Διεθνή

Πολωνία: Ο Καζίνκσι κατηγορεί τις γυναίκες που πίνουν αλκοόλ για τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων

Πολωνία: Ο Καζίνκσι κατηγορεί τις γυναίκες που πίνουν αλκοόλ για τα χαμηλά ποσοστά γεννήσεων

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και διασημότητες κατηγόρησαν τον 73χρονο εργένη, ότι δεν έχει επαφή

Μια ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών στην Πολωνία προέτρεψε τη Δευτέρα τον κόσμο να διαδηλώσει αφού ο αρχηγός του κυβερνώντος κόμματος της χώρας ισχυρίστηκε ότι το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στην Πολωνία οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι οι νεαρές γυναίκες πίνουν πολύ αλκοόλ.

Πολιτικοί της αντιπολίτευσης, ακτιβιστές και διασημότητες κατηγόρησαν τον Γιάροσλαβ Καζινσκι, έναν 73χρονο εργένη, ότι δεν έχει επαφή. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο πιο ισχυρός πολιτικός στην Πολωνία από το 2015, είναι ο ίδιος εν μέρει υπεύθυνος για το χαμηλό ποσοστό γεννήσεων στο έθνος της Κεντρικής Ευρώπης των 38 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Συγκεκριμένα, οι επικριτές επισημαίνουν αυξημένους περιορισμούς στις αμβλώσεις που έχουν αποθαρρύνει ορισμένες γυναίκες από το να επιδιώξουν να μείνουν έγκυες. Άλλοι σημειώνουν τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν οι νέοι να μεγαλώσουν οικογένειες εν μέσω πληθωρισμού που αγγίζει σχεδόν το 18%.

Μια ομάδα για τα δικαιώματα των γυναικών εξέφρασε οργή για το σχόλιο του και προέτρεψε τον κόσμο να διαδηλώσει μπροστά στο σπίτι του στη Βαρσοβία στις 28 Νοεμβρίου, την 104η επέτειο από την απόκτηση του δικαιώματος ψήφου των γυναικών στην Πολωνία.

Ο Καζίνσκι, ηγέτης του λαϊκιστικού κυβερνώντος κόμματος, Νόμος και Δικαιοσύνη, μίλησε το Σάββατο για τις δημογραφικές προκλήσεις της γέννησης «πολύ λίγων παιδιών».

Ισχυρίστηκε, χωρίς καμία ιατρική απόδειξη, ότι για να αναπτύξει αλκοολισμό, ο μέσος άνδρας «πρέπει να πίνει υπερβολικά για 20 χρόνια» αλλά «μια γυναίκα μόνο δύο».

«Είμαι πραγματικά ειλικρινής υποστηρικτής της ισότητας των γυναικών, αλλά δεν είμαι υποστηρικτής των γυναικών που προσποιούνται ότι είναι άντρες και των ανδρών που προσποιούνται ότι είναι γυναίκες», είπε ο Καζίνσκι.

Η παρατήρηση πυροδότησε επίσης προβλέψιμα αστεία με βάση το ότι το αλκοόλ βοηθά στη σύλληψη.

Τα δικαιώματα άμβλωσης της Πολωνίας

Η παραδοσιακά ρωμαιοκαθολική χώρα είχε ήδη έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους της Ευρώπης για τις αμβλώσεις, που επιτρέπονταν σε ελάχιστες περιπτώσεις, πριν από το 2020, οπότε μια νέα απόφαση έλεγε ότι οι γυναίκες δεν μπορούν να διακόψουν μακροχρόνια εγκυμοσύνη σε περιπτώσεις όπου το έμβρυο έχει σοβαρές ανωμαλίες και δεν είναι βιώσιμο μετά τη γέννηση.

Ο αριθμός των γεννήσεων ανά γυναίκα στην Πολωνία μειώθηκε από 3 παιδιά ανά γυναίκα το 1960 σε 1,2 το 2003, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Άρχισε να αυξάνεται και πάλι κάπως μετά το 2003 και ενισχύθηκε αφού η κυβέρνηση του Καζίνσκι εισήγαγε ένα μηνιαίο επίδομα 500 ζλότι ($108) ανά παιδί μετά την κατάκτηση της εξουσίας το 2015, ελπίζοντας να ενθαρρύνει μεγαλύτερες οικογένειες.

Αλλά ο ρυθμός γεννήσεων μειώνεται και πάλι και ο Kaczynski παραδέχτηκε τον περασμένο μήνα ότι το πρόγραμμα δεν λειτουργεί όπως έπρεπε. Το ποσοστό γεννήσεων ήταν 1,32 παιδιά ανά γυναίκα το 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του πολωνικού κράτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments