Διεθνή

Κίνα: “Αντάρτικο” υψηλής τεχνολογίας των Κινέζων με εφαρμογές γνωριμιών και Telegram

Κίνα: “Αντάρτικο” υψηλής τεχνολογίας των Κινέζων με εφαρμογές γνωριμιών και Telegram

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS

Βίντεο, εικόνες και λογαριασμοί της αντίθεσης στους σκληρούς περιορισμούς του COVID-19 της Κίνας έχουν ξεχυθεί στον αυστηρά λογοκριμένο κυβερνοχώρο της Κίνας

Σε ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι, άλλα υψηλής τεχνολογίας έχουν επιδοθεί οι αντίπαλοι των κινεζικών μέτρων κατά του COVID με την αστυνομία, με τους πρώτους να καταφεύγουν σε εφαρμογές γνωριμιών και πλατφόρμες κοινωνικών μέσων που έχουν αποκλειστεί στην ηπειρωτική χώρα για να αποφύγουν τη λογοκρισία και να διαδώσουν την αντίθεσή τους.

Βίντεο, εικόνες και λογαριασμοί της αντίθεσης στους σκληρούς περιορισμούς του COVID-19 της Κίνας έχουν ξεχυθεί στον αυστηρά λογοκριμένο κυβερνοχώρο της Κίνας μετά τις διαδηλώσεις του Σαββατοκύριακου, με ακτιβιστές να τα αποθηκεύουν σε πλατφόρμες του εξωτερικού προτού τα διαγράψουν οι λογοκριτές, λένε χρήστες των social media.

Οι διαδηλωτές βγήκαν σε πολλές κινεζικές πόλεις για τρεις ημέρες από την Παρασκευή σε μια επίδειξη πολιτικής ανυπακοής άνευ προηγουμένου από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πριν από μια δεκαετία.

Η απογοήτευση έχει φουντώσεις από την αυστηρή πολιτική μηδενικού COVID-19 σχεδόν τρία χρόνια μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού στην κεντρική πόλη της Γουχάν, αλλά η σπίθα για το κύμα διαμαρτυριών ήταν μια φονική πυρκαγιά πολυκατοικίας στη δυτική πόλη Urumqi.

Οι αρχές αρνήθηκαν τις κατηγορίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι το lockdown εμπόδισε τους ανθρώπους να ξεφύγουν από την πυρκαγιά, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις διαδηλώσεις στους δρόμους της Urumqi, βίντεο των οποίων δημοσιεύτηκαν στις εφαρμογές κοινωνικών μέσων Weibo και Douyin.

Οι λογοκριτές προσπάθησαν να τα καθαρίσουν γρήγορα, αλλά κατέβηκαν και αναδημοσιεύτηκαν όχι μόνο στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και στο Twitter και το Instagram, τα οποία είναι αποκλεισμένα στην Κίνα.

Κάτοικοι άλλων πόλεων και φοιτητές σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλη την Κίνα οργάνωσαν στη συνέχεια τις δικές τους συγκεντρώσεις, τις οποίες με τη σειρά τους κινηματογράφησαν και δημοσίευσαν στο Διαδίκτυο.

«Οι άνθρωποι παρακολουθούν και παίζουν μεταξύ τους», είπε ο Kevin Slaten, επικεφαλής της έρευνας για το China Dissent Monitor, μια βάση δεδομένων που διαχειρίζεται η μη κερδοσκοπική Freedom House με έδρα τις ΗΠΑ.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν αναφέρθηκαν στις διαμαρτυρίες και η κυβέρνηση είπε λίγα.

Το υπουργείο Εξωτερικών είπε την Τρίτη, όταν ρωτήθηκε για τις διαδηλώσεις, ότι η Κίνα είναι μια χώρα με κράτος δικαίου και όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των πολιτών της προστατεύονται, αλλά πρέπει να ασκούνται στο πλαίσιο του νόμου.

Ανώτερος υγειονομικός αξιωματούχος είπε ότι τα δημόσια παράπονα για τους ελέγχους του COVID προέρχονται από υπερβολικό ζήλο εφαρμογής και όχι από τα ίδια τα μέτρα.

Κρυπρογραφημένες συντεταγμένες διαδηλώσεων

Οι διαδηλωτές που επικοινωνούν μέσω της πιο δημοφιλούς αλλά εξαιρετικά λογοκριμένης εφαρμογής WeChat διατηρούν τις πληροφορίες στο ελάχιστο, σύμφωνα με διαδικτυακές συζητήσεις στρατηγικής που είδε το Reuters.

Οι τοποθεσίες των προγραμματισμένων συγκεντρώσεων δίνονται χωρίς εξήγηση, ή μεταφέρονται με συντεταγμένες χάρτη ή με έναν αμυδρό χάρτη στο φόντο μιας ανάρτησης.

Πολλοί άνθρωποι βασίζονται σε λογισμικό εικονικού ιδιωτικού δικτύου (VPN) για να ξεπεράσουν το Μεγάλο Τείχος προστασίας της Κίνας και να χρησιμοποιήσουν κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Δεμένα δίκτυα φίλων εμπορεύονται επίσης πληροφορίες, υιοθετώντας ένα «αποκεντρωμένο» μοντέλο που κάποιοι λένε ότι είναι εμπνευσμένο από διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ το 2019.

Οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης λένε ότι οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ομάδες Telegram για να μοιράζονται πληροφορίες για τις πόλεις τους, ενώ οι υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων εφαρμογών γνωριμιών χρησιμοποιούνται επίσης με την ελπίδα ότι αντιμετωπίζουν λιγότερο έλεγχο, σύμφωνα με έναν διαδηλωτή από το Πεκίνο που αρνήθηκε να κατονομαστεί, επικαλούμενος λόγους ασφάλειας.

Λίγες ώρες πριν συγκεντρωθούν οι διαδηλωτές σε πόλεις όπως η Σαγκάη και το Τσενγκντού, διαδικτυακά φυλλάδια και καρφιτσωμένες τοποθεσίες κοινοποιήθηκαν ευρέως σε ομάδες Telegram, Instagram και Twitter, δήλωσαν χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν επίσης πλατφόρμες για να μοιράζονται συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν σε περίπτωση κράτησης, όπως πώς να “σκουπίζουν” δεδομένα από ένα τηλέφωνο.

Η αστυνομία ελέγχει τα τηλέφωνα για VPN και την εφαρμογή Telegram, δήλωσαν κάτοικοι και χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τα VPN είναι παράνομα για τους περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα.

Παρωδία

Ένας λογαριασμός στο Twitter με σχεδόν 700.000 οπαδούς που ονομάζεται «Ο Δάσκαλος Λι δεν είναι ο δάσκαλός σου», έχει κερδίσει μεγάλη προσοχή για τη δημοσίευση βίντεο διαμαρτυρίας από όλη την Κίνα.

Κάποια στιγμή την Κυριακή ο λογαριασμός ανέφερε: “Προς το παρόν, υπάρχουν πάνω από δώδεκα υποβολές κάθε δευτερόλεπτο.”

Οι χρήστες του Διαδικτύου προσπαθούν επίσης να ξεπεράσουν τους λογοκριτές με παρωδίες πατριωτικών αναρτήσεων ή με αυτές που δείχνουν ένα κενό τετράγωνο, μια αναφορά στο λευκό φύλλο χαρτιού, το σύμβολο διαμαρτυρίας που έχουν υιοθετήσει οι Κινέζοι διαδηλωτές.

Μια viral ανάρτηση στην εφαρμογή all-in-one WeChat της Κίνας, που χρησιμοποιείται από περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους, επαναλάμβανε τη λέξη «καλό» για κάθε γραμμή, προφανώς χλευάζοντας την τάση των αρχών και των κρατικών μέσων ενημέρωσης να παρουσιάζουν τα πάντα με θετικό τρόπο.

Η ανάρτηση κοινοποιήθηκε ευρέως πριν εξαφανιστεί.

Ορισμένοι χρήστες του WeChat έχουν δημοσιεύσει αποσπάσματα από δηλώσεις ηγετών όπως ο Μάο Τσε Τουνγκ και ο Σι, που εκφράζουν υποστήριξη για την ελευθερία του λόγου ή τη λαϊκή εξέγερση σε ομιλίες που γίνονται υπό διαφορετικές συνθήκες, οι οποίες πλέον φαίνονται κατάλληλες για τους αντιπάλους του μηδενικού COVID-19.

πηγή: Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments