Αθλητισμός

Βεζένκοφ: Οι αριθμοί-ρεκόρ και το NBA

Βεζένκοφ: Οι αριθμοί-ρεκόρ και το NBA

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι συγκλονιστικός σε κάθε ματς του Ολυμπιακού

Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι συγκλονιστικός σε κάθε ματς του Ολυμπιακού, σπάει όλα τα κοντέρ, ενώ η περιπέτεια του Βασίλιε Μίτσιτς δημιουργεί αισιοδοξία στους «ερυθρόλευκους» ότι ο Βούλγαρος φόργουορντ μπορεί να μείνει στον Πειραιά…

Είναι απλά απολαυστικός! Ο Σάσα Βεζένκοφ είναι ένας παίκτης που όλοι οι μπασκετόφιλοι ανά την Ευρώπη χαίρονται να βλέπουν. Είναι με διαφορά το καλύτερο 4άρι της Euroleague και οδηγεί εκ του ασφαλούς τον Ολυμπιακό.

Χθες (17/11) πραγματοποίησε μία ακόμα εξαιρετική εμφάνιση, στη νίκη του Ολυμπιακού με 82-71 επί της Μπάγερν στο Μόναχο για την 8η αγωνιστική της Euroleague. Ο Βεζένκοφ έγραψε ιστορία με τους 43 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, καθώς αυτό το επίτευγμα αποτελεί ρεκόρ καριέρας για εκείνον! Σημείωσε 20 πόντους έχοντας 2/2 δίποντα, 2/5 τρίποντα, 10/10 βολές, ενώ είχε επίσης 13 ριμπάουντ, 4 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 τάπα, 8 κερδισμένα φάουλ και κανένα λάθος, στα 30 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ. Αυτή πιθανότατα είναι και η πιο «γεμάτη» εμφάνιση του Βεζένκοφ στη Euroleague!

Τέτοιο φόργουορντ ο Ολυμπιακός δεν είχε ποτέ ξανά. Σε μόλις 8 αγώνες στη διοργάνωση έχει καταφέρει ήδη να γράψει ιστορία και να «μαγέψει» ολόκληρη την Ευρώπη με τα κατορθώματά του! Οι μέσοι όροι του σε όλες τις στατιστικές κατηγορίες προκαλούν… ίλιγγο: 20 πόντοι, 67.9% στο δίποντο (38/56), 48.8% στο τρίποντο (20/41), 85.7% στις βολές (24/28), 8.9 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ, 1.1 κλέψιμο, 0.9 φάουλ, 3.6 κερδισμένα φάουλ, 28.2 PIR. Και όλα αυτά ανά 30:49 χρόνο συμμετοχής.

Ο Βεζένκοφ είναι ο απόλυτος «Βασιλιάς». Πρώτος σε όλες τις βασικές κατηγορίες και πρωταγωνιστής στην προσπάθεια απόκτησης πλεονεκτήματος έδρας στα play offs και πρόκρισης στο Final Four της Euroleague.

Θα αφήσει την πρωτιά στην Ευρώπη για έναν μικρό ρόλο στο NBA;

Εύλογα λοιπόν, παίρνοντας ως δεδομένα όλα τα παραπάνω και το γεγονός ότι ο Βεζένκοφ απολαμβάνει όσο τίποτε άλλο την παρουσία του στον Ολυμπιακό, τίθεται το εξής ερώτημα: Θα αφήσει το… σπίτι του για έναν ρόλο που δεν θα τον ικανοποιεί στο NBA; Η απάντηση προφανώς δεν είναι τόσο απλή, με την κατάσταση να είναι περίπλοκη.

Τα χρήματα και ο ρόλος που μπορούν να προσφέρουν οι Κινγκς στον Βεζένκοφ

Πέρσι οι Σακραμέντο Κινγκς δεν ενεργοποίησαν το NBA out που έχει στο συμβόλαιό του ο Σάσα Βεζένκοφ και ο παίκτης παρέμεινε τελικά στο Λιμάνι. Εξάλλου, ο Βούλγαρος φόργουορντ δεν ήταν ακόμα έτοιμος για να κάνει το μεγάλο του βήμα προς το όνειρο, που είναι δεδομένα το NBA, με βάση τις συνθήκες που μπορούσαν να του προσφέρουν οι Κινγκς.

Από εκεί και πέρα, το όνειρο του Βεζένκοφ μπορεί να είναι το NBA, αλλά δεν θα περνούσε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού με οποιοδήποτε ρόλο και όσα χρήματα του δώσουν. Ο Σάσα ξέρει τι αξίζει και θα πάει στο NBA μόνο αν οι Κινγκς του προσφέρουν όσα εκείνος θέλει.

Σημαντικό επίσης για τον Βεζένκοφ είναι το γεγονός πως δεν θεωρείται πλέον unrestricted free agent, καθώς μετά την επιλογή του στο No.57 του NBA Draft 2017 από τους Μπρούκλιν Νετς, τα δικαιώματά του έφτασαν στη συνέχεια στους Σακραμέντο Κινγκς μέσω των Κλίβελαντ Καβαλίερς. Συνεπώς, δεν μπορεί να διαπραγματευτεί με όποια ομάδα το επιθυμεί και αν αποφασίσει να πάει στο NBA θα έχει το δικαίωμα να αγωνιστεί μόνο σε σύλλογο που θα έχει τα draft rights του.

Επιπρόσθετα, αξίζει να σημειωθεί πως οι Σακραμέντο Κινγκς ήταν και είναι πολύ «γεμάτοι» στους ψηλούς. Πέρσι, ο Κίγκαν Μάρεϊ επιλέχθηκε στο νούμερο 4 του Draft και με αυτόν κάλυψε ο οργανισμός τη θέση του βασικού πάουερ φόργουορντ. Οι υπόλοιποι τέσσερις της πεντάδας ήταν ο Ντι’Άαρον Φοξ, ο Κέβιν Χέρτερ, ο Χάρισον Μπαρνς κι ο Ντομάντας Σαμπόνις. Τρέι Λάιλς, Ρισόν Χολμς, Τσιμέζι Μέτου, Άλεξ Λεν ήταν οι υπόλοιποι ψηλοί. Συμπέρασμα; Ούτε κατά διάνοια δεν θα μπορούσε ο Βεζένκοφ να πάρει 20-25 λεπτά συμμετοχής.

Όσον αφορά τα δεδομένα για το 2023, τα συμβόλαια των Χάρισον Μπαρνς (Small Forward), Τρέι Λάιλς (Power Forward), Τσιμέζι Μέτου (Power Forward) και Άλεξ Λεν (Center) εκπνέουν στο φινάλε της περιόδου. Ενώ μόλις επτά παίκτες έχουν εγγυημένη θέση στο ρόστερ της επόμενης σεζόν. Θα μπορούσαν δηλαδή υπό αυτές τις συνθήκες οι Κινγκς να προσφέρουν στον Βεζένκοφ καλύτερο ρόλο.

Η περίπτωση Μίτσιτς και οι κανονισμοί του NBA που τον… παγιδεύουν

Ο Βασίλιε Μίτσιτς αγωνίζεται στην Αναντολού Εφές και κάνει… θραύση, με τα δικαιώματά του βεβαίως να ανήκουν ακόμα στους Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ, οι οποίοι ωστόσο κάθε χρόνο του στέλνουν το εξής μήνυμα: «Αυτά προσφέρουμε, ή τα παίρνεις ή τα απορρίπτεις». Ο Μίτσιτς θεωρεί ότι αξίζει περισσότερα χρήματα από εκείνα που ρίχνουν οι Θάντερ στο τραπέζι, οι τελευταίοι δεν… καίγονται για να κάνουν οποιαδήποτε οικονομική υπέρβαση και έτσι ο παίκτης συνεχίζει να αγωνίζεται στην Τουρκία.

Άρα, το συμπέρασμα είναι το εξής. Για να αποκτήσει ένας ευρωπαίος σούπερ σταρ σημαντικό ρόλο και καλά χρήματα σε ομάδα του NBA πρέπει να γίνουν πολλές υπερβάσεις και να ξεπεραστούν αρκετά εμπόδια, τα οποία δημιουργούν οι κανονισμοί που έχει επιβάλει η ίδια η αμερικάνικη Λίγκα, σε μία κατάσταση, μάλιστα, την οποία ο Μίσκο Ραζνάτοβιτς χαρακτήρισε ως «άδικη» για τους αθλητές.

Πηγή: top10

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments