξιού βουλευτή και του απαγόρευσε προσωρινά την είσοδο στην αίθουσα, επειδή φώναζε «Γύρνα πίσω στην Αφρική!», την ώρα που στο βήμα βρισκόταν ένας μαύρος συνάδερφός του.

Η παρατήρηση του Γκρεγκουάρ ντε Φουρνάς, βουλευτή από το Εθνικό Συλλαλητήριο (RN) της αντιπολίτευσης της Μαρίν Λε Πέν, ενώ ο αριστερός βουλευτής Κάρλος Μαρτένς Μπιλόνγκο έκανε ερώτηση για τη μετανάστευση, προκάλεσε σάλο την Πέμπτη, διακόπτοντας τη συνεδρίαση.

Η κεντρώα κυβέρνηση της Γαλλίας, η αριστερά και η κυρίαρχη δεξιά είπαν ότι η παρατήρηση ήταν μια απαράδεκτη ρατσιστική προσβολή.

Η ακροδεξιά αρνήθηκε ότι ο Ντε Φουρνάς απευθυνόταν στον Μάρτενς Μπιλόνγκο, λέγοντας ότι αναφερόταν σε μετανάστες από την Αφρική που είναι αυτή τη στιγμή εγκλωβισμένοι σε σκάφος ΜΚΟ στη Μεσόγειο και ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό σε αυτό.

“Ο ελεύθερος δημοκρατικός διάλογος δεν επιτρέπει τα πάντα… και ειδικά όχι τον ρατσισμό, όποιος και αν είναι ο στόχος”, δήλωσε ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης μετά την ψήφιση κατά πλειοψηφία υπέρ των κυρώσεων από τα κόμματα εκτός του RN.

Ο Ντε Φουρνάς θα χάσει τον μισό μισθό του για δύο μήνες και θα του απαγορευτεί η είσοδος στη συνέλευση για 15 ημέρες. Ήταν μόνο η δεύτερη τέτοια κύρωση που επιβλήθηκε από το κοινοβούλιο.

Ο Μάρτενς Μπιλόνγκο, από το αριστερό κόμμα France Unbowed, είχε ζητήσει σκληρή δράση για τα σχόλια που ο ίδιος αποκάλεσε «επαίσχυντα».

Εκατοντάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθεί μπροστά από το κοινοβούλιο την Παρασκευή ενόψει της απόφασης των κυρώσεων.

Η Λε Πέν και το κόμμα της – το δεύτερο μεγαλύτερο στη συνέλευση με 89 βουλευτές – απέρριψαν τις κατηγορίες για ρατσισμό και αντ’ αυτού κατηγόρησαν τους αντιπάλους τους ότι παρερμήνευσαν όσα είπε ο Ντε Φουρνάς.

Την Παρασκευή, η Λε Πέν είπε ότι οι κυρώσεις κατά του Ντε Φουρνάς ισοδυναμούσαν με παραβίαση του δικαιώματός του στην ελεύθερη έκφραση.

Η Λε Πέν έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο τα τελευταία χρόνια στη διόρθωση της εικόνας του κόμματός της και στο να πείσει τους ψηφοφόρους ότι έχει κινηθεί προς το συντηρητικό κυρίαρχο ρεύμα και προέτρεψε τους βουλευτές της να βοηθήσουν να συνεχιστεί αυτό προβάλλοντας μια πιο μετριοπαθή εικόνα.

Πολλοί στην κεντρώα κυβέρνηση και στην αριστερά είπαν τα σχόλια του Ντε Φουρνά και η αντίδραση του κόμματός του έδειξε το «αληθινό πρόσωπο» ενός κόμματος που είπαν ότι δεν είχε αλλάξει πραγματικά.

«Η κυρία Λεπέν δεν έχει πει ακόμα σε αυτόν τον βουλευτή να φύγει, άρα είναι συνένοχος», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανάν.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments