Διεθνή

ΟΗΕ: Η βία στη Συρία εξαπλώθηκε και στο τουρκικό έδαφος

ΟΗΕ: Η βία στη Συρία εξαπλώθηκε και στο τουρκικό έδαφος

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO

Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, η βία, που προκλήθηκε στο συριακό έδαφος, εξαπλώνεται πλέον και στην Τουρκία.

Σοβαρές και εν πολλοίς ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η ένταση ανάμεσα στην Τουρκία και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF). Σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στην Συρία, Γκέιρ Πέντερσεν, η βία, που προκλήθηκε στο συριακό έδαφος, εξαπλώνεται πλέον και στην Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Γκέιρ Πέντερσεν κάλεσε την Τουρκία, αλλά και τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) να αποκλιμακώσουν τη μεταξύ τους αντιπαράθεση το συντομότερο δυνατό, εκφράζοντας επίσης σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο ειδικός απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Συρία υποστηρίζει ότι η Τουρκία, η συριακή ένοπλη αντιπολίτευση και οι SDF θα πρέπει να αποκλιμακώσουν την ένταση όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Μιλώντας στη σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Πέντερσεν τόνισε ότι οι συγκρούσεις μεταξύ της Τουρκίας και των αντιπολιτευόμενων ομάδων που υποστηρίζει και των SDF στη βόρεια Συρία αυξήθηκαν σταδιακά τους τελευταίους μήνες και ότι η βία εξαπλώθηκε στο τουρκικό έδαφος, γεγονός που ήχησε που σαν προειδοποιητικό κουδούνι.

Δηλώνοντας ότι η έκκληση του ΟΗΕ για μέγιστη αυτοσυγκράτηση και αποκλιμάκωση περιλαμβάνει και άλλες περιοχές στη Συρία, ο Πέντερσεν προειδοποίησε ότι η δυναμική που κλιμακώνει την ένταση είναι «ανησυχητική και επικίνδυνη».

Επίσης, προειδοποίησε το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις στρατιωτικών επιχειρήσεων μεγάλης κλίμακας και σε άλλους τομείς και πρόσθεσε: «Αισθάνομαι ότι βρισκόμαστε σε ένα ιδιότυπο σταυροδρόμι. Μετά από τρία σχετικά ήσυχα χρόνια, δεν γίνονται σοβαρές προσπάθειες για την επίλυση του θέματος με πολιτικά μέσα».

Ο Πέντερσεν ανέφερε, ακόμη, ότι «τρομοκρατικές οργανώσεις που έχουν εξουδετερωθεί αλλά δεν έχουν ακόμη ηττηθεί θα επωφεληθούν αμέσως από τη νέα αστάθεια», συμπληρώνοντας ότι «η Συρία πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στην πολιτική διαδικασία και όχι σε περισσότερη στρατιωτική δραστηριότητα».

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ κάλεσε, επιπροσθέτως, όλους τους παράγοντες στη Συρία «να είναι συγκρατημένοι, να αγωνιστούν για ηρεμία, να λάβουν μέτρα για κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη χώρα και να προσεγγίσουν στο πλαίσιο του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Σύμφωνα, δε, με όσα μεταδίδει το Associated Press, ο Μαζλούμ Αμπντί, διοικητής των SDF, τους οποίους η Τουρκία ετοιμάζεται να χτυπήσει με χερσαία επιχείρηση στη Συρία, ανέφερε ότι οι κοινές επιχειρήσεις που πραγματοποίησαν κατά του ISIS μαζί με τον υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεθνή συνασπισμό «προσωρινά σταμάτησαν λόγω των αεροπορικών επιδρομών που πραγματοποίησαν οι Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις τις τελευταίες ημέρες».

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Αμπντί πρότεινε ότι τα κέρδη που σημειώθηκαν στον αγώνα κατά του ISIS είναι δυνατόν να τεθούν υπό διακινδύνευση.

Στο θέμα παρενέβη και το Πεντάγωνο, με τον ταξίαρχο Πάτρικ Ράιτνερ να τονίζει ότι, όταν οι SDF μείωσαν τον αριθμό των περιπολιών, οι ΗΠΑ ακολούθησαν το παράδειγμά τους και να υποστηρίζει πως οι Αμερικανοί στρατιώτες δεν αποσύρθηκαν από την περιοχή και πως θα συνεχίσουν να εκτελούν τα καθήκοντά τους στη Συρία ενάντια στην απειλή του ISIS.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments