Διεθνή

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ο ύποπτος που άφησε τη βόμβα

Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη: Συνελήφθη ο ύποπτος που άφησε τη βόμβα

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων

Συνελήφθη από τις τουρκικές αρχές, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, το πρόσωπο, το οποίο φέρεται να άφησε τη βόμβα, που προκάλεσε την ισχυρή έκρηξη στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 6 άνθρωποι και να τραυματιστούν πάνω από 80, εκ των οποίων οι δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού κατηγόρησε το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) για την επίθεση.

«Το πρόσωπο που τοποθέτησε τη βόμβα συνελήφθη. Βάσει των συμπερασμάτων μας, η τρομοκρατική οργάνωση PKK είναι υπεύθυνη» για την έκρηξη της βόμβας, ανέφερε ο κ. Σοϊλού, χωρίς όμως να διευκρινίσει αν πρόκειται για άνδρα ή γυναίκα, σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu και άλλα τουρκικά ΜΜΕ.

Σε τρομοκρατική ενέργεια αποδίδουν οι τουρκικές αρχές και ο ίδιος ο Ταγίπ Ερντογάν την ισχυρή έκρηξη σε δρόμο κοντά στην πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης.

Γυναίκα η ύποπτη

Μια γυναίκα βομβιστής καμικάζι βρίσκεται πίσω από την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι. «Θεωρούμε ότι πρόκειται για μια τρομοκρατική επίθεση λόγω της έκρηξης βόμβας που πυροδότησε μια δράστης που ήταν γυναίκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες», δήλωσε ο Οκτάι σε δημοσιογράφους.

Οι Αρχές ερευνούν το ρόλο μιας γυναίκας, ύψους περίπου 1,65, καθώς έχει απαθανατιστεί να αφήνει κάτι ύποπτο στο σημείο όπου σημειώθηκε νωρίτερα η έκρηξη. Η γυναίκα φορούσε καμουφλάζ παντελόνι και ήταν σκεπασμένη με μαύρο κάλυμμα κεφαλής για να παραπλανήσει όπως είπαν. Θεωρούν ότι είναι κόρη ενός Κούρδου που χάθηκε το 1990 κατά τις αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.

«Η γυναίκα έκατσε σε ένα παγκάκι για περίπου 45 λεπτά και η έκρηξη σημειώθηκε λίγο αφότου σηκώθηκε», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης.

Σύμφωνα με τουρκική ιστοσελίδα και ένα δεύτερο πακέτο με εκρηκτικά βρέθηκε στην οδό Ιστικλάλ.

Αμέσως μετά την έκρηξη αναβλήθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Μπεσίκτας και Αντάλιασπορ στο στάδιο της Μπεσίκτας, το οποίο είναι κοντά στην πλατεία Ταξίμ, ενώ το Γαλλικό Προξενείο που βρίσκεται στην οδό Ιστικλάλ συνιστά στους Γάλλους πολίτες να αποφύγουν οποιαδήποτε έξοδο από το σπίτι τους.

Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ξεκίνησε έρευνα για την έκρηξη και διορίστηκαν πέντε εισαγγελείς, ενώ ο Ερντογάν έκανε λόγο, στις πρώτες του δηλώσεις, για “βομβιστική επίθεση” με “άρωμα” τρομοκρατίας και τόνισε ότι οι δράστες θα τιμωρηθούν όπως τους αξίζει. “Η πρώτη μας αξιολόγηση είναι ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενεργεια” τόνισε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι.

Οι φιλοκυβερνητικοί αναλυτές στοχεύουν το ΡΚΚ λέγοντας ότι η οργάνωση, που δέχεται πολλά πλήγματα από τον τουρκικό στρατό, ήθελε να πλήξει το οικονομικό και τουριστικό κέντρο της Τουρκίας. Επίσης να πλήξει την “ανερχόμενη επίδραση της Τουρκίας και του προέδρου Ερντογάν στις διεθνείς εξελίξεις“.

Ο διευθυντής της Διεύθυνσης Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρετίν Αλτούν ανακοίνωσε ότι όλοι οι κρατικοί θεσμοί και οργανισμοί διεξάγουν ταχεία, σχολαστική και αποτελεσματική έρευνα σχετικά με την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη. 

Ανακοίνωση για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη εξέδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, κάνοντας γνωστό ότι δεν υπάρχουν Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, ενώ τα δικά τους μηνύματα συμπαράστασης προς την Τουρκία, έστειλαν, η Πρόεδρος της ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνοντας συγκλονισμένος και λυπημένος και κάνοντας λόγο για μια αποτρόπαια επίθεση στην Τουρκία.

Τα συλλυπητήριά του για όσους έχασαν τη ζωή τους από την έκρηξη στην Ιστικλάλ, στην Κωνσταντινούπολη, εκφράζει με ανάρτησή του στο Twitter ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ενώ για σοκαριστικές εικόνες από την Κωνσταντινούπολη έκανε λόγο ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι εξέφρασε την εγγύτητα της κυβέρνησής του «στην τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό και τα θερμά του συλλυπητήρια για τα αθώα θύματα» της έκρηξης στην οδό Ιστικλάλ.

Το 2015 και το 2016 μπαράζ επιθέσεων είχε συνταράξει την Κωνσταντινούπολη με την κυβέρνηση να κατηγορεί κυρίως τον ISIS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments