Διεθνή

Ενδιάμεσες εκλογές: Ο Μαρκ Κέλι πήρε την Αριζόνα – Οι Δημοκρατικοί μόλις μία έδρα μακριά από τη Γερουσία

Ενδιάμεσες εκλογές: Ο Μαρκ Κέλι πήρε την Αριζόνα – Οι Δημοκρατικοί μόλις μία έδρα μακριά από τη Γερουσία

Πηγή Φωτογραφίας: nbcnews

Ο έλεγχος της Γερουσίας - και το σχήμα των επόμενων δύο ετών στην εξουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν - θα εξαρτώνται πλέον από τα αποτελέσματα στη Νεβάδα και τη Γεωργία

 Ο νυν Δημοκρατικός Μαρκ Κέλι νίκησε τον Ρεπουμπλικανό Μπλέικ Μάστερς την Παρασκευή και κέρδισε μια έδρα στη Γερουσία των ΗΠΑ στην Αριζόνα, μία αναμέτρηση που άφησε τους Δημοκρατικούς να “παλεύουν” για μία ακόμα έδρα από τις δύο που μένει να αποφασιστούν στη μάχη για τον έλεγχο της Γερουσίας .

Η νίκη του Κέλι, πρώην αστροναύτη του οποίου η σύζυγος, Γκάμπι Γκίφορντς, επέζησε από απόπειρα δολοφονίας όταν ήταν βουλευτής των ΗΠΑ, σήμαινε ότι οι Δημοκρατικοί είχαν παλέψει με 49-49 στην κούρσα για τη Γερουσία.

Ο έλεγχος της Γερουσίας – και το σχήμα των επόμενων δύο ετών στην εξουσία του προέδρου Τζο Μπάιντεν – θα εξαρτώνται πλέον από τα αποτελέσματα στη Νεβάδα και τη Γεωργία. Το κόμμα του Μπάιντεν απέφυγε τις ιστορικές τάσεις περιορίζοντας τις απώλειές του στις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης, σοκάροντας τους Ρεπουμπλικάνους που περίμεναν μεγάλα κέρδη.

Στη Νεβάδα, η εν ενεργεία Δημοκρατική γερουσιαστής Κάθριν Κορτέζ Μάστο είχε κλείσει με περίπου 800 ψήφους από τον Ρεπουμπλικανό γενικό εισαγγελέα της πολιτείας, Άνταμ Λάξαλτ. Το αποτέλεσμα της Τζόρτζια απέχει εβδομάδες, καθώς ο εν ενεργεία Δημοκρατικός γερουσιαστής Ράφαελ Γουόρνοκ θα αντιμετωπίσει τον Ρεπουμπλικανό Χέρσελ Γουόκερ στον δεύτερο γύρο της 6ης Δεκεμβρίου.

Στην κούρσα του κυβερνήτη της Νεβάδα, ο Ρεπουμπλικανός Τζο Λομπάρντο νίκησε τον Δημοκρατικό Στιβ Σισόλακ, σύμφωνα με το ινστιτούτου Edison Research.

Στον αγώνα για τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Ρεπουμπλικάνοι πλησιάζουν στο να γίνουν η πλειοψηφία και να τερματίσουν τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τους Δημοκρατικούς. Αυτό θα έδινε στους Ρεπουμπλικάνους δικαίωμα βέτο στη νομοθετική ατζέντα του Δημοκρατικού Μπάιντεν και θα τους επέτρεπε να ξεκινήσουν δυνητικά έρευνες για την κυβέρνησή του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι είχαν εξασφαλίσει τουλάχιστον 211 από τις 218 έδρες της Βουλής που χρειάζονται για την πλειοψηφία, σύμφωνα με την Edison Research αργά την Πέμπτη, ενώ οι Δημοκρατικοί είχαν κερδίσει 199. Πολλές από τις κούρσες όπου οι νικητές δεν έχουν ακόμη καθοριστεί είναι στην Αριζόνα, την Καλιφόρνια και την πολιτεία Ουάσιγκτον.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments