Διεθνή

Reuters – Καζακστάν: Σοκαρισμένος από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο γείτονας της Ρωσίας κοιτάζει δυτικά

Reuters – Καζακστάν: Σοκαρισμένος από τον πόλεμο της Ουκρανίας, ο γείτονας της Ρωσίας κοιτάζει δυτικά

Πηγή Φωτογραφίας: akorda

Η Ρωσία και το Καζακστάν μοιράζονται τα μακρύτερα συνεχή χερσαία σύνορα στον κόσμο, προκαλώντας ανησυχία σε ορισμένους Καζάκους για την ασφάλεια μιας χώρας με τον δεύτερο μεγαλύτερο ρωσικό πληθυσμό μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μετά την Ουκρανία

 Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Τοκάγιεφ θα παρατείνει την κυριαρχία του στο Καζακστάν κατά επτά χρόνια στις προεδρικές εκλογές της Κυριακής. Αυτό που είναι λιγότερο σαφές είναι πώς ο πρώην διπλωμάτης μπορεί να μειώσει την εξάρτηση της πλούσιας σε πόρους χώρας του από τη Ρωσία χωρίς να την αποξενώσει.

Ο Τοκάγιεφ – ο οποίος οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν ότι θα κερδίσει άνετα την επανεκλογή το Σαββατοκύριακο – απώθησε δημόσια τις εδαφικές διεκδικήσεις του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία, επιδεινώνοντας τις σχέσεις μεταξύ της πρώην Σοβιετικής Δημοκρατίας και της Μόσχας.

Η Ρωσία και το Καζακστάν μοιράζονται τα μακρύτερα συνεχή χερσαία σύνορα στον κόσμο, προκαλώντας ανησυχία σε ορισμένους Καζάκους για την ασφάλεια μιας χώρας με τον δεύτερο μεγαλύτερο ρωσικό πληθυσμό μεταξύ των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών μετά την Ουκρανία.

Σε ένα φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη τον Ιούνιο, όπου ο Τοκάγιεφ μοιράστηκε τη σκηνή με τον Πούτιν, είπε ότι η κυβέρνησή του δεν αναγνωρίζει περιοχές που ελέγχονται από τη Ρωσία στην ανατολική Ουκρανία και ότι το Καζακστάν υποστήριξε το απαραβίαστο των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων.

Οι ωμές παρατηρήσεις του ξάφνιασαν τους παρατηρητές και προκάλεσαν οργισμένες απειλές από ορισμένους φιλοπολεμικούς σχολιαστές στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Και τον περασμένο μήνα, όταν ο Τοκάγιεφ φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής των προέδρων της Κεντρικής Ασίας, είχε συναντήσεις πρόσωπο με πρόσωπο με άλλους ηγέτες, αλλά όχι διμερείς συνομιλίες με τον Πούτιν, εν μέσω ψυχρών σχέσεων.

Ο 69χρονος Τοκάγιεφ ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2019 μετά την παραίτηση του προηγούμενου προέδρου του Καζακστάν εν μέσω διαμαρτυριών. Αφού επέζησε από τις αναταραχές τον Ιανουάριο που προκλήθηκαν από τις αυξήσεις των τιμών των καυσίμων, ο Τοκάγιεφ αποκάλυψε μεταρρυθμίσεις – συμπεριλαμβανομένων συνταγματικών τροποποιήσεων και αύξησης του κατώτατου μισθού – και προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Εν μέσω της λαϊκής ζήτησης για σαρωτικές αλλαγές, πρόσφατα επιτάχυνε τα σχέδια για αύξηση της ποσότητας πετρελαίου του Καζακστάν που εξάγεται δυτικά μέσω της Κασπίας Θάλασσας, αποφεύγοντας τη Ρωσία στα βόρεια.

Το Καζακστάν βασίζεται επί του παρόντος σε μεγάλο βαθμό στην Κοινοπραξία αγωγών Κασπίας (CPC), έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς στον κόσμο που διασχίζει τη Ρωσία στο λιμάνι Νοβοροσίσκ της Μαύρης Θάλασσας. Από τις συνολικές εξαγωγές 68 εκατομμυρίων τόνων ετησίως, διακινούνται μέσω αυτού 53 εκατομμύρια τόνοι πετρελαίου Καζακστάν.

Αν και δεν υπάρχει τίποτα που να αντικαταστήσει αυτόν τον όγκο, μια ώθηση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα για δεκαπλασιασμό των αποστολών από την Κασπία τα επόμενα χρόνια, σε 20 εκατομμύρια τόνους, ήταν η σαφέστερη ένδειξη ακόμη μιας κίνησης της κυβέρνησης του Τοκάγιεφ να περιορίσει την οικονομική εξάρτηση από τη Ρωσία.

«Έχουμε αναπτύξει έναν οδικό χάρτη για τη διαφοροποίηση των εξαγωγών (πετρελαίου)», είπε ο πρωθυπουργός Αλίχαν Σμαΐλοφ στους δημοσιογράφους. «Γίνονται εργασίες για την επέκταση και την αύξηση των δυνατοτήτων εξαγωγής πετρελαίου προς όλες τις κατευθύνσεις».

Αλλά η επίτευξη αυτού του στόχου δεν θα είναι εύκολη. Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας πετρελαίου του Καζακστάν KazMunayGaz δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι ο στόχος των 20 εκατομμυρίων τόνων ήταν ένας “μεσοπρόθεσμος” στόχος.

“Σύγκριση κάτι που είναι καλό, φθηνό και λειτουργεί (CPC) με κάτι νέο, άγνωστο και πιο ακριβό: δεν είναι εύκολη απόφαση να ληφθεί από οικονομική άποψη”, δήλωσε ο Magzum Mirzagaliyev.

Η προεδρία του Καζακστάν και το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δεν απάντησαν αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό σχετικά με αυτήν την ιστορία. Ένας εκπρόσωπος του Τοκάγιεφ δήλωσε τον Ιούλιο ότι η Ρωσία παραμένει στρατηγικός εταίρος και ότι τα σχέδια για διαφοροποίηση των οδών παροχής ενέργειας δεν καθοδηγούνται από την πολιτική.

Ζητήματα εμπιστοσύνης

Από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, οι πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας αντιστέκονται όλο και περισσότερο στη Μόσχα , έχοντας επίγνωση της νέας μόχλευσης που έχουν, καθώς η Ρωσία κοιτάζει τις αγορές και τους εμπορικούς της δρόμους σε μια προσπάθεια να παρακάμψει τις δυτικές κυρώσεις.

Ένας ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι μια ηχηρή εκλογική νίκη του Τοκάγιεφ θα μπορούσε να τον ενθαρρυνθεί να αποστασιοποιηθεί περαιτέρω από τη Ρωσία.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί για να συζητήσει ευαίσθητα πολιτικά ζητήματα, είπε ότι ο Τοκάγιεφ θέλει να αποδείξει ότι μπορεί να οδηγήσει τη χώρα των 20 εκατομμυρίων κατοίκων χωρίς προστάτη, αφού χώρισε από τον επί μακρόν προκάτοχό του Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ τον Ιανουάριο μετά την αναταραχή για τις αυξήσεις τιμών στα καύσιμα που κλιμακώθηκαν σε απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο Πούτιν υποστήριξε τον Τοκάγιεφ και ένα στρατιωτικό μπλοκ υπό την ηγεσία της Ρωσίας έστειλε στρατεύματα στο Καζακστάν σε μια εποχή που ο Καζάκος ηγέτης δεν μπορούσε να εμπιστευτεί πλήρως τις δυνάμεις ασφαλείας του, προκαλώντας κριτική ότι θα ήταν πλέον υπόχρεος στη Μόσχα.

Οι ενέργειές του από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο υποδηλώνουν το αντίθετο.

Το Καζακστάν ζήτησε ειρήνη και αρνήθηκε να αναγνωρίσει δημοψηφίσματα με τα οποία η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι προσάρτησε ορισμένες ουκρανικές περιφέρειες – ψηφοφορίες που χαρακτηρίζονται απάτη από την Ουκρανία και τη Δύση.

Ακόμη και πριν από τον πόλεμο, ο αξιωματούχος είπε ότι το Καζακστάν είχε αντισταθεί στην ώθηση της Μόσχας το 2020 για ένα ενιαίο νόμισμα και κοινό κοινοβούλιο εντός της μετασοβιετικής Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης, ως μέρος ενός πενταετούς στρατηγικού σχεδίου.

Ο αξιωματούχος είπε ότι η κυβέρνηση του Καζακστάν επανεκτιμά τις σχέσεις της με τη Ρωσία, αν και ο γιγαντιαίος γείτονας εξακολουθεί να έχει σημαντική μόχλευση.

Το CPC υπέστη περισσότερες διαταραχές φέτος από οποιαδήποτε άλλη στιγμή, αναγκάζοντας το Καζακστάν να περιορίσει την παραγωγή και τις εξαγωγές του πετρελαίου το 2022 σε μια οπισθοδρόμηση στα κρατικά οικονομικά.

Ο αγωγός ανέφερε δύο φορές ζημιά στα σημεία πρόσδεσης, περιορίζοντας την απόδοση, και ένα ρωσικό δικαστήριο προσπάθησε επίσης να αναστείλει τις λειτουργίες του αγωγού, επικαλούμενος ανησυχίες για διαρροές.

πηγήQ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments