Διεθνή

Ο Ρίσι Σουνάκ είναι έτοιμος να ανακοινώσει μια σημαντική συμφωνία για το φυσικό αέριο με τις ΗΠΑ

Ο Ρίσι Σουνάκ είναι έτοιμος να ανακοινώσει μια σημαντική συμφωνία για το φυσικό αέριο με τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Οι συζητήσεις για την ακριβή ποσότητα προμήθειας του καυσίμου συνεχίζονται

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ είναι έτοιμος να ανακοινώσει μια σημαντική συμφωνία για το φυσικό αέριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη σύνοδο κορυφής της COP27 για την κλιματική αλλαγή, αποκάλυψε η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph.

Η Βρετανία ελπίζει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα υποσχεθούν περίπου 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, ανέφερε το ρεπορτάζ, προσθέτοντας ότι οι συζητήσεις για τη συμφωνία βρίσκονται στο τελικό τους στάδιο και θα υπάρξει ανακοίνωση σε μια ή δύο εβδομάδες.

Ωστόσο ανέφερε ακόμη ότι η διαμάχη για το ακριβές ποσό συνεχίζεται και ότι ήταν πιθανό να μην δοθεί συγκεκριμένο μέγεθος όταν δημοσιοποιηθεί η συμφωνία. Δεν ήταν επίσης σαφές πόσο από το φυσικό αέριο – το οποίο θα πωληθεί από αμερικανικές εταιρείες – θα βρίσκεται στο ενεργειακό σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου αυτόν τον χειμώνα, ανέφερε η Telegraph.

Νωρίτερα φέτος, οι Ηνωμένες Πολιτείες συμφώνησαν να προμηθεύσουν 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG στην Ευρωπαϊκή Ένωση για να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το βρετανικό National Grid, αντίστοιχο του ελληνικού ΔΕΣΦΑ, είπε ότι η ικανότητα της Βρετανίας να εξασφαλίσει τον εφοδιασμό φυσικού αερίου θα εξαρτηθεί από το ότι οι τιμές του είναι αρκετά υψηλές ώστε να προσελκύουν εξαγωγές από την Ευρώπη και LNG από χώρες όπως το Κατάρ και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η ικανότητα των παραγωγών LNG των ΗΠΑ να προμηθεύουν περισσότερα καύσιμα θα αυξηθεί μόνο μέτρια έως το 2025, όταν τρεις νέες μονάδες θα τεθούν σε πλήρη λειτουργία, σύμφωνα με εκτιμήσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ. Τα εργοστάσια θα προσθέσουν 5,7 δισεκατομμύρια κυβικά πόδια την ημέρα (bcfd) στα περίπου 11,75 bcfd των εξαγωγών που αναμένονται αυτό το τρίμηνο.

Οι τιμές του φυσικού αερίου χονδρικής έχουν εκτοξευθεί τους τελευταίους μήνες καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά από τα lockdown λόγω της COVID-19, ενώ η υψηλή ζήτηση για LNG στην Ασία είχε ως αποτέλεσμα τη μικρότερη προσφορά στην Ευρώπη.

Περίπου 12 Βρετανοί προμηθευτές ενέργειας έχουν καταρρεύσει φέτος, επηρεάζοντας περισσότερους από 2 εκατομμύρια πελάτες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments