Διεθνή

Μπάιντεν: Απέφυγε τη βαριά ήττα των Δημοκρατικών

Μπάιντεν: Απέφυγε τη βαριά ήττα των Δημοκρατικών

Πηγή Φωτογραφίας: nbcnews

O Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να ανασαίνει με ανακούφιση

O Τζο Μπάιντεν έχει κάθε λόγο να ανασαίνει με ανακούφιση, αφού οι Δημοκρατικοί προβάλλουν σθεναρή αντίσταση μπροστά στο λεγόμενο «κόκκινο κύμα» των Ρεπουμπλικανών. Οι λόγοι της αισιοδοξίας του είναι υπαρκτοί: παρά τα χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του και τη σχετική απουσία του από την καμπάνια, ο Μπάιντεν πιθανώς θα μπορέσει να διεκδικήσει την καλύτερη επίδοση κυβερνώντος κόμματος σε ενδιάμεσες εκλογές εδώ και 20 χρόνια, από την εποχή δηλαδή που οι Ρεπουμπλικανοί του Τζορτζ Μπους του νεότερου κατέκτησαν έδρες στην αναμέτρηση που ακολούθησε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, καθώς οι Δημοκρατικοί διατηρούν ζωντανές τις ελπίδες να κρατήσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, ενώ εξέλεξαν κυβερνήτες και βουλευτές σε Πολιτείες-κλειδιά.

Ανοικτό παραμένει, βέβαια, το ερώτημα τι θα γίνει με τη Βουλή των Αντιπροσώπων και αν η προβλεπόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών θα είναι οριακή, όπως διαγράφεται από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, καθώς το εύρος της και το ενδεχόμενο το κυβερνών κόμμα να κρατήσει τη Γερουσία θα έχει επιπτώσεις αναφορικά με την υλοποίηση της ατζέντας του Μπάιντεν στο δεύτερο ήμισυ της θητείας του.

Το κόμμα τού εν ενεργεία προέδρου χάνει παραδοσιακά έδρες στις ενδιάμεσες εκλογές και με τα χαμηλά ποσοστά αποδοχής του Μπάιντεν και τον υψηλό πληθωρισμό να κορυφώνει τις ανησυχίες των ψηφοφόρων, οι Ρεπουμπλικανοί είχαν μεγάλες ελπίδες να αλώσουν και τα δύο σώματα του Κογκρέσου.

Μια τέτοια απογοήτευση θα είχε εγείρει δύσκολα ερωτήματα για το εάν ο γηραιότερος πρόεδρος της Αμερικής, ο οποίος γίνεται 80 ετών αυτόν τον μήνα, θα έπρεπε να είναι ξανά υποψήφιος.

Αντίθετα, ο Μπάιντεν εμφανίζεται μέχρι στιγμής σε πολύ καλύτερη κατάσταση από οποιονδήποτε από τους Δημοκρατικούς προκατόχους του, τον Μπαράκ Ομπάμα ή τον Μπιλ Κλίντον, που αμφότεροι δέχθηκαν σφυροκόπημα στις ενδιάμεσες εκλογές. Ωστόσο, ο Μπάιντεν θα αντιμετωπίσει σημαντικές δυσκολίες εάν πέσει η Βουλή στα χέρια των αντιπάλων του.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments