Τεχνολογία

Φρένο στην εξαγορά της Newport Wafer Fab του μεγαλύτερου εργοστασίου μικροτσίπ από κινεζική εταιρεία

Φρένο στην εξαγορά της Newport Wafer Fab του μεγαλύτερου εργοστασίου μικροτσίπ από κινεζική εταιρεία

Πηγή Φωτογραφίας: UKTN

Η βρετανική κυβέρνηση επικαλείται λόγους εθνικής ασφαλείας

Φρένο την εξαγορά του μεγαλύτερου εργοστασίου μικροτσίπ της χώρας από εταιρεία κινεζικής ιδιοκτησίας, βάζει η βρετανική κυβέρνηση, λόγω ανησυχιών ότι μπορεί να υπονομεύσει την εθνική ασφάλεια.

Ο υπουργός Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής, Γκραντ Σαπς , διέταξε την Τετάρτη την ολλανδική εταιρεία κατασκευής chip Nexperia να πουλήσει το πλειοψηφικό της μερίδιο στη Newport Wafer Fab, την ουαλική εταιρεία ημιαγωγών που απέκτησε για 63 εκατομμύρια λίρες.Η Nexperia εδρεύει στην Ολλανδία αλλά ανήκει στην Wingtech , μια εν μέρει κινεζική κρατική εταιρεία εισηγμένη στη Σαγκάη. Η Nexperia ολοκλήρωσε την εξαγορά της Newport Wafer Fab το 2021 και η εταιρεία άλλαξε στη συνέχεια το όνομά της σε Nexperia Newport Limited ή NNL.

«Η εντολή απαιτεί από την Nexperia BV να πουλήσει τουλάχιστον το 86% της NNL μέσα σε μια καθορισμένη περίοδο και ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδικασία», ανέφερε σε δήλωσή του το Υπουργείο Επιχειρήσεων, Ενέργειας και Βιομηχανικής Στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Nexperia είχε αρχικά το 14% της Newport Wafer Fab, αλλά τον Ιούλιο του 2021 αύξησε το μερίδιό της στο 100%.

«Καλωσορίζουμε το εξωτερικό εμπόριο και τις επενδύσεις που υποστηρίζουν την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας», έγραψε ο Σαπς στο Twitter την Τετάρτη. «Αλλά όπου εντοπίζουμε κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια, θα ενεργήσουμε αποφασιστικά».

Έφεση στην απόφαση

Ο Toni Versluijs, διευθυντής της Nexperia στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι η απόφαση ήταν λανθασμένη και ότι η εταιρεία σχεδιάζει να ασκήσει έφεση.

«Είμαστε πραγματικά σοκαρισμένοι», δήλωσε ο Versluijs. «Η απόφαση είναι λανθασμένη και θα υποβάλλουμε αίτηση για την ακύρωση αυτής της εντολής εκποίησης για να προστατεύσουμε τις περισσότερες από 500 θέσεις εργασίας στο Newport».

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι και νομοθέτες εξέφρασαν ανησυχίες ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πούλησε ένα πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο σε εταιρεία κινεζικής ιδιοκτησίας σε μια εποχή παγκόσμιων ελλείψεων σε ημιαγωγούς, οι οποίες εξακολουθούν να βρίσκονται σε εξέλιξη και αναμένεται να διαρκέσουν έως το 2024.

Η Βρετανία ξεκίνησε έρευνα εθνικής ασφάλειας για τη συμφωνία Nexperia νωρίτερα αυτό το έτος, χρησιμοποιώντας εξουσίες που της επιτρέπουν να ελέγχει και να εμποδίζει ξένες εξαγορές ή επενδύσεις σε ευαίσθητους τομείς.

Η κυβέρνηση δήλωσε την Τετάρτη ότι η τοποθεσία της εγκατάστασης του Νιούπορτ, η οποία αποτελεί μέρος ενός στρατηγικά σημαντικού συμπλέγματος εμπειρογνωμοσύνης ημιαγωγών στην Ουαλία, οδήγησε τελικά στην άποψη ότι η εξαγορά εγείρει ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια.

Στρατηγικές βιομηχανίες

Τα κράτη επιδιώκουν όλο και περισσότερο να ανακτήσουν τον έλεγχο στρατηγικά σημαντικών βιομηχανιών, όπως οι ημιαγωγοί, αφού οι εκτεταμένες διακοπές της αλυσίδας εφοδιασμού αποκάλυψαν την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα ως παγκόσμιο κόμβο παραγωγής.

Η κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει περαιτέρω τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου-Κίνας, οι οποίες βρίσκονται ήδη σε χαμηλό σημείο μετά τις κινήσεις από το Λονδίνο για την απαγόρευση του εξοπλισμού 5G της Huawei και την απόφαση να χορηγηθούν στους ανθρώπους στο Χονγκ Κονγκ ειδικές βρετανικές βίζες που τελικά θα οδηγούσαν σε υπηκοότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments