Διεθνή

Σουηδία: Στέλνει σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία – Πάνω από 280 εκατ. δολάριο το νέο πακέτο βοήθειας

Σουηδία: Στέλνει σύστημα αεράμυνας στην Ουκρανία – Πάνω από 280 εκατ. δολάριο το νέο πακέτο βοήθειας

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου ΝΑΤΟ

Πρόκειται για το μεγαλύτερο πακέτο βοήθειας της σκανδιναβικής χώρας προς την Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου

Η Σουηδία θα παραδώσει νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 3 δισεκατομμυρίων κορωνών (287 εκατομμυρίων δολαρίων) στην Ουκρανία, το μεγαλύτερο πακέτο αμυντικού υλικού της μέχρι σήμερα που περιλαμβάνει ένα σύστημα αεράμυνας, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον.

Η προηγούμενη συνεισφορά όπλων από τη Σουηδία, η οποία έχει υποβάλει αίτηση για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική Φινλανδία, κυμαινόταν από απλό εξοπλισμό όπως κράνη και θωράκιση σώματος έως πυραυλοβόλους και πυραύλους.

«Είναι ένα μεγαλύτερο πακέτο στρατιωτικής υποστήριξης από ό,τι και τα οκτώ προηγούμενα πακέτα μαζί», είπε ο Κρίστερσον σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι το μεγαλύτερο που έχουμε κάνει και ακολουθούμε ακριβώς τη λίστα προτεραιοτήτων της Ουκρανίας με αυτά που οι ίδιοι πιστεύουν ότι χρειάζονται μόλις τώρα».

Ο υπουργός Άμυνας Παλ Τζόνσον είπε ότι το νέο πακέτο στρατιωτικού εξοπλισμού περιελάμβανε ένα σύστημα αεράμυνας και πυρομαχικά από τα αποθέματα των ενόπλων δυνάμεών τους, τα οποία ήταν πολύ απαραίτητα για την υπεράσπιση της Ουκρανίας από μια σφοδρή επίθεση ρωσικών πυραύλων τις τελευταίες εβδομάδες.

Η προηγούμενη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Σουηδίας, είχε συμφωνήσει αρκετές δόσεις βοήθειας στην Ουκρανία, τόσο στρατιωτική όσο και ανθρωπιστική, αξίας πάνω από 1 δισεκατομμύριο κορώνες.

Το σύστημα πυροβολικού Archer ήταν ψηλά στη λίστα επιθυμιών της Ουκρανίας για αρκετό καιρό, αλλά δεν συμπεριλήφθηκε στο νέο πακέτο βοήθειας, αν και ο Jonson δεν το απέκλεισε για το μέλλον και είπε ότι θα υπάρξει περισσότερη υποστήριξη.

Ο Κρίστερσον  είπε επίσης ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις σχετικά με την έκρηξη στην Πολωνία κοντά στα ουκρανικά σύνορα την Τρίτη και ότι χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες για να αποκτηθεί μια σαφέστερη εικόνα του τι συνέβη.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments