Διεθνή

Επισιτιστική κρίση: Το Κίεβο προωθεί την πρωτοβουλία “Σιτηρά από την Ουκρανία”

Επισιτιστική κρίση: Το Κίεβο προωθεί την πρωτοβουλία “Σιτηρά από την Ουκρανία”

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο είχε συγκεντρώσει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερες από 20 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξάγει σιτηρά σε χώρες όπως η Αιθιοπία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι φιλοξένησε μια σύνοδο κορυφής στο Κίεβο το Σάββατο για να προωθήσει την πρωτοβουλία “Σιτηρά από την Ουκρανία” για εξαγωγή σιτηρών σε χώρες που είναι πιο ευάλωτες στον λιμό και την ξηρασία.

Ο Ουκρανός ηγέτης είπε ότι το σχέδιο αποδεικνύει ότι η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια δεν είναι «απλώς κενές λέξεις» για το Κίεβο. Το Κρεμλίνο είπε ότι οι εξαγωγές της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα κατά τη διάρκεια του πολέμου δεν έφτασαν στις πιο ευάλωτες χώρες.

Ο Ζελένσκι είπε ότι το Κίεβο είχε συγκεντρώσει περίπου 150 εκατομμύρια δολάρια από περισσότερες από 20 χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση για να εξάγει σιτηρά σε χώρες όπως η Αιθιοπία, το Σουδάν, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη.

«Σχεδιάζουμε να στείλουμε τουλάχιστον 60 πλοία από λιμάνια της Ουκρανίας σε χώρες που οι περισσότερες αντιμετωπίζουν την απειλή της πείνας και της ξηρασίας», είπε ο Ζελένσκι στη συγκέντρωση.

Στη σύνοδο κορυφής συμμετείχαν με φυσική παρουσία μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου, της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Οι πρόεδροι της Γερμανίας και της Γαλλίας, καθώς και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκφώνησαν ομιλίες που προβλήθηκαν μέσω βίντεο.

Η συγκέντρωση συνέπεσε με την ετήσια ημέρα μνήμης της Ουκρανίας για το Holodomor, τον λιμό της εποχής του Στάλιν που σκότωσε εκατομμύρια Ουκρανούς τον χειμώνα του 1932-33.

Η πρωτοβουλία, που ανακοινώθηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα από το Κίεβο, συμπληρώνει τη συμφωνία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ που επέτρεψε ορισμένες αποστολές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, μια ζωτικής σημασίας οδό για τις εξαγωγές του μεγάλου παραγωγού σιταριού που είχαν αποκλειστεί.

Πλαισιωμένος από τον αρχηγό του επιτελείου και τον πρωθυπουργό του το Σάββατο, ο Ζελένσκι είπε ότι η πρωτοβουλία Grain from Ukraine είχε ως στόχο να αποδείξει ότι το Κίεβο ταίριαζε τα λόγια του με τις πράξεις.

«Αυτή θα είναι μια από τις μεγαλύτερες συνεισφορές στην παγκόσμια σταθερότητα – ένα πραγματικό και πολύ απαραίτητο βήμα», είπε.

Στην ομιλία του, ο Μακρόν ανακοίνωσε συνεισφορά 6 εκατομμυρίων ευρώ  για τη μεταφορά και διανομή από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα Ουκρανικών σιτηρών στην Υεμένη και το Σουδάν.

“Οι πιο ευάλωτες χώρες δεν πρέπει να πληρώσουν το τίμημα ενός πολέμου που δεν ήθελαν. Η Γαλλία, όπως η Ουκρανία και όλοι οι εταίροι μας, αποφάσισε να κάνει την επιλογή, όπως θα κάνει πάντα, να δείξει αλληλεγγύη μέσω δράσης…”, είπε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments