Focus

Νικόλας Κονταξής: Ο καλλιτέχνης που μπήκε στη λίστα Forbes -Γεννήθηκε με όγκο και τον κέρδισε η ζωγραφική

Νικόλας Κονταξής: Ο καλλιτέχνης που μπήκε στη λίστα Forbes -Γεννήθηκε με όγκο και τον κέρδισε η ζωγραφική

Πηγή Φωτογραφίας: Facebook - Nicholas Kontaxis Studios

Ένας Έλληνας καλλιτέχνης στη λίστα του Forbes «30 κάτω από 30»

Το Forbes μόλις δημοσίευσε την ετήσια λίστα του «30 κάτω από 30» με επιχειρηματίες και καλλιτέχνες που έχουν διαπρέψει στον χώρο τους. Μεταξύ αυτών, όμως, υπάρχει και ένας Έλληνας, ο 26χρονος Νικόλας Κονταξής.

View this post on Instagram

A post shared by Nicholas Kontaxis (@nicholaskontaxisstudios)

Σύμφωνα με το Forbes, πρώτη στη λίστα είναι η Χέιλι Μπίμπερ, το μοντέλο και επιχειρηματίας που φέτος κυκλοφόρησε τη σειρά προϊόντων ομορφιάς με το όνομα «Rhode». Μάλιστα, όπως αναφέρει το Forbes, «η Χέιλι Μπίμπερ ήρθε για να μείνει».

Ένας Έλληνας καλλιτέχνης στη λίστα του Forbes «30 κάτω από 30»

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, όμως, αυτήν των «Καλλιτεχνών και Στυλ», φιγουράρει και ένα ελληνικό όνομα: ο Νικόλας Κονταξής, που είναι γέννημα-θρέμμα της Αμερικής, βέβαια, αλλά ο πατέρας του, Ευθύμης, γιατρός στο επάγγελμα, κατάγεται από την Ελλάδα.

Το Forbes αναφέρει για τον Νικόλα Κονταξή: «Γεννημένος με νευροδιαταραχές και με όγκο στον εγκέφαλο που είχε ως αποτέλεσμα χιλιάδες επιληπτικές κρίσεις, ο Κονταξής επικοινωνεί σε μεγάλο βαθμό μέσω της ζωγραφικής. Τα μεγάλης κλίμακας, αφηρημένα έργα του έχουν οδηγήσει σε sold-out εκθέσεις από το Λος Άντζελες μέχρι το Λονδίνο και βρίσκονται στις συλλογές της Αντέλ, του Ρότζερ Φέντερερ και της Adidas.

Η απίστευτη ιστορία του καλλιτέχνη Νικόλα Κονταξή

Οι πίνακες του Νικόλα Κονταξή μπορεί να σας θυμίσουν μια σύγχρονη εκδοχή του Τζάκσον Πόλοκ. Ωστόσο, μια βασική διαφορά είναι πως ο 26χρονος καλλιτέχνης είναι αυτοδίδακτος. Επίσης, είναι νευροδιαφορετικός. Τι σημαίνει, όμως, αυτό και ποια είναι η ιστορία του;

Ο Κονταξής βίωσε την πρώτη του κρίση όταν ήταν 14 μηνών. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια ήταν ένας αγώνας δρόμου και αναμονής, γεμάτος εξετάσεις, μέχρι που διαγνώστηκε με έναν μη αφαιρέσιμο όγκο στον εγκέφαλο. Μέχρι σήμερα έχει εκδηλώσει πάνω από 100.000 επιληπτικές κρίσεις, έχει διαγνωστεί ως αυτιστικός, ενώ παρουσιάζει προβλήματα στην ομιλία αλλά και στην κινητική του λειτουργία. Χρησιμοποιώντας ελάχιστες λέξεις, η ζωγραφική αποτελεί τον τρόπο επικοινωνίας του 26χρονου.

Πώς γεννήθηκε η αγάπη του για τη ζωγραφική

Τα πράγματα θα μπορούσαν να ήταν πολύ διαφορετικά, αλλά οι γονείς του -η Κρίσαν, η φροντίστριά του, και ο Ευθύμης, ο πατέρας του- αποφάσισαν από νωρίς στην παιδική του ηλικία να μη λαμβάνει υπερβολική φαρμακευτική αγωγή. Αντιθέτως, ήταν αποφασισμένοι να τον κρατήσουν ενεργό.

«Προσπαθούσαμε πάντα να κρατάμε σε εγρήγορση τον Νικ μετά τις κρίσεις» είπε η μητέρα του στο inews. «Του ζητούσαμε να χειροκροτάει, να κινεί τα χέρια του» πρόσθεσε. Φυσικά, δοκίμασαν διάφορες δραστηριότητες, με διαφορετικό βαθμό επιτυχίας, ωστόσο αυτό που του κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η ζωγραφική, και από την ηλικία των 15 ετών ο Νικόλας ζωγραφίζει διαρκώς. Η μόνη εκπαίδευση που είχε λάβει ήταν μαθήματα ζωγραφικής στο τοπικό λύκειο.Η οικογένεια Κονταξή (ο Νικόλας έχει δύο αδέρφια) μετέτρεψε το γκαράζ στο σπίτι τους στο Ράντσο Μιράζ της Καλιφόρνια σε στούντιο, και μέσα σε λίγα χρόνια τα έργα του έγιναν διάσημα και παρουσιάζονται σε γκαλερί, με τις παραγγελίες να φτάνουν σωρηδόν.

Χρησιμοποιώντας ακρυλικά χρώματα και μεγάλες σπάτουλες και δουλεύοντας σε μεγάλους καμβάδες, ο Κονταξής ζωγραφίζει είτε όρθιος είτε καθιστός στο πάτωμα. Τα έργα του είναι τολμηρά -τόσο στην κλίμακα όσο και στη χρήση του χρώματος- και ξεχειλίζουν από ενέργεια. «Ο Νικ δεν έχει την ικανότητα να δημιουργεί ρεαλιστικά τοπία ή φιγούρες» λέει η μητέρα του. «Είναι εξπρεσιονιστής».

Κι αυτή δεν είναι απλώς η εκτίμηση μιας περήφανης μητέρας για το έργο του γιου της. Η Στεφ Σέμπαγκ, της γκαλερί De Re στο Λος Άντζελες, όπου έχουν εκτεθεί πίνακες του Κονταξή, λέει ότι «η δουλειά του συγκρίνεται με καλλιτέχνες όπως ο Τζάσπερ Τζονς και ο Σαμ Φράνσις».

Πρωτοφανής χρήση του χρώματος

Ο έμπορος έργων τέχνης του Λονδίνου, Λίαμ Γουέστ, του West Contemporary, θεωρεί τον Κονταξή ως ένα ταλέντο που πρέπει να έχει κανείς στον νου του. Όπως λέει, «η χρήση του χρώματος είναι πρωτοφανής. Υπάρχει κάτι αρμονικό αλλά και διασπαστικό στις συνθέσεις του, που σημαίνει ότι βλέπεις κάτι καινούργιο κάθε φορά που τις κοιτάς».Ο Κονταξής έχει πουλήσει εκατοντάδες πίνακές του και ένας από τους θαυμαστές του είναι ο Ρότζερ Φέντερερ, ο οποίος τον γνώρισε για πρώτη φορά όταν έπαιζε στο τουρνουά τένις «Indian Wells» κοντά στο σπίτι της οικογένειας Κονταξή. Ο Φέντερερ και η σύζυγός του Μίρκα, η οποία ανακάλυψε τη δουλειά του Κονταξή, έχουν αγοράσει τουλάχιστον 6 πίνακές του.Όσο για τις τιμές των έργων του, οι πίνακές του πωλούνται μεταξύ 1.000 και 20.000 δολαρίων, ανάλογα με το μέγεθος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments