Διεθνή

Μενέντεζ Τζούνιορ: Η Τουρκία δύναμη αποσταθεροποίησης – Βέτο για τα F16

Μενέντεζ Τζούνιορ: Η Τουρκία δύναμη αποσταθεροποίησης – Βέτο για τα F16
Όσο η Τουρκία συνεχίζει με την ίδια προκλητική συμπεριφορά δεν θα βρει στήριξη στο αίτημά της για αγορά ή αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών

Τη δέσμευση ότι Ελλάδα και Κύπρος θα βρουν στο πρόσωπό του έναν ουσιαστικό και σταθερό σύμμαχο εκφράζει ο Ρόμπερτ Μενέντεζ τζούνιορ, ο οποίος εξελέγη βουλευτής στις ενδιάμεσες εκλογές.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο νέος βουλευτής του Νιου Τζέρσεϊ επαναλαμβάνει τους βαθύτατους δεσμούς του με την ελληνική και κυπριακή κοινότητας, σημειώνοντας πως γνωρίζει πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες και την πολυπλοκότητα της χώρας. Χαρακτηρίζει τον ρόλο της Τουρκίας άκρως αποσταθεροποιητικός και γι᾽αυτό η Αμερική – όπως λέει – πρέπει να θέτει τα όρια. Ειδικότερα, υποστηρίζει ότι «Η Τουρκία συνεχίζει να είναι ένας δύσκολος παράγοντας στην περιοχή και μια δύναμη αποσταθεροποίησης. Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την κατάσταση και να διασφαλίζουμε ότι έχουμε τοποθετήσει τα κατάλληλα “προστατευτικά κιγκλιδώματα” στην Τουρκία και την κυβέρνησή της, ώστε να γίνει ένας καλύτερος σύμμαχος και καλύτερος γείτονας με την Ελλάδα και την Κύπρο».

Αναφερόμενος στα F-16 σημειώνει ότι όσο η Τουρκία συνεχίζει με την ίδια προκλητική συμπεριφορά δεν θα βρει στήριξη στο αίτημά της για αγορά ή αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών. «Η Τουρκία, το τελευταίο διάστημα έχει υιοθετήσει θέσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Επομένως, όσο συνεχίζει να ενεργεί με αυτόν τον τρόπο, δεν βλέπω τον λόγο να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές της να αποκτήσει πρόσβαση στο F-16. Αυτό ισχύει τώρα. Ελπίζω ότι η Τουρκία θα κινηθεί προς μια πολύ καλύτερη κατεύθυνση, αλλά μέχρι να το κάνει δεν βλέπω κανένα λόγο να την υποστηρίξω στις προσπάθειές της να προμηθευτεί τα F-16», είπε ξεκάθαρα ο κ. Μενέντεζ.

«Η οριστική επίλυση του Κυπριακού είναι μια υποχρέωση», όπως λέει, «που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες απέναντι στην Κύπρο και την Ελλάδα».

«Η οικογένειά μου εξοικειώθηκε με το Κυπριακό, από ανθρώπους που έπρεπε να εγκαταλείψουν τις κατεχόμενες περιοχές του νησιού κατά τη διάρκεια της εισβολής. Όπως οι Κουβανοί παππούδες μου, έπρεπε να μετακομίσουν και να ξαναρχίσουν τη ζωή τους εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και ενώ είναι ιδιαίτερα πετυχημένοι άνθρωποι και σημαντικοί παράγοντες στην κοινότητά μας, στο τέλος της ημέρας, πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου, στην οποία οι άνθρωποι αυτοί θα μπορέσουν να επιστρέψουν στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτός είναι λοιπόν ο μακροπρόθεσμος στόχος. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για να φτάσουμε εκεί. Αλλά αυτή είναι η σημαντική αποστολή που έχουμε ως σύμμαχοι της Κύπρου και της Ελλάδας», υπογράμμισε.

Δείτε τη συνέντευξή του

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments