Διεθνή

Politico: Οι Τούρκοι χτυπούν Κούρδους μαχητές

Politico: Οι Τούρκοι χτυπούν Κούρδους μαχητές

Πηγή Φωτογραφίας: Αρχείου/Pixabay

Τουρκικά αεροσκάφη έπληξαν βάσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία.

Τουρκικά αεροσκάφη έπληξαν βάσεις στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία. Η Τουρκία πραγματοποίησε αεροπορικές επιδρομές εναντίον βάσεων Κούρδων μαχητών στο βόρειο Ιράκ και τη Συρία, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας νωρίς την Κυριακή, μια εβδομάδα μετά την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη που σκότωσε έξι ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 80 άλλους.

Οι στόχοι ήταν βάσεις που χρησιμοποιούσαν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και η συριακή κουρδική πολιτοφυλακή YPG για να εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία, ανέφερε το υπουργείο.

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των 85 εκατομμυρίων πολιτών μας και των συνόρων μας και να ανταποδώσουμε οποιαδήποτε προδοτική επίθεση στη χώρα μας», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ σε δήλωση.

Η Άγκυρα κατηγορεί το PKK για την έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη, μια κατηγορία που η παράνομη ομάδα έχει αρνηθεί. Τις τελευταίες ημέρες, σχεδόν δώδεκα άτομα συνελήφθησαν σε σχέση με τη βομβιστική επίθεση, συμπεριλαμβανομένων πέντε στη Βουλγαρία το Σάββατο, σύμφωνα με το Reuters.

Η βία στην Κωνσταντινούπολη αναμένεται επίσης να πυροδοτήσει εντάσεις πέρα από την άμεση περιοχή.

Η Τουρκία είναι μία από τις μόλις δύο χώρες μέλη του ΝΑΤΟ που δεν έχουν ακόμη επικυρώσει τις υποψηφιότητες της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στην αμυντική συμμαχία. Η Άγκυρα έχει κατηγορήσει τις σκανδιναβικές χώρες ότι φιλοξενούν Κούρδους μαχητές.

Η επίθεση της περασμένης εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη «αποδεικνύει ακόμη περισσότερο ότι η Τουρκία θέλει να εκφράσει αυτές τις ανησυχίες για την τρομοκρατία και αυτό αποδεικνύει κατά κάποιο τρόπο ότι είναι πρόβλημα και στο εσωτερικό της χώρας», δήλωσε ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο στο Bloomberg News το Σάββατο. «Είναι μια δυναμική που χρησιμοποιεί η Τουρκία και φυσικά έχει όλα τα δικαιώματα να θέσει αυτό το θέμα κατά τη διαδικασία του ΝΑΤΟ».

Ο Χααβίστο προέτρεψε τη Φινλανδία να μην ενωθεί με τη Σουηδία στο κουρδικό ζήτημα, λέγοντας ότι η Σουηδία έχει μια «πολύ μεγαλύτερη κουρδική μειονότητα» που προέρχεται από την Τουρκία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments