Διεθνή

Deal Γερμανίας – Κατάρ: Ροές καταριανού LNG για 15 χρόνια

Deal Γερμανίας – Κατάρ: Ροές καταριανού LNG για 15 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: nsenergy

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία βασίζεται κυρίως στο φυσικό αέριο για την τροφοδοσία της βιομηχανίας της, στοχεύει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2024

Η Γερμανία πρόκειται να λάβει νέες ροές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) του Κατάρ από το 2026, αφού η QatarEnergy και η ConocoPhillips (COP.N) υπέγραψαν την Τρίτη, δύο συμφωνίες πώλησης και αγοράς για τις εξαγωγές της, που καλύπτουν τουλάχιστον μία 15ετία.

Από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, ο ανταγωνισμός για το LNG έχει γίνει έντονος, με την Ευρώπη ιδιαίτερα να χρειάζεται τεράστιες ποσότητες για να αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο αγωγών που αποτελούσε σχεδόν το 40% των εισαγωγών της ηπείρου.

Η συμφωνία, η πρώτη του είδους της στην Ευρώπη από το έργο επέκτασης του North Field του Κατάρ, θα παρέχει στη Γερμανία 2 εκατομμύρια τόνους LNG ετησίως, που θα φτάνουν από το Ras Laffan στο Κατάρ στο βόρειο γερμανικό τερματικό σταθμό LNG στο Brunsbuettel, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της QatarEnergy.

«(Οι συμφωνίες) σηματοδοτούν την πρώτη μακροπρόθεσμη συμφωνία προμήθειας LNG στη Γερμανία, με περίοδο προμήθειας που εκτείνεται για τουλάχιστον 15 χρόνια, συμβάλλοντας έτσι στη μακροπρόθεσμη ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας», δήλωσε ο Saad al-Kaabi σε κοινή διάσκεψη με τον CEO της ConocoPhillips, Ryan Lance.

Μια θυγατρική της ConocoPhillips θα αγοράσει τις συμφωνημένες ποσότητες που θα παραδοθούν στο γερμανικό τερματικό σταθμό παραλαβής, που βρίσκεται επί του παρόντος υπό ανάπτυξη.

Η QatarEnergy και οι γερμανικές εταιρείες κοινής ωφέλειας συνάπτουν μακροπρόθεσμες συμφωνίες LNG για μεγάλο μέρος του τρέχοντος έτους, καθώς το Βερολίνο αναζητά εναλλακτικές λύσεις στη Ρωσία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αερίου της Γερμανίας.

Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η οποία βασίζεται κυρίως στο φυσικό αέριο για την τροφοδοσία της βιομηχανίας της, στοχεύει να αντικαταστήσει όλες τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέχρι τα μέσα του 2024.

Η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας ρωσικού φυσικού αερίου της Ευρώπης και θα χρειαζόταν περίπου 40 εκατομμύρια τόνους LNG για να αντικαταστήσει τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) φυσικού αερίου που έπαιρνε από τη Μόσχα. Η κατανάλωση φυσικού αερίου το 2021 ήταν περίπου 88 bcm.

«Μέχρι το 2027, πιστεύουμε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου της Γερμανίας θα είναι περίπου 73 bcm ετησίως, επομένως αυτή η συμφωνία θα μπορούσε να καλύψει περίπου το 3,7% αυτής», δήλωσε ο Kaushal Ramesh, ανώτερος αναλυτής LNG στη Rystad Energy. «Δεν πρόκειται για ασήμαντο όγκο και είναι ένα μεγάλο βήμα στη διαφοροποίηση των προμηθειών».

Συζητήσεων συνέχεια

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε την Τρίτη ότι η 15ετής διάρκεια της συμφωνίας ήταν «υπέροχη».

Ο επικεφαλής της ενεργειακής ανάλυσης του ICIS, Andreas Schroeder, δήλωσε ότι η ημερομηνία έναρξης του 2026 ήταν καθυστερημένη, καθώς η Γερμανία χρειαζόταν LNG για το 2023 και το 2024.

«Εάν οι Γερμανοί παίκτες δεν εξασφαλίσουν επαρκείς όγκους σε καλή τιμή για το 2023, θα πρέπει να επιστρέψουν στις αγορές LNG και να εκτεθούν στην παγκόσμια αστάθεια των τιμών».

Ο Kaabi είπε ότι συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με άλλες γερμανικές εταιρείες για περαιτέρω προμήθεια.

Η συμφωνία έρχεται λίγες ημέρες αφότου η QatarEnergy υπέγραψε 27ετή συμφωνία πώλησης και αγοράς με την κινεζική Sinopec. Το North Field είναι μέρος του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, το οποίο μοιράζεται το Κατάρ με το Ιράν.

Η QatarEnergy υπέγραψε νωρίτερα φέτος πέντε συμφωνίες για το North Field East (NFE), το πρώτο και μεγαλύτερο από το σχέδιο επέκτασης του North Field δύο φάσεων, το οποίο περιλαμβάνει έξι τρένα LNG που θα αυξήσουν την ικανότητα υγροποίησης του Κατάρ στους 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως έως το 2027 από 77 εκατ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments