Διεθνή

Die Zeit: Ν. Αναστασιάδης – Η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό

Die Zeit: Ν. Αναστασιάδης – Η Τουρκία εργαλειοποιεί το προσφυγικό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)/ΓτΠ

Συνέντευξη του Κύπριου Προέδρου κ. Νίκου Αναστασιάδη φιλοξενεί η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Ο Κύπριος Πρόεδρος υποστηρίζει ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές για να επιβαρυνθεί δυσανάλογα η νήσος.΄

Ο Κύπριος πρόεδρος περιγράφει τις έντονες προσπάθειες της χώρας του για να γίνει η Κύπρος προμηθεύτρια φυσικού αερίου και να συμβάλει στην εξασφάλιση του ενεργειακού μέλλοντος της Ευρώπης. «Αλλά οι επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας στην αποκλειστική θαλάσσια οικονομική ζώνη μας αποτελούν εμπόδιο για την έναρξη προμηθειών φυσικού αερίου. Έχουμε ήδη κάνει προτάσεις για την οριοθέτηση της ΑΟΖ ή την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο. Αλλά η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τη Δημοκρατία της Κύπρου, παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο Θαλάσσης και διεξάγει δοκιμαστικά παράνομες γεωτρήσεις μπροστά από τις ακτές μας”. Στη συνέντευξη ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθυμίζει τις ρυθμίσεις για το μοίρασμα κερδών με τους Τουρκοκύπριους από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, με τους οποίους και παρά το ότι δεν έχει λυθεί το Κυπριακό, όπως σημειώνει, έγιναν διαπραγματεύσεις για αυτό το θέμα και υπάρχει συμφωνία σε ένα μηχανισμό διανομής. “Δια νόμου έχουμε δημιουργήσει ένα ταμείο για την είσπραξη μελλοντικών κερδών και πρότεινα έναν λογαριασμό μεσεγγύησης για τη διατήρηση του μελλοντικού μεριδίου των Τ/Κ. Στον λογαριασμό μπορούν να έχουν πρόσβαση ακόμη και πριν την οριστική λύση του Κυπριακού υπό την προϋπόθεση ότι θα συμφωνήσουμε στην οριοθέτηση των ΑΟΖ Κύπρου και Τουρκίας”.

Στο προσφυγικό ο Γερμανός αρθρογράφος καλεί τον κ. Αναστασιάδη, ως πρόεδρο μίας μικρής χώρας που έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος, να τοποθετηθεί στη διαπίστωση του Αυστριακού καγκελάριου, ότι η ΕΕ έχει αποτύχει στη μεταναστευτική της πολιτική. Ο Κύπριος πρόεδρος υπενθυμίζει το μέτρο εθελοντικού μηχανισμού αλληλεγγύης που προώθησε η Γερμανία για τη διευκόλυνση μετεγκατάστασης μεταναστών από την Κύπρο. “Αλλά υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν. Χρειαζόμαστε ένα υποχρεωτικό πρόγραμμα αναδιανομής για να στηρίξουμε τα κράτη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Επιπλέον, όσων οι αιτήσεις για άσυλο απορρίφθηκαν, πρέπει να μπορούν να επιστρέφουν σε ασφαλείς τρίτες χώρες μέσω διμερών συμφωνιών. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία εκμεταλλεύεται τους πρόσφυγες. Πάνω από το 90% των μεταναστών στην Κύπρο έρχονται με αεροπλάνα από την Κωνσταντινούπολη στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου και από εκεί σε εμάς. Είναι εκατοντάδες κάθε μέρα. Αυτό πρέπει να σταματήσει».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments