Διεθνή

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μόλις 200 χλμ από τις ιαπωνικές ακτές

Βόρεια Κορέα: Νέα εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου μόλις 200 χλμ από τις ιαπωνικές ακτές

Πηγή Φωτογραφίας: NYT

Πρόκειται για τη δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή σε δύο ημέρες

Η Βόρεια Κορέα προχώρησε σήμερα στην εκτόξευση διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM), συνεχίζοντας τις αλλεπάλληλες οπλικές δοκιμές της, ο αριθμός των οποίων φέτος έχει φθάσει σε επίπεδο που δεν είχε προηγούμενο, ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας της Νότιας Κορέας.

Το επιτελείο «εκτιμά ότι η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ICBM», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Την ίδια ώρα Ιάπωνες αξιωματούχοι είπαν ότι είχε επαρκή εμβέλεια για να φτάσει στην ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών και προσγειώθηκε μόλις 200 χιλιόμετρα ανοιχτά της Ιαπωνίας .

Πρόκειται για τη δεύτερη βορειοκορεατική πυραυλική δοκιμή σε δύο ημέρες.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) την Παρασκευή για να συζητήσουν την εκτόξευση, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

H Χάρις βρίσκεται στην Ταϊλάνδη για τη σύνοδο κορυφής της APEC, εν μέσω αυξημένων γεωπολιτικών εντάσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία και άλλα σημεία ανάφλεξης, όπως η Ταϊβάν και η κορεατική χερσόνησος.

Η ένταση στην κορεατική χερσόνησο έχει ανέβει κατακόρυφα φέτος. Η Βόρεια Κορέα, χώρα με πυρηνικό οπλοστάσιο, έχει προχωρήσει σε αριθμό δοκιμών όπλων-ρεκόρ, συμπεριλαμβανομένων, για πρώτη φορά από το 2017, διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων, αψηφώντας τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που υποτίθεται τής απαγορεύουν την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων.

Αξιωματούχοι της Νότιας Κορέας και των ΗΠΑ προειδοποιούν εδώ και μήνες πως η Πιονγκγιάνγκ πιθανόν ετοιμάζεται επίσης να προχωρήσει σε νέα δοκιμή πυρηνικού όπλου, την πρώτη από το 2017 και έβδομη στην ιστορία της, εκτίμηση που συμμερίστηκε πρόσφατα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας.

Την ένταση ανέβασαν ακόμα περισσότερο τα πρόσφατα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια ΗΠΑ-Νότιας Κορέας, σε κάποια από τα οποία συμμετείχε και η Ιαπωνία. Η Πιονγκγιάνγκ χαρακτηρίζει τα γυμνάσια του είδους πρόβες εισβολής στην επικράτειά της.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments