Διεθνή

Daily Mail: “Άφαντος” και ο “μασέρ του Πούτιν” – Οι σχέσεις του με την Ελλάδα

Daily Mail: “Άφαντος” και ο “μασέρ του Πούτιν” – Οι σχέσεις του με την Ελλάδα

Πηγή Φωτογραφίας: rianovosti

Ο «προσωπικός μασέρ» του Πούτιν που λέγεται ότι ήξερε πολλά από τα μυστικά του Βλαντιμίρ αποκαλύπτεται ότι έφυγε από τη Ρωσία – με τον γιο του να πεθαίνει υπό μυστηριώδεις συνθήκες τέσσερις ημέρες αργότερα

Μυστήριο περιβάλλει τη φυγή ενός ολιγάρχη, γνωστός ως «ο μασέρ του Πούτιν » από τη Ρωσία, λίγες μέρες πριν ο γιος του βρεθεί νεκρός υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες. 

Ο Κόνσταντιν Γκολοσχάποφ, 67 ετών, διέσχισε τα σύνορα από τη Ρωσία στη Λευκορωσία τον περασμένο Ιούνιο, οδηγώντας την BMW του γιου του,  αφότου φέρεται να έλαβε πληροφορία ότι οι επιχειρήσεις του επρόκειτο να υποστούν έφοδο μετά καταγγελίες για υπεξαίρεση. 

Τέσσερις ημέρες αργότερα, ο 29χρονος γιος του, Ντμίτρι πέθανε ενώ είχε ξεκινήσει έρευνα για τις επενδυτικές συμμετοχές του Κόνσταντιν – συμπεριλαμβανομένων των μετοχών των εταιρειών νερού και ηλεκτρισμού της Αγίας Πετρούπολης.

Αν και η φυγή του Κόνσταντιν από τη Ρωσία συνέβη πριν από μήνες, γεγονότα μόλις ήρθαν στο φως από ρωσικές εφημερίδες που τόνισαν τους στενούς δεσμούς του με το Κρεμλίνο – με τον δισεκατομμυριούχο να λέγεται ότι γνώριζε πολλά από τα προσωπικά μυστικά του Πούτιν.

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης έλαβαν μια φωτογραφία που λέγεται ότι τον δείχνει να περνάει τα σύνορα προς τη Λευκορωσία ενώ «κάνει μια αγενή χειρονομία» στην κάμερα. 

Η τρέχουσα τοποθεσία του Κόνσταντιν είναι άγνωστη, αν και πιστεύεται ότι έχει ελληνικό και κροατικό διαβατήριο.

Η αιτία του θανάτου του γιου του –ο οποίος συνδέθηκε με τις επιχειρηματικές συναλλαγές που τώρα ερευνώνται– είναι επίσης ασαφής.

Οι εγκληματικές έρευνες χρησιμοποιούνται συχνά στη Ρωσία του Πούτιν με σκοπό την πολιτική ή επιχειρηματική χειραγώγηση.

Ο Γκολοσχάποφ έγινε πλούσιος εν μέσω υποψιών για επιχειρηματικές συναλλαγές που συνδέονται με επίσημες δομές στο Κρεμλίνο και την πατρίδα του την Αγία Πετρούπολη. Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι οι βαθιά στενοί προσωπικοί του δεσμοί με τον Πούτιν.

Μια εκδοχή λέει ότι αυτό ξεκίνησε από την εποχή του προέδρου ως πράκτορα της KGB, όταν ο Γκολοσχάποφ ήταν «πληροφοριοδότης» των μυστικών υπηρεσιών για το λαθρεμπόριο εικόνων.

Μία άλλη, ότι οι δεξιότητες και οι καινοτόμες μέθοδοι του μασέρ προφανώς βοήθησαν τον Πούτιν να ξεπεράσει έναν οξύ τραυματισμό στην πλάτη και παρέμειναν κοντά στη συνέχεια.

Καθώς ο Πούτιν ανέβαινε την ιεραρχία του Κρεμλίνου, ο Γκολοσχάποφ πραγματοποίησε τουλάχιστον 338 αεροπορικά ταξίδια μεταξύ Αγίας Πετρούπολης και Μόσχας μεταξύ 1998 και 2005, ανέφερε μια έρευνα από τον ειδικό των μυστικών υπηρεσιών Sergei Kanev.

Ένας ισχυρισμός το 2002 ήταν ότι ο Γκολοσχάποφ χρέωνε από 10.000 έως και 50.000 δολαρίων «προωθώντας τους πρώην πελάτες του [μασάζ] σε σημαντικές θέσεις» στην κυβέρνηση του Πούτιν.

Στον κύκλο του Κρεμλίνου «κάνει μασάζ στην πλάτη υψηλόβαθμων αξιωματούχων».

Περίπου την ίδια περίοδο φέρεται να είναι ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας του Πούτιν.

Το 2005, για να σηματοδοτήσει την επίσκεψη του Πούτιν στο Άγιον Όρος, ο Γκολοσχάποφ ίδρυσε τη Ρωσική Αθωνική Εταιρεία.

Μεταξύ των 12 ιδρυτών, όπως και οι δώδεκα απόστολοι, ήταν ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου και μια συλλογή άλλων φίλων του Πούτιν.

Η επιχειρηματική σταδιοδρομία του Γκολοσχάποφ εκτινάχθηκε εν μέσω δεσμών με ολιγάρχες κοντά στον Πούτιν, μεταξύ των οποίων και ο πρώην συνεργάτης του προέδρου στο τζούντο, Arkady Rotenberg.

Ο μασέρ και πιστός ορθόδοξος επιχειρηματίας είχε μια θέση δίπλα στο ριγκ για την ταχεία άνοδο του Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, σε μια εποχή που υπήρχαν φήμες για διασυνδέσεις με το κύκλωμα της μαφίας του Ταμπόβ.

«Γνωρίζει πολλά από τα μυστικά του Πούτιν και για χρόνια ήταν βασικό πρόσωπο στον κύκλο του Πούτιν», είπε ένας πρώην δυτικός διπλωμάτης στη Μόσχα.

Ο Γκολοσχάποφ έχει προφανώς ιδιοκτησίες στην Ιταλία, την Κροατία και τη Φινλανδία.

Το 2018, ο Γκολοσχάποφ προέτρεψε τους ερευνητές δημοσιογράφους «να σταματήσουν να ενδιαφέρονται» για τους δεσμούς του με τον Πούτιν.

Ο ειδικός των μυστικών υπηρεσιών Kanev δημοσίευσε: «Τι ενδιαφέροντα πράγματα συμβαίνουν στον κύκλο του Πούτιν: ο σεφ του Πριγκόζιν διοικεί στρατεύματα στην Ουκρανία, ενώ ο προσωπικός του μασέρ Γκολοσχάποφ έφυγε από τη Ρωσία με τη BMW του γιου του, μέσω Λευκορωσίας. 

«Ο μασέρ επρόκειτο να ερευνηθεί ως μέρος μιας ποινικής υπόθεσης για υπεξαίρεση πολλών εκατομμυρίων στο «VodoKanal» της Αγίας Πετρούπολης – αλλά του επετράπη να φύγει. «Ο Κωνσταντίνος συνάντησε τον Πούτιν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 σε ένα τατάμι….

«Τώρα ο Γκολοσχάποφ, φυσικά, είναι δισεκατομμυριούχος και οι επιχειρηματικές του δομές χτίζουν σπίτια, εμπορεύονται μέταλλα και φυτεύουν πράσινο στη Μόσχα….

«Οι φίλοι του Κρεμλίνου έχουν δώσει το παρατσούκλι στον Γκολοσχάποφ «Πατέρα Πάντρε» επειδή παραθέτει τη Βίβλο παντού και προσεύχεται σε κάθε πυλώνα. 

«Ως γνήσιος πατριώτης της Ρωσίας, ο «πατέρας Πάντρε» έχει ελληνικό διαβατήριο και ελίτ ακίνητα στην Ιταλία, την Κροατία και τη Φινλανδία».

Ο γιος του Κωνσταντίνου, Ντμίτρι, δεν είναι ο πρώτος Ρώσος ολιγάρχης που πέθανε σε μυστηριώδεις συνθήκες από τότε που ξεκίνησε ο πόλεμος στην Ουκρανία.

πηγή: Daily Mail

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments