Πολιτική

Τσίπρας: «Ο πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές, τις προκηρύσσει»

Τσίπρας: «Ο πρωθυπουργός δεν μυρίζει εκλογές, τις προκηρύσσει»

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)

Ο Αλ. Τσίπρας παρομοίωσε την τρέχουσα περίοδο με «τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για «πολιτική αλλαγή» και ένα «νέο σχέδιο» για την αποκατάσταση της «πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας».

Την άμεση προκήρυξη εκλογών για να αποφευχθεί η «διαρκής πολιτική αβεβαιότητα» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο συνέδριο της Ναυτεμπορικής με τίτλο: «Ελληνική Οικονομία & Επιχειρηματικότητα: Προκλήσεις και Ευκαιρίες σε ένα απρόβλεπτο μέλλον».

Ο Αλ. Τσίπρας παρομοίωσε την τρέχουσα περίοδο με «τις τελευταίες μέρες της Πομπηίας», τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη για «πολιτική αλλαγή» και ένα «νέο σχέδιο» για την αποκατάσταση της «πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ξεκίνησε την ομιλία του επικρίνοντας την προσπάθεια «ωραιοποίησης» από στελέχη της κυβέρνησης της οικονομικής «πραγματικότητας» που βιώνει ο μέσος πολίτης.

«Η πανδημία και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχουν την επίδραση ενός big bang στην παγκόσμια κοινότητα και τη διεθνή οικονομία», υπογράμμισε, επισημαίνοντας πως σε αντίθεση με την ελληνική κυβέρνηση, η συντριπτική πλειονότητα των χωρών της Ευρώπης ακολούθησαν έναν άλλο δρόμο, που περιλαμβάνει «κρατικοποιήσεις στην ενέργεια, παρεμβάσεις στον κατώτατο μισθό, ενεργοποίηση των μηχανισμών ελέγχου και συγκράτησης των τιμών». «Η Ελλάδα όμως δεν βρίσκεται σε αυτή τη λογική. Στην Ελλάδα εν μέσω της ενεργειακής κρίσης η κυβέρνηση έσπευσε να ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω ΔΕΗ», είπε και στηλίτευσε τη «δογματική» λογική της να αφήνει την αγορά χωρίς καμία ρύθμιση.

«Μας απαντάνε: μα η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Ναι, αλλά η αισχροκέρδεια δεν είναι καθόλου εισαγόμενη. Η αισχροκέρδεια είναι made in Greece. Και αποτελεί γέννημα θρέμμα των επιλογών της κυβέρνησης Μητσοτάκη», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, ασκώντας έντονη κριτική στην κυβέρνηση και στις πολιτικές της επιλογές με τις οποίες κατάφερε να «βαθύνει την κρίση», να γίνει η χώρα «πρωταθλήτρια στην ακρίβεια» αλλά και «να διογκώσει ακόμα περισσότερο δομικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, όπως οι ανισότητες».

Εξάλλου, ο Αλ. Τσίπρας προειδοποίησε για μια «νέα κρίση χρέους», που «απειλεί ξανά την ελληνική οικονομία», όχι του δημόσιου, αλλά του ιδιωτικού. Όπως είπε, «η μισή Ελλάδα χρωστάει και η περιβόητη μεσαία τάξη που δήθεν θα έβλεπε μια καλύτερη μέρα, είναι χρεωμένη μέχρι το λαιμό», κάνοντας λόγο για τεράστιες οφειλές «σε τράπεζες, σε funds, στην εφορία και στον ΕΦΚΑ».

Παράλληλα επέκρινε τα «ρεκόρ εικοσαετίας» σε κέρδη των εισηγμένων εταιριών αλλά και των τραπεζών «που ενώ έχουν σφαλίσει την κάνουλα της ρευστότητας στη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων, φέτος εμφανίζουν κέρδη μεσοσταθμικά ένα δισ. η κάθε μία». Διερωτήθηκε, στη συνέχεια, «αν είναι δυνατόν η κυβέρνηση να τους παρακολουθεί και να χειροκροτεί» για να απαντήσει πως η ίδια «αισχροκέρδεια» συμβαίνει και στα δημόσια έσοδα από το κράτος.

Ο Αλ. Τσίπρας έκανε λόγο, μάλιστα, για «γιγαντιαία και άδικη αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου», από τους «πολλούς» στους «ισχυρούς», «μέσα από την υψηλή έμμεση φορολογία και την αισχροκέρδεια στους λογαριασμούς του ρεύματος».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments