Ελλάδα

Nordic Monitor: Αποκάλυψη «βόμβα» – Τούρκος αστυνομικός κατασκόπευε στην Ελλάδα αναζητώντας “Γκιουλενιστές”

Nordic Monitor: Αποκάλυψη «βόμβα» – Τούρκος αστυνομικός κατασκόπευε στην Ελλάδα αναζητώντας “Γκιουλενιστές”

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου

Το έγγραφο, που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε σχεδόν δώδεκα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα, ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που συγκέντρωσε ένας αστυνομικός που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία

Νέο απόρρητο έγγραφο αποκαλύπτει το Nordic Monitor, σύμφωνα με το οποίο αστυνομικός στην τουρκική πρεσβεία της Αθήνας κατασκόπευε τόσο στην πρωτεύουσα, όσο και στη Θεσσαλονίκη, συλλέγοντας πληροφορίες.

Το έγγραφο, που στάλθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας (Emniyet) στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 σε σχεδόν δώδεκα επαρχιακά αστυνομικά τμήματα, ανέφερε ότι το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε διαβιβάσει πληροφορίες που συγκέντρωσε ένας αστυνομικός που εργάζεται στην τουρκική πρεσβεία.

Το έγγραφο, που χαρακτηρίστηκε απόρρητο, ανέφερε έξι επιχειρηματικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και 13 κατοίκους που φέρεται να συνδέονται με το κίνημα Γκιουλέν, μια ομάδα που επικρίνει την κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

 

Οι άνθρωποι που τέθηκαν υπό τουρκική παρακολούθηση ήταν ιδιοκτήτες ή διαχειριστές επιχειρήσεων όπως εστιατόριο, κατάστημα τροφίμων, μεσιτικό γραφείο και μια επιχείρηση ενοικίασης αυτοκινήτων. Φυσικά, στο στόχαστρο μπήκαν και οι σύζυγοί τους.

Το έγγραφο ανέφερε ότι οι πληροφορίες ήταν μέρος μιας ευρύτερης μυστικής επιχείρησης που διεξήγαγε η τουρκική κυβέρνηση στην Ελλάδα για τον εντοπισμό στόχων από την οργάνωση του Γκιουλέν, επιβεβαιώνοντας ότι πολλές υπηρεσίες συμμετείχαν σε κατασκοπεία σε ξένο έδαφος και, ακόμη χειρότερα, σε έδαφος χώρας μέλους και συμμάχου στο ΝΑΤΟ.

Οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση αυτή, η οποία ονομάστηκε «προστασία της αποστολής» στο εξωτερικό, λειτουργούσαν, προσωρινά, κάτω από την ομπρέλα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών. Δηλαδή, δεν είχαν καταχωρηθεί ως «αστυνομικοί» στη διπλωματική λίστα, αλλά τόσο τα κράτη αποστολής όσο και τα κράτη υποδοχής γνώριζαν ποιοι ήταν και τι έκαναν. Η βασική αποστολή τους ήταν να συντονιστούν με τις τοπικές αστυνομικές αρχές.

Κατά το νόμο, σημειώνει το Nordic Monitor, η τουρκική αστυνομία υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών και απαγορεύεται από το να συγκεντρώνει πληροφορίες εκτός των συνόρων της χώρας. Μόνο η μυστικές υπηρεσίες, η διαβόητη MIT, μπορεί να το κάνει αυτό.

Το 2017 η κυβέρνηση Ερντογάν δημιούργησε μια νέα θέση για τις τουρκικές διπλωματικές αποστολές: ειδικά επιλεγμένα άτομα από το υπουργείο Εσωτερικών για λειτουργούσαν ως σύμβουλοι. Εργάζονταν ως σύμβουλοι του υπουργείου Εσωτερικών (Içisleri müsaviri) σε πρεσβείες και ακόλουθους του υπουργείου Εσωτερικών (Içisleri atasesi) στα προξενεία. Επέβλεπαν αστυνομικούς και στις αποστολές που τους έχουν ανατεθεί.

Αυτή τη θέση στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα καλύπτει ο Uygar Elmastasi. Είναι ακροδεξιός εθνικιστής και στο παρελθόν είχε συνεργαστεί με τον Σελούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Ερντογάν, ο οποίος έχει την εταρία που φτιάχνει τα τουρκικά drone.

«Ο διορισμός του Elmastasi δείχνει ότι η κυβέρνηση Ερντογάν σχεδιάζει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις της στην Ελλάδα, μια χώρα που είναι ήδη πρωταρχικός στόχος της MIT. Με άλλα λόγια, η Emniyet, με πολύ μεγαλύτερους πόρους και ανθρώπινο δυναμικό από τη MIT, θα διευρύνει τις μυστικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Ελλάδα», γράφει το Nordic Monitor.

Οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν στην Ελλάδα, χρησιμοποιήθηκαν για έρευνες στην Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments