Διεθνή

Ιταλία: Νέος βανδαλισμός – Πέταξαν σούπα σε πίνακα του Βαν Γκογκ

Ιταλία: Νέος βανδαλισμός – Πέταξαν σούπα σε πίνακα του Βαν Γκογκ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Το κόλπο που σκηνοθετήθηκε στο «The Sower» πραγματοποιήθηκε από τέσσερις γυναίκες από την ομάδα Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) που φώναξαν συνθήματα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ορυκτών καυσίμων

Οι περιβαλλοντικοί ακτιβιστές προκαλούν σάλο και στην Ιταλία με δράσεις μπροστά σε έργα τέχνης ή με αποκλεισμούς δρόμων.

Στο παρελθόν, κολλούσαν επίσης τα χέρια τους σε πίνακες ζωγραφικής. Οι ακτιβιστές θέλουν να επιστήσουν την προσοχή στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και απαιτούν να σταματήσει η παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα όπως το πετρέλαιο ή ο άνθρακας.

Το κόλπο που σκηνοθετήθηκε στον πίνακα «The Sower» του Ολλανδού ζωγράφου πραγματοποιήθηκε από τέσσερις γυναίκες από την ομάδα Ultima Generazione (Τελευταία Γενιά) που φώναξαν συνθήματα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και των ορυκτών καυσίμων, πετώντας μπιζελόσουπα στον πίνακα.

«Αυτά τα θέματα θα πρέπει να βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα των ειδησεογραφικών καναλιών και των πολιτικών ατζέντων κάθε λεπτό, αλλά αντιθέτως αντιμετωπίζονται μόνο με «σκανδαλώδεις» ενέργειες όπως αυτή σήμερα το πρωί», ανέφερε η ομάδα σε δήλωση.

Ο Ιταλός υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σαντζουλιάνο καταδίκασε την επίθεση στον πίνακα, ο οποίος έρχεται μετά το στόχο ενός άλλου έργου του Βαν Γκογκ στο Λονδίνο από διαδηλωτές για την κλιματική αλλαγή.

«Ο πολιτισμός, που αποτελεί βασικό μέρος της ταυτότητάς μας, θα πρέπει να υπερασπίζεται και να προστατεύεται και να μην χρησιμοποιείται ως φερέφωνο για άλλες μορφές διαμαρτυρίας», ανέφερε ο Σαντζουλιάνο σε δήλωση.

Εκπρόσωποι από σχεδόν 200 χώρες θα συγκεντρωθούν στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα για τη διάσκεψη COP27 για την κλιματική αλλαγή, καθώς αυξάνεται η πίεση για σκληρότερη δράση για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Ο «Σπορέας», ένα έργο που χρονολογείται από το 1888 και εικονίζει έναν χωρικό να σπέρνει το χωράφι του, με έναν τεράστιο ήλιο στο φόντο, εκτίθεται στο Μέγαρο Μποναπάρτε της Ρώμης, στο πλαίσιο μιας έκθεσης αφιερωμένης στον Ολλανδό ζωγράφο.

Ο πίνακας, δανεισμένος από το Μουσείο Kroeller-Mueller της Ολλανδίας, προστατεύτηκε από γυάλινη οθόνη και δεν υπέστη ζημιές.

Διαδηλωτές για την κλιματική αλλαγή πέταξαν σούπα πάνω από τον πίνακα του Βαν Γκογκ «Ηλιοτρόπια» στην Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου τον περασμένο μήνα, προκαλώντας μικρές ζημιές στο πλαίσιο.

 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments