Πολιτισμός

Οι ερωτικές ιστορίες πίσω από τους πίνακες του Πικάσο

Οι ερωτικές ιστορίες πίσω από τους πίνακες του Πικάσο

Πηγή Φωτογραφίας: YouTube

10 άγνωστα στόρι, που προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη γοητεία σε κάποια από τα σπουδαιότερα και ακριβότερα αριστουργήματα του μεγάλου καλλιτέχνη που γεννήθηκε σαν σήμερα.

Η χρονική απόσταση, ο μύθος ενός σπουδαίου άντρα, οι λεπτομέρειες για τη ζωή του που δεν θα επιβεβαιωθούν ποτέ, η φήμη του ανθρώπου που γοήτευε τις γυναίκες και άφηνε πάνω τους ανεξίτηλο το στίγμα του, οι αστικοί μύθοι γύρω από την ταλαντούχα ύπαρξή του. Πράγματα που προσδίδουν ακόμα μεγαλύτερη γοητεία στο πέρασμα ενός σπουδαίου καλλιτέχνη όπως ο Πάμπλο Πικάσο από αυτόν τον κόσμο.

Αν βασιστούμε στην θεωρία σύμφωνα με την οποία τα έργα ενός δημιουργού μιλούν από μόνα τους για εκείνον και ότι ουσιαστικά δεν χρειαζόμαστε τίποτα περισσότερο για να τον γνωρίσουμε πραγματικά, τότε οι λάτρεις του μοντερνισμού, εκείνοι που έχουν έρθει σε επαφή με τους σπουδαίους πινακές του γνωρίζουν τα πάντα για τον κορυφαίο κυβιστή, του οποίου οι πίνακες έχουν πωληθεί για εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, βρίσκοντας μία υψηλή θέση στα πιο ακριβά έργα τέχνης στην ιστορία.

View this post on Instagram

A post shared by Caio César Rossier (@caiorossier)

Αυτές είναι 10 σύντομες, αλλά σημαντικές λεπτομέρειες πίσω από την δημιουργία 10 μεγάλων αριστουργημάτων που φιλοτεχνήθηκαν στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

1. Fillette à la corbeille fleurie (1905)

Το 1905 η Γερτρούδη Στάιν και ο αδελφός της, Λίο, που ήταν φημισμένος συλλέκτης έργων τέχνης της εποχής, αγόρασαν τον πίνακα απευθείας από τον σπουδαίο κυβιστή ζωγράφο με τον οποίο διατηρούσαν στενές, φιλικές σχέσεις. Το έργο κρεμόταν για πάρα πολλά χρόνια στο σαλόνι του διαμερίσματος των Στάιν στην γαλλική πρωτεύουσα, σε έναν χώρο που με τα χρόνια εξελίχθηκε σε μία από τις ιστορικότερες, πιο φημισμένες και πιο σημαντικές αίθουσες τέχνης στον δυτικό κόσμο. Τελικά αγοράστηκε από τους Αμερικανούς Ροκφέλερ, αποτελώντας μέρος της τεράστιας συλλογής τους, και πωλήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα σε μία μεγάλη δημοπρασία με έργα που υπήρχαν στην κατοχή της ισχυρής και βαθύπλουτης οικογένειας των H.Π.Α έναντι 105 εκατομμυρίων ευρώ. Σήμερα είναι το 6ο ακριβότερο έργο ζωγραφικής που έχει πωληθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

2. Garcon A La Pipe (1905)

Εδώ έχουμε ένα από τα πρώτα αριστουργήματα του διάσημου Ισπανού καλλιτέχνη, αφού ο Πικάσο ζωγράφισε αυτόν τον πίνακα που έχει κάτι από το μεταγενέστερο πνεύμα της Φρίντα Κάλο σε ηλικία 24 ετών. Το 2004 πωλήθηκε σε δημοπρασία έναντι 104 εκατομμυρίων δολαρίων.

3. Dora Maar Au Chat (1941)

Ένα έργο που έχει μείνει στην ιστορία καθώς απεικονίζει μία από τις διασημότερες ερωμένες του Πάμπλο Πικάσο. Ο ρόλος για την φωτογράφο Ντόρα Μάαρ η οποία απεικονίζεται εδώ σε μια καρέκλα, με μια μικρή μαύρη γάτα πίσω της. Τον Μάιο του 2006 πωλήθηκε για το υπέρογκο ποσό των 95,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

4. Femme Aux Bras Croises (1902)

Πολλά έχουν ειπωθεί για την περίφημη Μπλε Περίοδο του Πικάσο, η οποία από πολλούς θεωρείται η πιο σημαντική του, αυτή με την εντονότερη συναισθητική φόρτιση, μία πηγή πανέμορφων έργων με συγκλονιστική ενέργεια. Το έργο “Femme Aux Bras Croises” ανήκει εκεί και σύμφωνα με την επικρατέστερε άποψη απεικονίζει μια τρόφιμο του Saint-Lazare, ενός ιδρύματος του Παρισιού που λειτουργούσε ως νοσοκομείο για κρατούμενους. Αγοράσθηκε το 2000 για 55 εκατομμύρια δολάρια.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments