Διεθνή

Νέες πιέσεις της Γερμανίας κατά των Τούρκων

Νέες πιέσεις της Γερμανίας κατά των Τούρκων

Πηγή Φωτογραφίας: αρχείου tagesschau/reuters

Οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες γνωρίζουν μια σημαντική επιδείνωση εδώ και ένα χρόνο περίπου

Εδώ και αρκετό καιρό, η τουρκική εξωτερική πολιτική έχει τεθεί στο στόχαστρο της κριτικής και των πιέσεων της Γερμανίας. Η παραδοσιακά θεωρούμενη ως «φίλη χώρα» της Άγκυρας απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από παλαιότερες θέσεις της που την κατέτασσαν ως την πιο φίλα διακείμενη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου.

Πιο συγκεκριμένα, οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες γνωρίζουν μια σημαντική επιδείνωση εδώ και ένα χρόνο περίπου. Η άνοδος στην εξουσία της τρικομματικής κυβέρνησης του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, των Πρασίνων και του φιλελεύθερου κόμματος σηματοδοτεί μια πιο αυστηρή στάση.

Βέβαια, το ένα από τα τρία κυβερνώντα κόμματα ήταν και συνεχίζει να είναι το πιο συγκρατημένο απέναντι στην Τουρκία, πολλώ δε μάλλον απέναντι στις  κατά καιρούς διακηρύξεις του προέδρου Ερντογάν. Συγκεκριμένα, οι Πράσινοι δεν σταματούν να επαναλαμβάνουν πως οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες πρέπει να οικοδομηθούν επάνω σε πιο στέρεες και κυρίως ειλικρινείς βάσεις.

Την ίδια στιγμή, όμως, το καθεστώς Ερντογάν απομακρύνεται από τη δυτική προοπτική. Η Ευρώπη γίνεται, στα μάτια των Τούρκων, ένας ολοένα και λιγότερο σημαντικός, εν δυνάμει σύμμαχος.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο στις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες έχει  να κάνει με την νέα παρέμβαση της προερχόμενης από το κόμμα των Πρασίνων υπουργού Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ. Η Γερμανίδα ΥΠΕΞ προέβη σε μια νέα σύσταση προς την Τουρκία, την οποία κάλεσε και πάλι να αναθεωρήσει την επιθετική πολιτική της απέναντι στη Συρία.

Η Α. Μπέρμποκ επανέλαβε την προειδοποίησή της για τη σημασία που πρέπει να αποδίδεται στην προστασία αμάχων και για το ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ένας νέος κύκλος βίας.

Από την πλευρά της, η Τουρκία επανέλαβε, μέσω διαρροών, τις γνωστές απόψεις της, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρέπει να εξομοιώνονται τα θύματα της Τουρκίας με τους θύτες, κουρδικής προέλευσης.

Αυτή η νέα διελκυστίνδα απόψεων και διαρροών έρχεται να επιδεινώσει εκ νέου τις ήδη βεβαρημένες γερμανοτουρκικές σχέσεις, με τη Γερμανία να επιμένει στις θέσεις της και με την Τουρκία να τονίζει σε όλους τους τόνους ότι αυτή υπήρξε θύμα βίας και τρομοκρατίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments