Διεθνή

ΕΕ: Ποσό – ρεκόρ ύψους 3 δισ. ευρώ για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

ΕΕ: Ποσό – ρεκόρ ύψους 3 δισ. ευρώ για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα

Πηγή Φωτογραφίας: trinomics

Πέραν της ελλιπούς χρηματοδότησης, η Επίτροπος τόνισε ότι οι υποδομές και οι κανονισμοί αποτελούν επίσης εμπόδια στην οικοδόμηση μιας επαρκούς λειτουργικής αγοράς CCUS, παραπέμποντας στο γνωστό ρητό «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να δρομολογήσει ένα νέο πακέτο κινήτρων ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ για έργα δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα (CCS), καθώς η Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον τόνισε ότι ο συγκεκριμένος τομέας είναι θεμελιώδης για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.

Ειδικότερα, η Σίμσον υπογράμμισε την ανανεωμένη υποστήριξη που θα διατεθεί από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ σε έργα CCS, μιλώντας στο Φόρουμ Capture, Utilization & Storage Carbon (Δέσμευση, Αξιοποίηση και Αποθήκευση Άνθρακα), που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο την περασμένη εβδομάδα.

Έτσι, νέα κεφάλαια που θα βοηθήσουν στην εισαγωγή μεγάλων καινοτόμων έργων καθαρής ενέργειας στην αγορά θα διατεθούν για έργα CCS στο πλαίσιο της τρίτης πρόσκλησης υποβολής αιτήσεων από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της προηγούμενης δεύτερης πρόσκλησης, η ΕΕ είχε επιλέξει 17 μεγάλης κλίμακας καινοτόμα έργα καθαρής τεχνολογίας στη Βουλγαρία, τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ισλανδία, τις Κάτω Χώρες, τη Νορβηγία, την Πολωνία και τη Σουηδία, αλλά η διαθέσιμη επιχορήγηση για τα επιλεγμένα έργα ήταν συνολική 1,8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομισιόν τον Ιούλιο.

Στο ετήσιο Φόρουμ CCUS της ΕΕ, που συνδιοργανώνεται με το Υπουργείο Πετρελαίου και Ενέργειας της Νορβηγίας, η Επίτροπος  τόνισε ότι ένα από τα κύρια εμπόδια των έργων απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές είναι η «σπανιότητα χρηματοδότησης». Αναγνώρισε ότι η διαθέσιμη χρηματοδότηση για να βοηθήσει στην απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές της Ευρώπης θα πρέπει να αυξηθεί πολύ πάνω από τα σημερινά επίπεδα, και τόνισε ότι σκοπός της νέας πρόσκληση; υποβολής αιτήσεων είναι να αντιμετωπιστεί αυτό το έλλειμμα.

«Τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιήσουμε άλλη μια πρόσκληση. Θα διατεθεί για έργα CCS το ποσό ρεκόρ των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ», τόνισε η Ευρωπαία Επίτροπος Ενέργειας. «Η έλλειψη χρηματοδότησης σημαίνει ότι ανεξάρτητα από το πόσο σπουδαίες είναι οι ιδέες, χωρίς το κατάλληλο κεφάλαιο οι σωστές ιδέες δεν θα πιάσουν τόπο».

Παράλληλα, περιέγραψε την κλίμακα των εκπομπών που πρέπει να συλλάβει και να αποθηκεύσει η Ευρώπη ώστε να αντιμετωπίσει τις έκτακτες ανάγκες αναφορικά με το κλίμα και να επιτύχει τους στόχους της της Συμφωνίας του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών. «Χρειάζεται να συλλαμβάνουμε και να αποθηκεύουμε μεταξύ 300 και 640 εκατ. τόνους CO2 ετησίως μέχρι το 2050 για να πετύχουμε τους κλιματικούς μας στόχους… Χωρίς CCS και CCU, θα είναι πρακτικά αδύνατο να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμούς Κελσίου», είπε.

Πέραν της ελλιπούς χρηματοδότησης, η Επίτροπος τόνισε ότι οι υποδομές και οι κανονισμοί αποτελούν επίσης εμπόδια στην οικοδόμηση μιας επαρκούς λειτουργικής αγοράς CCUS, παραπέμποντας στο γνωστό ρητό «η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα».

«Ακούμε από τις αγορές ότι δεν υπάρχει υποδομή μεταφοράς και αποθήκευσης CO2, καθώς δεν υπάρχει CO2 για δέσμευση», είπε η Simson, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αντιμετωπίσει αυτό το διαρθρωτικό πρόβλημα εισάγοντας αποτελεσματικά κίνητρα ώστε η βιομηχανία να ενθαρρυνθεί στη δέσμευση CO2.

Στην ομιλία της, εξάλλου, η Simson αναφέρθηκε στο έργο North Lights CCS της Νορβηγίας, το οποίο πρόκειται να αρχίσει να αποθηκεύει υγροποιημένο διοξείδιο του άνθρακα περίπου 2600 μέτρα κάτω από τη Βόρεια Θάλασσα από το 2024.

Αν και η Νορβηγία δεν είναι μέλος της ΕΕ, το Northern Lights θα λαμβάνει CO2 από τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και χρηματοδοτείται εν μέρει μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος «Connecting Europe», αφού θεωρείται έργο κοινού ενδιαφέροντος (PCI). Τον περασμένο Αύγουστο, οι εταίροι του Northern Lights υπέγραψαν μια διασυνοριακή συμφωνία για τη μεταφορά 800.000 tpa CO2 από το εργοστάσιο λιπασμάτων Yara Sluiskil στην Ολλανδία.

Η πρώτη φάση του έργου Northern Lights θα έχει χωρητικότητα αποθήκευσης 1,5 εκατομμυρίου τόνων, που θα επεκταθεί σε 5 με 7 εκατ. τόνους στη δεύτερη φάση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments