Διεθνή

Μουντιάλ: Το Ιράν κόντρα στις ΗΠΑ με το καθεστώς να απειλεί τις οικογένειες των παικτών

Μουντιάλ: Το Ιράν κόντρα στις ΗΠΑ με το καθεστώς να απειλεί τις οικογένειες των παικτών
Οι παίκτες προειδοποιήθηκαν ότι οι οικογένειές τους θα αντιμετώπιζαν «βία και βασανιστήρια» εάν δεν τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο ή αν συμμετείχαν σε οποιαδήποτε πολιτική διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Οι οικογένειες της ομάδας ποδοσφαίρου του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου του Ιράν έχουν απειληθεί με φυλάκιση και βασανιστήρια εάν οι παίκτες αποτύχουν να «συμπεριφερθούν» ενόψει του αγώνα με τις ΗΠΑ την Τρίτη, δήλωσε πηγή που ασχολείται με την ασφάλεια των αγώνων.

Μετά την άρνηση Ιρανών παικτών να τραγουδήσουν τον εθνικό ύμνο  στον εναρκτήριο αγώνα τους με την Αγγλία στις 21 Νοεμβρίου , η πηγή είπε ότι οι παίκτες κλήθηκαν σε συνάντηση με μέλη του Σώματος των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC).

Η πηγή είπε ότι τους προειδοποίησαν ότι οι οικογένειές τους θα αντιμετώπιζαν «βία και βασανιστήρια» εάν δεν τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο ή αν συμμετείχαν σε οποιαδήποτε πολιτική διαμαρτυρία κατά του καθεστώτος της Τεχεράνης.

Οι παίκτες τραγούδησαν τον ύμνο πριν από το δεύτερο παιχνίδι τους με την Ουαλία την περασμένη Παρασκευή, που νίκησαν 2-0

Η πηγή, η οποία παρακολουθεί στενά τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ιράν που λειτουργούν στο Κατάρ κατά την περίοδο του Παγκοσμίου Κυπέλλου, είπε ότι δεκάδες αξιωματικοί από το IRGC είχαν κληθεί να παρακολουθήσουν τους Ιρανούς παίκτες που δεν επιτρέπεται να συναναστρέφονται έξω από την ομάδα ή να συναντώνται με ξένους.

Το Ιράν εμφανίζεται σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο υπό τη σκιά της εγχώριας αναταραχής. Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Φόλκερ Τουρκ, δήλωσε ότι η χώρα βρίσκεται σε «πλήρη κρίση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καθώς οι αρχές καταπιέζουν τους αντικαθεστωτικούς αντιφρονούντες.

Την Κυριακή, τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ζήτησαν να αποβληθούν οι ΗΠΑ από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, αφού η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών άλλαξε τη σημαία του Ιράν στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει υποστήριξη στους διαδηλωτές στο Ιράν.

Η ομοσπονδία είχε επιδείξει προσωρινά την εθνική σημαία του Ιράν στους επίσημους λογαριασμούς της στο Twitter, στο Instagram και στο Facebook χωρίς το έμβλημα της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ένα διαγραμμένο γραφικό της βαθμολογίας του Ομίλου Β που δημοσιεύτηκε το Σάββατο εμφανίζει τη σημαία του Ιράν μόνο με το πράσινο, το λευκό και το κόκκινο χρώμα.

Η US Soccer είπε στο CNN την Κυριακή ότι ήθελε να αλλάξει την επίσημη σημαία για 24 ώρες για να δείξει «υποστήριξη στις γυναίκες στο Ιράν που αγωνίζονται για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα», αλλά πάντα σχεδίαζε να επιστρέψει στην αρχική σημαία.

Η αλλαγή «ήταν ένα γραφικό μία φορά», είπε στο CNN το US Soccer. “Έχουμε την κύρια σημαία στον ιστότοπό μας και σε άλλα μέρη.” Το έμβλημα βρίσκεται επί του παρόντος στη σημαία στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης του US Soccer.

Ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είπε στο CNN ότι δεν συντονίστηκε με το US Soccer στην απόφαση του αθλητικού οργανισμού να αλλάξει τη σημαία του Ιράν στους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να δείξει υποστήριξη στους διαδηλωτές στο Ιράν.

Με πληροφορίες από cnn

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments