Διεθνή

Le Figaro: Η Τουρκία κάνεις δεκάδες συλλήψεις για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Le Figaro: Η Τουρκία κάνεις δεκάδες συλλήψεις για την επίθεση στην Κωνσταντινούπολη

Πηγή Φωτογραφίας: AP Photo/Emrah Gurel/Αρχείου

Δεκαεπτά άνθρωποι φυλακίστηκαν μετά την επίθεση που διαπράχθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη

Δεκαεπτά άνθρωποι φυλακίστηκαν μετά την επίθεση που διαπράχθηκε την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, η οποία αποδόθηκε από τις αρχές σε Κούρδους μαχητές του PKK και τους συμμάχους τους στη Συρία, ανέφεραν την Παρασκευή τουρκικά ΜΜΕ. Η επίθεση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη την Παρασκευή. Μεταξύ αυτών των 17 ατόμων είναι και η γυναίκα που κατηγορείται ότι τοποθέτησε τη βόμβα σε ένα παγκάκι στη λεωφόρο Istiklal, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.

Έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 81 τραυματίστηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε τα μεσάνυχτα της 13ης Νοεμβρίου σε αυτόν τον πολυσύχναστο πεζόδρομο. Οι 17 ύποπτοι, ορισμένοι από τους οποίους κατηγορούνται ότι βοήθησαν άμεσα στην πραγματοποίηση της επίθεσης, ήταν φυλακισμένοι στις φυλακές Μαρμαρά – μέχρι πρόσφατα γνωστές ως φυλακές Σιλυβρή – στα περίχωρα της Κωνσταντινούπολης.

Πενήντα ένα άτομα συνελήφθησαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής σε ένα διαμέρισμα στα προάστια της Κωνσταντινούπολης, ο βασικός ύποπτος, ο Alham Albashir, που παρουσιάζεται ως συριακής υπηκοότητας, θα είχε εισέλθει παράνομα στην Τουρκία από τη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με τις αρχές. Η νεαρή γυναίκα, ηλικίας 23 ετών, παραδέχτηκε τα γεγονότα ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, όπως είπαν.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, επικαλούμενο την έκθεση της αστυνομίας, είπε ότι ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) το 2017, μέσω του πρώην αγοριού της, και φέρεται να διατήρησε σχέση με την οργάνωση μετά τη διάλυσή τους.

Το PKK και οι YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), μια κουρδική πολιτοφυλακή που δραστηριοποιείται στη Συρία και κατηγορείται από την Τουρκία ότι συνδέεται με το PKK, αρνήθηκαν οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση στην Κωνσταντινούπολη. Το YPG είχε υποστηριχθεί από πολλές δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Γαλλίας, και ήταν στην πρώτη γραμμή στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στη Συρία. Και οι δύο οργανώσεις θεωρούνται « τρομοκράτες » από την Άγκυρα και το PKK θεωρείται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments