Διεθνή

Βρετανία: Σύσφιξη εμπορικών δεσμών με την Ταϊβάν – Στην Ταϊπέι ο αρμόδιος υφυπουργός

Βρετανία: Σύσφιξη εμπορικών δεσμών με την Ταϊβάν – Στην Ταϊπέι ο αρμόδιος υφυπουργός

Πηγή Φωτογραφίας: independent

Η Ταϊβάν βλέπει τη Βρετανία ως ομοϊδεάτη δημοκρατικό εταίρο και έχει ενθαρρυνθεί από τις ανησυχίες του Λονδίνου για τα πρόσφατα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί

Στην Ταϊβάν μεταβαίνει αυτή την εβδομάδα ο Βρετανός υφυπουργός Εμπορίου, ο οποίος θα έχει εμπορικές συνομιλίες και συνάντηση με την πρόεδρο Τσάι, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του Γκρεγκ Χαντς, στην πιο πρόσφατη υψηλού επιπέδου δέσμευση μεταξύ δυτικής κυβέρνησης και του νησιού που η Κίνα ισχυρίζεται ότι είναι δική της επικράτεια.

Το Υπουργείο Διεθνούς Εμπορίου της Βρετανίας δήλωσε ότι ο Γκρεγκ Χαντς θα παραστεί έως οικοδεσπότης και στις 25 ετήσιες Εμπορικές Συνομιλίες Ηνωμένου Βασιλείου-Ταϊβάν, τις οποίες συνδιοργανώνουν οι δύο χώρες.

“Η αυτοπρόσωπη επίσκεψη στην Ταϊβάν είναι ένα σαφές μήνυμα της δέσμευσης του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς ΗΒ-Ταϊβάν. Όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ταϊβάν είναι υπέρμαχος του ελεύθερου και δίκαιου εμπορίου που στηρίζεται σε ένα παγκόσμιο εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες”, ανέφερε το γραφείο του σε δήλωση.

Ο Χαντς θα συναντήσει επίσης τον κορυφαίο εμπορικό διαπραγματευτή της Ταϊβάν Τζον Ντενγκ και τον υπουργό Οικονομίας Wang Mei-hua, πρόσθεσε.

Η Ταϊβάν βλέπει τη Βρετανία ως ομοϊδεάτη δημοκρατικό εταίρο και έχει ενθαρρυνθεί από τις ανησυχίες του Λονδίνου για τα πρόσφατα κινεζικά στρατιωτικά γυμνάσια κοντά στο νησί και την υποστήριξη για τη συμμετοχή της σε διεθνείς οργανισμούς, στους περισσότερους από τους οποίους η Ταϊβάν έχει αποκλειστεί λόγω των αντιρρήσεων της Κίνας.

Η Βρετανία, όπως και η Ταϊβάν, διεκδικεί επίσης να προσχωρήσει στη Συνολική και Προοδευτική Συμφωνία για την Εταιρική Σχέση του Ειρηνικού ή CPTPP. Τα μέλη συμφώνησαν τον Φεβρουάριο ότι η Βρετανία μπορεί να προχωρήσει στην αίτησή της, καθώς αναζητά νέες εμπορικές σχέσεις μετά την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κίνα έχει υποβάλει επίσης αίτημα ένταξης.

Η Βρετανία δεν έχει επίσημους διπλωματικούς δεσμούς με την Ταϊβάν, αλλά οι δύο έχουν στενές οικονομικές και άτυπες σχέσεις και η Βρετανία διατηρεί de facto πρεσβεία στην Ταϊπέι.

Δυτικοί νομοθέτες και άλλοι αξιωματούχοι έχουν εντείνει τις επισκέψεις τους στην Ταϊβάν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί το νησί ως δικό του έδαφος και παλεύει σε οτιδήποτε σημαίνει ότι είναι ξεχωριστή χώρα.

Η Κίνα διοργάνωσε πολεμικούς αγώνες κοντά στην Ταϊβάν τον Αύγουστο μετά από επίσκεψη στην Ταϊπέι από την Πρόεδρο της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments